Marvel's Avengers İnceleme: Marvel karakterleri her zaman buyuk bir potansiyele sahipti. Fakat Disney'in sinematik evrende yakalamış olduğu başarı ile birlikte artık bu karakterlerin cok daha geniş kitlelere yayıldığını ve daha cok insan tarafından benimsendiğini soyleyebiliriz. İşte Marvel's Avengers oyunu icin de bunu soylemek mumkun. Yani cekirdeğe yonelmek yerine cok daha bgeniş bir kitleye yonelme durumu soz konusu. Bu durum bazı avantajlara sahip olduğu gibi cok onemli dezavantajları da beraberinde getirmiş. Marvel's Avengers İnceleme iceriğimizde ise tum bu olgulara değineceğiz.
Marvel's Avengers İncelemeOncelikle oyunun hikayesinden kısaca bahsedelim. Nitekim gerek tanıtım videolarında bol bol yer verilmesi gerekse de gectiğimiz haftalarda duzenlenen beta programı ile zaten bircoğumuz bu hikayeye aşina durumdayız. Oyunun hikayesi aslında betada da karşımıza cıkan A-Day etkinliği ile başlıyor. Burada betaya kıyasla kamala Khan ile cizgi roman peşinden koşma, hikaye adına bazı onemli sahneler gibi ekstralar bulunuyor. Yani betaya olduğu gibi giriş sekansını koymamışlar diyebilirim.
Kamala Khan hikaye modunun merkezinde yer alıyor.
Kamala Khan ile Avengers gununun keyfini cıkartırken buyuk bir saldırı oluyor ve sırasıyla Avengers uyelerinin kontrolunu elimize alıyoruz. Bu kısım biraz ağza bal calma mantığında işleniyor. Yani tam kontrol ettiğiniz karaktere alışıyorum derken otomatik olarak diğer akraktere geciyor ve bu saldırının sonuclarına doğru suruklenmeye başlıyorsunuz. Suruklenme diyorum cunku tam da kahramanların şov yaptığı bu ozel gunde Avengers daha once almadığı kadar buyuk bir darbe alıyor. Avengers ekibi dağılıyor, binlerce kişi oluyor ve bir o kadarı da Terrigenesis etkisinde kalarak ozel guclere kavuşuyorlar. Daha once cizgi romanlarda ve Agents of Shield gibi yapımlarda sık sık gorduğumuz Terrigenesis olayı, hikayenin de onemli bir yerine konumlandırılmış. Nitekim ordan oraya koşturan ve buyuk bir Avengers hayranı olan Kamala Khan da bu sayede kendisini hikayenin tam olarak gobeğinde buluyor.
Gobeğinde derken şaka yapmıyorum. Bu vahim olaydan beş yıl sonrasına gittiğimiz oyunun hikaye modunda neredeyse başından sonuna kadar Kamala Khan'ın gozunden olaylara tanıklık ediyoruz. Kahramanların tekrar ekibe dahil olmaları ile birlikte zaman zaman diğer karakterlerin hikaye kısımlarında kontrolunu ele alıyoruz ama ağırlık Kamala Khan'da kalıyor diyebilirim. Yani Thor, Demir Adam, Black Widow falan derken neden Kamala tercihi yapılmış acıkcası cok cozemedim.
Oyunda cizgi romanlardan hatırlayacağımız bircok karakter ve gonderme var
Genişletmek icin tıkla ...
Hikayedeki bu gidişat cok canınızı sıkmıyor ama Kamala'nın herşeyi cozmesi ve hikaye kurgusunda bile cok ağır bir yere sahip olması acıkcası zaman zaman canımı sıktı diyebilirim. Tony hikaye ilmeğinin cozulduğu anlarda kendisini "Aaa biz bilmiyorduk, iyi ki soyledin" diye terslemiş olsa da hakikaten de duğumu coğu zaman kamala cozuyor ve bu durumu bir mantığa oturtamıyorsunuz.
Gorev işleyişi ise ekibe karakterler katıldıkca biraz sizin tercihinize de bırakılmış. Kamala Khan, Hulk, Iron Man, Black Widow, Captain Amerika ve Thor gibi ekibin ana kadrosundaki tum karakterleri hikaye modu boyunca kontrol edebiliyorsunuz. Hikaye işleyişi ise genelde War Table başına gec, gorev sec ve milleti pataklamaya hazırlan şeklinde ilerliyor.
