2019 ’un en iyi oyunlarından birisi olan Control AWE eklenti paketi (Altered World Event) ile uzun yıllardır yeni oyununu beklediğimiz Alan Wake ’i konuk ediyor. Control AWE inceleme iceriğimizde bu paketin aslında satın almaya değip değmeyeceğine odaklanacağız. Alan Wake hayranlarının beklentilerini karşılamayı başarıyor mu? Alan Wake ’i oynamayan oyuncular bu DLC ’den bir şey anlar mı? Bir onceki DLC olan Control The Foundation ’a gore ne gibi yenilikler getiriyor? Gelin birlikte bakalım.

Yeni Alan Wake Oyununu Beklerken​2010 yılında Xbox 360 konsoluna ozel olarak cıkan Alan Wake, korku-aksiyon oyunu severler tarafından buyuk ilgi gormuştu. Tatile cıkan unlu korku yazarı Alan Wake ’in karanlık varlıklar ile verdiği mucadeleyi tecrube ediyorduk. Bir oyun ve iki DLC paketinin ardından daha fazla hikaye isteyen oyuncular, spinoff oyunu olan American Nightmare'de istediğini bulamamıştı. Control'un yeni eklenti paketi AWE, Wake hayranlarının hikaye aclığını bir nebze gidermeyi vadediyor.

Control icerisinde ceşitli belgelerde Alan Wake'in dahil olduğu Bright Falls olaylarına dair bilgiler gorduğumde “Belki buradan yeni oyuna hazırlık yapıyorlardır” diye duşunduğumu hatırlıyorum. AWE ’nin cıkışına az bir zaman kalan, Alan Wake ve Bright Falls ’da gercekleşen paranormal olayları konu alacağını oğrendiğimde ise sevinmedim desem yalan olur. Bu yuzden benim gibi Alan Wake hayranlarını baştan uyarmam gerekiyor. Uzun zamandır beklediğiniz Alan Wake oyunu henuz gelmedi.

Control: AWE, studyonun “Remedy Connected Universe” evreninin ilk adımlarını atıyor. Remedy ’nin başındaki isimlerden Sam Lake, studyonun gelecek oyununun “Remedy Connected Universe” isimli ortak bir evrende gececeğini duyurmuştu. Control, Alan Wake ve bir ihtimal Quantum Break oyunlarını icinde bulunduracak olan RCU hakkında beklentilerimiz buyuk ama şimdilik AWE ’ye donelim.

Uzun suredir kayıp olan ve olduğu kabul edilen unlu yazar Alan Wake ’in sesi ana karaterimizi En Eski Ev ’in Araştırmalar Bolumu ’ne yoneltiyor. Alan Wake oyununda karşılaştığımız Dr. Emil Hartman ’ın yakalanarak getirildiği Araştırmalar Bolumu uzun bir suredir kapalı ve dışarıdan kimse ulaşamaz durumda. Asansor ile bolume ulaşıp iceri girdiğimizde ise bunun sebebini anlıyoruz. Araştırmalar Bolumunu saran karanlık varlıklar, buroyu ele geciren Hiss ile karşılaşınca ortaya yepyeni bir tehlike cıkmış durumda.

Işığı Gozunuze Tutmayın

Control AWE
onceki paketlere gore daha karanlık, daha urkutucu ve daha cizgisel bir oynanışa sahip. Ana oyun ve The Foundation boyunca mucadele ettiğimiz rakiplerin yanı sıra, golgelere karşı da tetikte olmamız gerekiyor. Karanlık ve Hiss yuzunden bambaşka bir şekle burunmuş olan Dr. Hartman ’ın peşinde uc farklı sektore giriyor ve doktoru durdurmaya calışıyoruz. Bir yandan da kırmızı hat uzerinden bize ulaşmaya Alan Wake ’in yazdıklarına şahit olma fırsatı elde ediyoruz.

“Ben daha once Alan Wake oynamadım, bu paketten bir şey anlamayacağım.” diye duşunenler varsa belirtelim, endişelenecek bir şey yok. Oyun icerisinde bolca Alan Wake iceriği bulunsa da, gunun sonunda oynadığımız oyunun Control olduğunu biliyoruz. Değişime uğramış nesneler ve bunlardan kaynaklanan olaylara dair bir suru belge ve ses kaydı mevcut. Bir tren, iki arcade oyun makinesi ve yiyecek makineleri gibi değişime uğramış nesneler bizi bekliyor.

AWE ile birlikte oyuna yeni bir silah geliştirmesi daha eklenmiş. Surge adı verilen eklenti sayesinde maksimum uc patlayıcıyı bir zemine (ya da duşmana) yapıştırıp, istediğimiz zaman patlatabiliyoruz. Normalde ilk silah ve “Launch” yeteneğini kullanarak dovuştuğumden, dovuşe girerken tuzaklar kurup, duşman ustunden gecerken patlatma fikrini de cok sevdim. Havalandırmayı temizlediğimiz yan gorevlerde ve son boss dovuşunde cok işe yaradığını da soylemem gerek.

