Her kılığa giren usta suikastci 47, Hitman 3 ile bir kez daha iş başında.​Hitman 3, 2016 yılında yenilenmiş bir şekilde karşımıza cıkan Hitman serisinin finalini bizlere sunuyor. İlk bakışta onceki oyunlara oldukca benzeyen Hitman 3, bize sundukları ile diğer oyunlardan ayrılabiliyor mu yoksa oncekilerin bir kopyası olarak mı anılacak, gelin birlikte inceleyelim.
Dunyanın En Guclu İnsanlarına Karşı Bir Suikastci​Hitman 3, 2016 yılında başlayan World of Assassination uclemesinin final bolumu. Başlangıcta bilinmeyen bir muşteri tarafından verilen gorevler ile dahil olduğumuz mucadele, dunyanın en gizli ve guclu orgutlerinden biri olan Providence ’a karşı acık bir savaş haline geliyor. Bize destek sağlayan Diana Burnwood ile birlikte, onceki oyunlardan tanıdığımız kişilerin de yardımı ile bu mucadeleye bir son vermeye .

Hitman 3 ile birlikte uclemenin finalini yapıyoruz

Onceki oyunları oynamamış ve bu oyun ile doğrudan giriş yapmak isteyebilecek oyuncuları da duşunerek hikaye konusunda cok fazla ayrıntı vermek istemiyorum. Serinin ilk iki oyununda devam eden hikaye bu oyun ile sona eriyor. Oyuna Providence icinde onemli konumları olan hedeflerin peşine duşerek başlıyoruz fakat ilerleyen bolumlerde işler karışıyor. Hikaye sona yaklaşırken, alışkın olduğumuz gorevlerden uzaklaştığımız bolumler de bulunuyor.
Ana hikayeyi işleyiş şeklini genel olarak beğendim. Ajan 47 ’nin uc oyunluk macerasına tatmin edici bir son veriyor. Bolum icerisinde hedeflerinize yaklaşımınız konusunda yaptığınız secimler (orneğin ilk bolumde hedefleri gizlice oldurmek yerine plana sadık kalıp hepsini bir odada tuzağa duşurmek gibi) daha fazla hikaye iceriğine ulaşmanızı sağlıyor. Ustelik bunlar yalnızca ana hikaye ile sınırlı da değil.

Hitman 3 yeni gorevler dışında serinin diğer gorevlerini de tekrar oynamamıza olanak sağlıyor.
Genişletmek icin tıkla ...

Oyunun en dikkat cekici yan gorevlerinden birisi, İngiltere ’de bulunan Thornbridge Malikanesi icerisinde gercekleşiyor. Hedefimiz malikanenin olduğu zannedilen fakat hayatta olan sahibesi. Binaya sızmak icin secebileceğimiz bir suru farklı yontem olsa da, malikaneye davet edilen ozel dedektifi hızlı bir bicimde etkisiz hale getirip, onun kimliği ile girmek en dikkat ceken yontem. Bu yontem aynı zamanda bambaşka bir gorevi de onumuze cıkarıyor. Kilitli odada, yanında intihar mektubu ile bulunan aile uyesinin olumu uzerindeki sırrı acığa cıkarmak. Hedefe ulaşmak icin sahte kanıtlar ile alakasız birini suclayabiliriz ama karşılaştığımız konular merak etmemize ve araştırmayı surdurmemize sebep olabiliyor.
Ana hikaye ile hicbir bağlantısı bulunmayan cinayeti cozmek icin etrafta bolca gezindim ve kanıtları topladım. Hedefi belki de 4 kez sessizce oldurme şansım oldu ama “olay neymiş dur bakalım” diyerek bunları gormezden geldim. Davayı cozup, hedef ile yuzleştiğimde yaşadığım tatmin duygusuna değdi.

Hitman 3'te altı farklı lokasyonda gorevlere cıkıyoruz.

Gizlilik İcinde Bir Savaş​Hitman 3 ana hikayesi 6 bolumden oluşuyor. Bolumlerin coğunda onceki oyundan alışık olduğumuz sandbox oynanış şekli mevcut. Aslında oynanış ilk iki oyun ile hemen hemen aynı. Birbirinden farklı bolgelere yolculuk edip, onlarca farklı yaklaşım ile hedefimizi buluyor ve etkisiz hale getirip mekanı terk ediyoruz. Seceneklerimiz oldukca fazla. Hedefimizin davet ettiği suikastcinin yerine gecip, bize verilen gorevi yerine getirerek guvenini kazanabilir, ya da doğrudan yakın koruma kılığına girip hedefin işini bitirebiliriz.