Evet, Marvel's Avengers tam anlamıyla saf bir aksiyon oyunu. Oyunun buyuk bolumunde kendinizi hafif ve ağır atak tuşlarına abanırken buluyorsunuz. Bu durum farklı karakterler ve gelişen yetenek sistemi ile daha eğlenceli bir hale sokulmuş. Karakterinizin super gucleri de dahil olmak uzere kombolarını yetenek ağacı sisteminden geliştirebiliyorsunuz. Bu işleyiş duz vuruşların aksine size farklı komboların kapılarını acıyor ve oyunu daha keyifli bir hale sokuyor. Ustelik oldukca fazla karakter olmasına karşın burada karmaşık bir yapı ile karşılaşmıyorsunuz. Genel işleyiş aynı mantığa oturtulduğu icin karakter yeteneklerini hangi tuşlarla yapacağınızı karıştırma gibi bir durum soz konusu değil.
Oyundaki bu akrakter secimi farklılık anlamında Marvel's Avengers'a buyuk bir renk katmayı başarmış. fakat genel hatlarına baktığımızda aynı şekilde buyuk bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Oncelikle karakterler icin ozel tasarlanan ya da hikaye gereği otomatik olarak verilen bolumler dışında dilediğiniz karakteri secme gibi bir işleyiş sunulmuş. Bu secim olayının ise cok buyuk bir artısı ile karşılaşmıyorsunuz.
Hulk oyunda ilk kontrol ettiğimiz karakterlerden birisi olarak karşımıza cıkıyor.
Yani oyunun hicbir noktasında "Abi bu bolume kesinlikle Hulk ile girmeliyim, etrafı dağıtmalıyım" ya da "Kamala Khan alayım da daha stratejik olaylara yaklaşayım, biraz gizli gitmek iyi olabilir" ikilemesi ile karşılaşmadım. Bu durum Marvel's Avengers'ın buyuk bir avantajı tepmesi anlamına geliyor. Cok daha guzel, kahraman ayrımını iyi yapabilen bir oyun olabilecekken pata kute adam dovduğumuz ve Loot peşinde koştuğumuz bir oyuna donuşmuş. Yanlış anlaşılmasın bu aksiyon yapısı iyi işliyor ama cok daha iyi olabilecekken, yapım ekibinin biraz da loot mantığını on plana koyarak bu fırsatı teptiğini duşunuyorum.
Gelelim belki de oyunun en cok konuşulan noktasına, yani Loot sistemine. Oyunun genel işleyişi bu Loot dinamikleri uzerine kurulmuş. Hem hikaye modunda hem de ilerleyen zamanlarda cıkacak olan iceriklerde Loot dinamiği oyunun belkemiğini oluşturuyor diyebilirim. Oyun alanında hikaye gidişatına odaklanırken Jarvis'in sağda solda tespit ettiği kasaları somurmeye doğru ilerlemeye başlıyorsunuz. Bu sandıklardan cıkan eşyalar ise karakterinize farklı ozellikler ye Boost dediğimiz guc takviyeleri yapıyor. Gorsel anlamda hic etkileri olmuyor ama karakterinize taktığınızda hangi konularda avantaj sağladığını net olarak gorebiliyorsunuz. Ateşe, soğuya dayanıklılık, daha kuvvetli vuruşlar ya da yetenek surelerini kısaltma gibi ekstralara sahip bu eşyalar.
Thor oyunda yetenek ve kontrol anlamında en sevdiğim karakter oldu.
Yine de ilk başlarda hangi eşya ne işe yarıyormuş diye bakarken bir sure sonra bunu da bırakıyorsunuz. Sadece değer olarak en yuksek olan eşyayı takıp yolunuza devam ediyorsunuz. Tıpkı karakter seciminde bahsettiğim gibi "Dur şu eşya bu bolumde daha cok işime yarar" gibi bir durum soz konusu olmuyor. Kamala Khan ya da Black Widow gibi karakterlere bileklik, ek aparatlar takarken Hulk'a geldiğimizde ise kaburga, bacak kası gibi eşyalar bulmak her ne kadar garip olsa da dediğim gibi işleyiş bu mantık uzerine kurulmuş.
Marvel's Avengers oyunundaki en onemli etken ise oyunu bitmiyor olması. Yani hikaye modunu bitiriyorsunuz ama aslında bu kısım bir nevi olaya giriş kısmı olarak tasarlanmış. Co-op ve online secenekleri ile birlikte Avengers Initiative kısmı devreye giriyor ve hikayenin nasıl devam ettiğine bu kısımdan ulaşıyorsunuz. Zaten oyunun cıkış tarihinden once Hawkeye (Clint Barton) ve Spider-Man gibi karakterlerin oyuna ekleneceğini oğrenmiştik. Hatta Orumcek Adam'ın Sony konsollarına ozel olarak gelmesi buyuk bir avantaj olarak da gosteriliyor.
