Hangar 13 tarafından geliştirilen 2002 cıkışlı orijinal Mafia oyununun remake versiyonu Mafia Definitive Edition incelememize hoş geldiniz. Serinin iki remastered oyununa kıyasla bircok anlamda sağlam sayabileceğimiz bir oyun ile karşı karşıyayız. Hangar 13'e cok mu kızdık acaba? Diye pişmanlık duymaya başladığım sırada yaşadıklarım paha bicilemezdi. Oyun icin yureğimde bir kıpırtı var ancak hala Hangar 13'e cok kızgınım.
Mafia Definitive Edition, cok iyi bir remake, cok kotu bir yazılımBiliyorsunuz oyunlar temelinde 3D render ozelliklerini kullanan birer yazılım. Kodların ete kemiğe burunmuş hali olarak da nitelendirebiliriz. Mafia Definitive Edition icin yapılan remake kemiği cevreleyen eti ve deriyi, atmosferi ve dokuyu gunumuz standartlarına yaklaştırmış. Ancak hala birkac catlak ve kırık kemiği var. Az once bahsettiğim "tam da kızdığım icin pişman olacaktım" kısmı burası. Oyunun geri kalan kısmını ovmeden once burayı kesinlikle belirtip almayı duşunenleri uyarmalıyım.
Eskimekte olduğunu duşunsem de hali hazırdaki bilgisayar sistemim Mafia Definitive Edition icin onerilen sistem gereksinimlerinin uzerinde. Bu da oyunu yuksek ayarlarda akıcı bir şekilde -oluşturulan akıcılık standartlarına gore 60 FPS olarak kabul edersek- oynamam gerektiğini gosteriyor. Bu anlamda oyunun 45-50 FPS civarında seyrettiğini soyleyebilirim. "Bu senin oyun deneyimini ne kadar yıprattı?" derseniz, aramadım bile. Ayarları duşurerek gorsellikten feragat edip 60 FPS sabit alabilirdim fakat gorduklerim beni cok mutlu etti, bu nedenle karışmadım. Yine de buyuk optimizasyon problemi olduğunu soylemek zor.
Bir diğer husus, oyundaki yazılım hataları. Gercekten neden olduğunu anlayabilsem cozume goturmek icin pacaları sıvayacağım birkac hata ile karşılaştım ve oyun deneyimimi berbat hale getirdiler. Bunlardan en can sıkıcı olanı ve ilki, oyun takılıyor. Bu takılma anlık FPS duşuşleri gibi değil, oyun tamamen takılıyor ve benim kontrolcumden ya da bilgisayarımdan gelen herhangi bir komuta yanıt vermiyor. Bu yetmezmiş gibi herhangi bir şekilde oyunu kapatamıyorsunuz. Bu sorunu 7 saat icinde 4 defa yaşadım, gercekten eğer oyuna yuksek beklentilerle girdiyseniz oynama isteğinizi kaybetmenize sebep oluyor. Bunun benim gibi bircok oyuncunun başına geldiğini de gordum ancak oyunu sorunsuz şekilde oynayanlar da bulunuyor. Bunu da belirtmem lazım.
Oynarken karşılaştığım bir diğer hata ise oyunun size herhangi bir hata raporu bile vermeden kapanması. Siz tam en heyecanlı ya da en hoşunuza giden atmosferi yakalamışken, "hadi bana eyvallah, goruşuruz" bile demeden cat diye kapanıyor. Bunu o kadar sık yaşadım ki neyin tetiklediğini anlamak icin deneysel yollara başvurdum. Suruş modunu simulasyon ayarından "Regular" ayarına getirdiğimde azaldığını fark ettim ancak yine de koklu bir cozum değil. Farklı bir yazılımsal sorunla karşı karşıyayız. Bunun dışında oyunu acıldıktan sonra siyah ekranda kalanlar ve farklı bircok problem yaşayan insanlar da toplulukta şikayetlerini dile getirdi. Yine bu sorun icin de karşılaşmayan insanlar olduğunu soyleyelim. Bunlar oynayan herkesin bilgisayarında yaşadığı sorunlar değil ancak, sizin bilgisayarınızda da yaşanabilir. Oyunu satın almaya karar verirken bu kumara gireceğinizi unutmayın.
Don Salieri size yuksek cozunurluklu dokularını gonderdiYazılım hatalarını bir kenara bırakıp Mafia Definitive Edition nasıl gorunuyor? Diye sorarsak buna verebileceğim yanıt "Evet, ambalaj kokusu yok ama yeni bir oyun!" şeklinde olurdu. Belki de beni en tatmin eden yonu bu oldu. Orijinal Mafia'da gezdiğimiz, direksiyon salladığımız butun o sokakları yuksek cozunurluklu dokular ve iyileştirilmiş bircok efekt ile birlikte dolaşmak keyif verici. Ayrıca arac suruş dinamikleri ve materyal işlemeleri de gercekten cok iyi. Metal gercekten metal gibi, su da gercekten su gibi cevre ışıklarına ve yansımalara tepki veriyor.
Bu kısımda da ,belki de yalnızca ben yaşadım ancak, bir takım sorunlar var. Hareket bulanıklığından ya da Anti-Aliasing modundan olsa gerek, aracın on lastikleri sağa ve sola donerken bir ceşit goruntu bozukluğuna sebep oluyor. Tam olarak ne şekilde tarif edeceğimi bilemediğim bu soruna ait gorseli hemen alt tarafa bırakıyorum. Bunun dışında eski model araclarla şehrin sokaklarını ve tek kelimeyle huzurlu gorunen kırsal kesimlerini dolaşmak ve etrafı seyretmek bile başlı başına bir keyif.