Hitman 3 ’u ilk iki oyundan ayıran noktalar gorevler icerisinde kendini gosteriyor. Yukarıda orneğini verdiğim dedektiflik gorevi gibi, ana oyundan bağımsız bir hikayeye kendinizi kaptırabiliyorsunuz. Bir diğer değişiklik ise Almanya ’da gecen gorevde karşımıza cıkıyor. Daha once ikinci oyunda karşılaştığımız “Bilinmeyen Hedef” durumu bu defa farklı bir boyuta ulaşmış durumda. Bir gece kulubunde peşimize duşen katilleri, kim olduklarını ya da kac kişi olduklarını bilmeden, etkisiz hale getirmeye calışıyoruz. Elimizdekileri iyi değerlendirip, hedefleri doğru belirleyerek tamamlamaya calıştığımız gorev, silahların daha az kullanıldığı bir John Wick filmi havasında geciyor.
Bolumler hem gorsel hem de icerik olarak harika tasarlanmış. Hicbir bolum diğerine benzemiyor. Bir bolumde dunyanın en yuksek binasını gezerken, diğerinde Almanya ’da terk edilmiş nukleer santraldeki gece kulubune, bir diğerinde ise Cin ’de gizlenmiş bir yeraltı tesisine gidiyoruz. Neredeyse her bolum size istediğinizi yapma, istediğiniz gibi dolaşıp işinizi tamamlama şansı sunuyor. Bu ozgurluğu sağlamayan yalnızca bir bolum var. Hikayenin son bolumu, gorev gereği bizi daha cizgisel bir oynanışa mahkum ediyor ve bir bakıma mantıklı olsa da, uc oyun boyunca alıştığımız ozgurluğun son bolumde elimizden alınması can sıkıcı.

Abimiz her zaman olduğu gibi karizmasından odun vermiyor.

Ajan 47 ’nin ekipmanları arasına yeni bir kamera ekleniyor. Bu kamera sayesinde hedefinizin işini bitirdiğinizi kanıtlayan fotoğrafları, aynadan kendinizi cekebilirsiniz. Tabi, belli bolgeleri tarayıp, elektronik kilitleri acmak ve bilgi toplamamızı sağlamak gibi yan ozellikleri de mevcut.
Hitman 3 ile eklenen bir diğer yenilik ise bolum icerisinde acabileceğiniz kısayollar olmuş. Bu kısayollar bir kez acılınca, daha sonraki oynayışlarınızda da acık kalıyor. Bolumlere geri donup hedefinizi farklı yontemler ile ya da daha yuksek seviye başarı oranı ile oldurmek isterseniz, daha onceden actığınız bir merdiven veya pencerenin ne kadar faydalı olduğunu gorebilirsiniz.
Oyunun ana hikayesini bitirmem yaklaşık 9 saat surdu. Bunun en buyuk sebebi etrafta bulunan her şeyi araştırıp, olası tum yontemleri keşfetmeye calışmam oldu. Hızlı bir oynanış ile 5 - 6 saate yakın bir surede bitirebileceğinizi duşunuyorum. Aslında kısa bir sure gibi gozukuyor ama oynanış suresini arttıracak bir suru şey bulunuyor. Onceki oyunlarda olduğu gibi, burada da bolgeye geri donup farklı yollardan hedefe yaklaşabiliyorsunuz. Ayrıca onceki oynayışlarınızda actığınız kısayollar da kullanıma hazır oluyor.

Hitman 3'te serinin diğer oyunlarında olduğu gibi gorevleri dilediğiniz şekilde yapabiliyorsunuz.
Genişletmek icin tıkla ...

Az Once Bıyığınız Vardı Sanki​Hitman 3 ’u Playstation 4 uzerinden oynadım ve genel olarak hic problem ile karşılaşmadım. Bolumlerin başında bazı kaplamaların gec yuklendiğine şahit olsam da, keyfimi kacıracak kadar uzun suren bir durum değildi. Kayıt ve yukleme sureleri de Playstation 4 icin kabul edilebilecek seviyelerde. Bir hata yaptığımda eski kayıt dosyasına geri donmek cok uzun surmediğinden, deneme yanılma taktiğini bolca kullanabildim. Standart Playstation 4 konsolunda bu performansı alabildiysem, Pro modellerde ya da yeni nesil konsollarda cok daha iyi performans gostereceğini duşunuyorum.