Nitekim kendisi en sevilen Marvel karakterlerinden birisi. Oyunun cıkması ile birlikte Kate Bishop karakteri de oyuna eklendi. İlerleyen donemde ise Ant-Man, Black Panther, Captain Marvel, Doctor Strange, Falcon, Mar-Vell, Mockingbird, Quake, Scarlet Witch, She-Hulk, Vision, War Machine, Wasp ve Winter Soldier gibi karakterlerin de oyuna ekleneceği soyleniyor. Her karakterin kendi hikaye orgusu ve ozel gorevleri de işin icerisine eklenince gercekten de Marvel's Avengers icin bitmeyen bir oyun benzetmesini yapabiliriz. Tum bu karakterlerin oyuna eklenişi, ozel eşya ve kostumler derken aslında oyunun odağı da iyiden iyiye bu Loot mekaniğine donecek denebilir.
Oyunun grafiklerine ve ses gibi teknik taraflarına geldiğimizde ise bazı sorunlar dışında cok guzel bir işcilik ile karşılaşıyoruz. Oncelikle oyunun grafikleri gercekten de cok guzel. Gerek gittiğiniz farklı mekanlar gerekse de karakter animasyonları uzerinde ozenle calışılmış. Sergilediğiniz kobolardaki farklı hareketleri ya da Hulk'un boğurmesi gibi detayları cok net bir şekilde gorebiliyorsunuz. oyle ki Hulk'ın ağzındaki salyalar bile gozukuyor. Bazı bug ve dar alanlardaki kamera problemlerine rağmen yapım ekibi gercekten de ozenli bir işe imza atmış. Seslendirme kadrosunda ise zaten oyun dunyasından aşina olduğumuz Nolan North, Troy Baker, Jeff Schine ve Laura Bailey gibi isimler bulunuyor.
Spiderman onumuzdeki yıl Sony konsollarına ozel olarak oyuna eklenecek.
Teknik kısımda benim en cok canımı sıkan iki detaydan da bahsetmek istiyorum. Oncelikle oyunu tek başınıza oynuyorsanız yanınızda genelde yapay zeka karakterler bulunuyor. Bu karakterleri oyunda zapt etmek gercekten de cok guc olmuş. Yani siz durup manzaranın keyfini cıkarmaya calışırken sanki duşman varmış gibi ordan oraya zıplıyorlar ya da aksiyonun ortasında bir objeye takılıp oldukları yerde koşmaya calışıyorlar. Doğal olarak iş yuku buyuk oranda size duşmuş oluyor. Bir diğer etken de ara sahnelerde karşıma cıktı ve bu durumun tekrar etmesi bu konuda bir yama gerektiriyor diyebilirim. Oyunda diyelim ki yoğun bir duşman saldırısı altındasınız.
Yapmanız gereken ise bir bolgeyi korumak ya da belli objeleri yok etmek olsun. Eğer etraftaki duşmanların buyuk bolumunu halletmeden direk gorevinizi yerine getirirseniz sonraki ara sahnede bu duşmanların arka planda avel avel takılmalarına şahit olabiliyorsunuz. orneğin bir gorevde Tony'nin Arc reaktorune benzer buyuk bir enerji kaynağını yok etmemiz gerekiyor. Bunun icin de yok etmemiz gereken 7, 8 tane batarya gibi hedef verilmiş.Tahmin edebileceğiniz gibi ortalık duşmandan gecilmiyor. Bir yandan hedefleri yok ederken diğer taraftan da duşmanlar ile uğraşıyorsunuz. Ben bu noktada Hulk Buster kostumune girip hızlıca bu batarya noktalarını yok ettim. Duşmanları pek sallamadığım icin sonraki ara sahnede hepsi arka planda sağa sola koştururken karşıma cıktılar. Ustelik bu tarz gorev işleyişinde genelde hep bu problem ile karşılaştığımız da soylemem gerekiyor. Sinematik yonu bu kadar kuvvetli olan bir oyunda bu tarz bir hata doğal olarak canımı sıkmış oldu.
Marvel's Avengers sinematik evrende olsaydı şuphesiz Age of Ultron kadar ses getirmezdi.
Genişletmek icin tıkla ...
Sonuc olarak başta da belirttiğim gibi Marvel's Avengers iyi bir aksiyon oyunu. Ama bu aksiyon yapısı genel olarak planlanan yeni icerikler ve loot mantığı altında biraz ezilmiş diyebilirim. ben genel olarak marvel evrenini ve super kahraman oyunlarını cok seviyor olmama rağmen oyundan beklediğim hazzı ve tokluğu alamadım. Eğer saf aksiyon turunu ve daha da onemlisi Loot mantığını seviyorsanız Marvel's Avengers size cok keyifli saatler gecirtebilir. Dediğim gibi Marvel ve Avengers filmlerini seviyorum ve bu noktada bir kıyaslama yapacak olursam Marvel's Avengers sinematik evrende yer alsaydı muhtemelen Avengers: Age of Ultron'dan da kotu bulacağımız bir film olurdu.
Marvel's Avengers inceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Marvel's Avengers inceleme
-
12-09-2022, 17:12:19