Arabalar demişken, Mafia Definitive Edition bu konuda tam puan aldı diyebilirim. Bu zorunlu bir durum değil ancak oyunda aracın icinde bir kamera bulunsaydı ve surerken bu kamerayı kullanabilseydik gercekten mukemmel olurdu. Mafia II'deki gibi lastiklerin icinde hava olduğunu hissedebiliyorsunuz, aynı zamanda suspansiyonlar da muhteşem calışıyor. Yağmur ya da toprak gibi lastiğin surtunmesini etkileyen değişken durumlarda tam da olması gerektiği gibi tepki veriyor. Buyuk kısmını arabada gecirdiğimiz oyun icin bunun guzel bir artı olduğunu soyleyebilirim.
Bunun dışında hayranların remake surumunden beklediği bir diğer hususa değinmek istiyorum. Ana karakterimiz Tommy Angelo her şeyden once bir taksi şoforu. Bu da silahlarla arasının pek iyi olmadığını gosteriyor. Orijinal oyunda dunyaya mafya olarak gelmiş gibi silah kullanılmasının cok eleştirildiğini goren Hangar 13 bu kısımı da guzel ayarlamış. Tommy artık ozel kuvvetlerden fırlamış mukemmel silah eğitimi olan askerler gibi atış yapamıyor. Silahlar ziyadesiyle sekiyor ve silah doldurma hızı eskisine gore daha yavaş. Yine de cok buyuk bir yavaşlama beklemeyin, zira bir aksiyon oyununda cok yavaş şarjor yenilemek fazlasıyla can sıkıcı olabilirdi.
Mafia Definitive Edition sinematikleriyle de tamamen yenilenmiş gorunuyor. Baştan kaydedilen butun sinematikler gerek mimikler, gerekse gorsel kalitesiyle zaten harika olan hikayesini cok iyi destekliyor. Gerek diyaloglar sırasında değişen kamera acıları gerekse detay seviyesi sinematikleri cok başarılı kılıyor.
Sarah, uzumlu kekim...
Mafia Definitive Edition'da geliştiricilerin de daha onceden belirttiği gibi biricik sevdiceğimiz "Sarah" ekran karşısında daha fazla zaman geciriyor. Bunu ozellikle cok beğendiğimi soylemeliyim. Cunku Sarah karakterinin oyuna bambaşka bir boyut ve renk kattığını duşunuyorum. Yenilenen grafikleriyle mimiklerini de okuyabildiğiniz karakter butun o mafya hayatı, harac toplama ve adam pataklama işlerinden sonra terapi etkisi yaratıyor. Oyunun duygusal yonu de bu sayede biraz daha one cıkmış oluyor.
Mafia Definitive Edition oynarken farklı arabalar surmek icin onları calmana gerek yokBunun icin "Carcyclopedia" diye ayrılmış bir bolum var. Araba kutuphaneniz diye diyebileceğimiz bu kısımda oyunda karşılaştığınız butun arabaları gorebiliyorsunuz. Bunların teknik ozelliklerini gorup, ic ve dış renklerini değiştirerek test suruşlerine cıkabiliyorsunuz. Taş gibi bir araba suruş mekaniğine boyle bir seceneğin eklenmesi de guzel olmuş. Ayrıca serinin diğer remastered oyunlarında hediye olarak verilen iki arac bu oyunda da karşımıza cıkıyor. Hepimizin cok sevdiği Samson Drifter bunlardan biri. Ayrıca karşılaştığınız arabaların buyuk bir kısmı da oyundaki garajınıza otomatik olarak ekleniyor.
Bununla birlikte oyunda bir de serbest suruş modu bulunuyor. Hikayenin gidişatına gore haritada ilerlemek, cevreyi tanımak size gore değilse burada gonlunuzun dilediğini yapabiliyorsunuz. "Kendim keşfedeyim her şeyin tadına dort dortluk varayım" gibi duşunuyorsanız burası sizin icin daha uygun olacaktır. Ancak bu kısımda oyunun yazılım hataları daha cok canınızı sıkabilir. Benim deneyimim tam anlamıyla oyle oldu cunku. Serbest suruş modunda ağzımın tadıyla aralıksız 1-2 saat gecirmek istiyordum, bu sırada bilgisayarımı bircok kez yeniden başlatmam gerekti.
Uzun lafın kısası
Mafia Definitive Edition, iyi bir remake ama kotu bir yazılım. En azından şu sorunları halledilene kadar... Onların duzeltildiğini varsayarak konuşacak olursak size bu oyunu gonul rahatlığıyla tavsiye ederim. Gerek Mafia serisini yalayıp yutmuş, nostalji yapmak isteyen bir oyuncu olun, gerekse ilk kez seriye başlayacak bir oyuncu olun, sizi bir şekilde yakalamayı başaracaktır. Mumkun olduğunca dolaşın, tadını cıkarın. Ancak anlattığım yazılımsal hatalarla ilgili kumara gireceğinizi de unutmayın. Umarım buna yonelik bir guncelleme yayınlarlar. Ben de sıkı bir takibe alıp guncellemeleri sizlere haberler yoluyla ileteceğim. Bir başka incelemede daha goruşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.
Mafia Definitive Edition İnceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Mafia Definitive Edition İnceleme
-
12-09-2022, 17:13:33