Oyunun muzikleri yine muhteşem. Bu konuda cok fazla konuşmaya gerek yok, ana menusunden, son bolumune kadar her muziği keyifle dinledim. Uc oyunluk seri icindeki en iyi Soundtrack bu oyunda olabilir. Oyunu bu kadar ovduk, tek tuk bazı sıkıntıları var, onlardan da bahsedelim. Oncelikle oyunun ana hikayesi cok kısa. Oyun bir suru farklı secenek ile tekrar oynanabilirliği yuksek bolumler sunuyor ve yan gorevler ile bu sureyi daha da arttırmak mumkun. Yine de elimizde belli sayıda bolum var ve 60 dolar fiyat etiketi biraz yuksek geliyor. Yerel fiyatlandırmadan bahsetmiyorum bile.
Bolumler guzel tasarlanmış ve NPC ’ler bolum icerisinde gunluk gorevlerini yerine getirirken yapay bir canlılık oluşturuyor. Bu aslında cok guzel ve coğunlukla sizi rahatsız etmiyor. Ama bazı durumlar var ki “bu nasıl olabilir” diye sorgulamanıza sebep oluyor. Az once ustunu aratmak istemediği icin iceri giremeyen adamın kılığına girip kapıya gittiğimizde “Ooo sonunda ustunuzu arattınız demek” diye sizi karşılayan asistan, beş dakika icinde sac kestirip yuz estetiği olmamız konusunda hic soru sormuyor. Bir diğerinde ise uzun bir gorev zinciri sonucu hedefe kimliğimizi acıklamayı tercih edebiliyoruz. Bu durumda hedefin en azından mekandan cıkartılmamızı emretmesini beklemiştim ama gunluk hayatına hicbir şey olmamış gibi devam ettiğini gorunce şaşırdım. Kendi isteğimle kimliğimi acıklıyorum ama hala tanınmadan etrafta gezmeye devam edebiliyorum.

Bakışların bana biraz cesaret versin dediğimiz anlardan biri daha

Yukarıda bahsettiğim durumlar Hitman oyunlarında alışık olduğumuz durumlar ve bunlara karşı onlem alınırsa oyunun cok daha zor hale geleceğini biliyorum. Yine de soylemeden gecemiyorum. Yani gunluk hayatta bir etkinlikte yanımda duran kişinin kafasına avize duştuğunu gorsem, elimde bardak ile sohbet etmeye devam edebileceğimi sanmıyorum.
Oyunun son bolumunden biraz bahsetmiştim. Diğer bolumlere gore daha cizgisel olan bolum, serinin alıştırdığı serbest oynanış stilinden sonra goze batıyor. Ayrıca Hitman 2 ’de sahip olduğumuz 1v1 Ghost Mode ve arkadaşımız ile oynama imkanımız olan Sniper Challenges gibi cok oyunculu modlar oyunda bulunmuyor. Hitman 2 iceriklerine sahip olsanız bile bu modları online olarak oynama şansınız yok.
Multiplayer olmamasına rağmen bolumler icerisinde tecrube puanı kazanabilmek ve farklı rotaları acmak icin online olmak zorunda olmanız uzucu. İnternet problemi yaşadığım sure icerisinde oynadığım iki bolumde hicbir ilerleme kaydetmemiş olarak gozukmem canımı sıktı. Tamam bir puan tablosu var, orada diğer ajanlar ile karşılaştırma yapabiliyoruz ama ekstra giriş yontemlerini acmak icin gerekli tecrubeyi offline oynarken de kazansaydık keşke.

Eğer iyi bir sisteme sahipseniz oyunun grafikleri gercekten de cok detaylı gozukuyor

Sonuc​2016 yılında reboot ile tekrar can bulan Hitman serisi, Hitman 3 ile başarılı bir şekilde sona eriyor. Serinin en iyi bolumlerinden bazılarına ev sahipliği yapan oyun, tekrar oynanabilir yapısı ile de dikkat cekiyor. Hitman 3, serinin onceki oyunlarına sahip olan oyuncular icin guzel bir ozellik de barındırıyor. Eski bolumlerin tamamını Hitman 3 icerisinde oynayabiliyorsunuz. Ustelik bu bolumlerde kamerayı kullanma şansınız da var. Sunucular kapalı olduğu icin cok oyunculu modlara erişim sağlayamasanız bile, hikayeyi baştan sona oynayabilirsiniz.
İnceleme icinde bahsetmemiş olsam da, oyun Playstation 4 konsoluna ozel olarak VR desteği sunuyor. Ustelik yalnızca ucuncu oyun ile sınırlı değil, butun seriyi VR ile 47 ’nin gozlerinden oynamanız mumkun. VR oyunları genelde beni hasta ettiği icin gerekli ekipmana sahip değilim ama bir ara arkadaşlarımdan odunc alıp Hitman 2 ’nin Maldivler bolumunde gezme fikrine sıcak bakıyorum.