Alan Wake ’i temel alsa da oynadığımız oyunun hala Control olduğunu soylemiştim. Duşmanlarda da bunu goruyoruz. Alan Wake ’de bulunan, ışık tutarak ustlerindeki karanlığı kaldırmadıkca zarar veremediğimiz “Taken” isimli duşmanlar ile karşılaşmıyoruz. Karanlığın oyuna etkisini Dr. Hartman ile olan karşılaşmalarımız ve bulmaca cozumleri dışında gormuyoruz. Karanlığın surekli enerjimizi azalttığı ve Jesse ’nin bir el feneri olmadığını da duşunursek, etrafta surekli projektor aramak bir miktar sıkıntıya sebep olurdu. Cevrede bulduğumuz portatif projektorler ile kapıları kapatan karanlığı ortadan kaldırmak ve jeneratorleri bulana kadar enerjimizi emen karanlığın icinde, korkunc bir değişim gecirmiş olan rakibimizden kacmak ise başlarda ilginc geliyor. Neyse ki oyun cok uzun değil ve "Bir jenerator daha aramak zorunda kalırsam oyunu kapatıyorum" dediğiniz noktada oyun sona eriyor.

Karanlık tarafından ele gecirilmiş duşmanlar olmasa da Hiss hala karşımızda. Onceden tanıdığımız duşmanların yanı sıra, Airborne Ranger isimli yeni bir rakibimiz daha var. FBC ’nin ele gecirilen talihsiz personelinin son uyesi olan bu askerler, havada size saldırıp, attığınız nesneleri başarıyla savuşturabiliyor.

Federal Buro Ajanları Atari Oynuyor​Hem Control hem de The Foundation ’da ana gorevin yanı sıra sahip olduğumuz yan gorevler ve bolgeler arasında gidip gelmemizi gerektirecek ceşitli işler vardı. AWE ise biraz daha cizgisel bir oynanışa sahip. Ana hikayenin yanı sıra yapabileceğimiz iki yan gorev ve Ahti ’nin bıraktığı temizlik gorevleri bulunuyor. Bir de SHUM isimli arcade oyun cihazı var.

Yan gorevler cevrede bulduğunuz notlarda bahsedilen eşyalar ile ilgili. Teroristler tarafından değişime uğratılan tren vagonundaki bulmacayı cozmek ya da 3 kişi yola cıkıp 4 kişi donen astronotlardan biri icin istediği “şeyi” bulup getirmek gibi yan gorevler var. Ahti ’nin verdiği gorevler ise yeni mekanikleri kullanabileceğimiz basit temizlik gorevleri. SHUM isimli arcade oyun makinelerı ise oyunun tekrar oynanabilirliğini arttırabilecek gibi duruyor.

SHUM doneminin en unlu arcade oyun makinelerinden biri olsa da, yalnızca iki tanesi bulunabilmiş. Bu cihazlar kullanıcının zihnini oyuna taşıyarak, sanal gerceklik benzeri bir sistem kuruyor. Ustumuze dalgalar halinde saldıran HİSS ’leri oldurmeye calıştığımız Horde Mode ve sure bitmeden ne kadar duşman temizleyebileceğimizi olcen Time Attack modu var. Bu iki moddan birini başarıyla bitirdiğiniz zaman calışmaya başlayan SHUM 2 ise, oyunun boss dovuşlerini tekrar oynayabileceğiniz kısım. The Former, Mold-1ve The Anchor gibi boss dovuşlerini tekrar yapmanızı sağlayan oyun makinesi oyunun tartışmasız en keyifli bolumu olan Ashtray Maze ’i tekrar oynamamıza da fırsat veriyor. Bu bolumleri tamamladığımızda ceşitli guclendirme odullerini de kazanıyoruz.

El Fenerimiz Nerede?

Yeni eklenti paketinde sevmediğim yanlar da oldu ve bunlardan bahsetmek istiyorum. Oncelikle cevre tasarımı biraz can sıkıcı bir durum. The Foundation bizi yeraltında yeni bir bolgeye goturduğunden, daha farklı tasarımlara rastlamak mumkundu. AWE ise buronun yeni bir kısmını acıyor ve neredeyse hic farklı bir alan yok. Ana oyunda gorduğumuz mekanları tekrar geziyormuş hissiyatını yaşıyoruz. Tamam burası da Buro ’nun bir parcası ama, azıcık farklı şeyler gorsek, hayır demezdim.

Hikayenin sunumu biraz rahatsız etti beni. DLC otomatik olarak başlıyor ve asansore giderken Alan Wake ’in anlatımı ile devam ediyor. Uzun suredir aktif olmayan bir bolum buluyoruz ve Buro ’da bu konu hakkında konuşan hic kimse yok! Tamam bir kişi var ve surekli konuşuyor ama oyun boyunca karşılaştığımız karakterlerin coğu boyle bir durumdan haberdar değilmiş gibi. O surekli konuşan arkadaş da bazı yerlerde aynı şeyleri tekrar soyluyor, atmosferi azıcık baltalıyor.

Bulmacaların hep aynı şekilde olması ve karanlıkta jeneratoru bulmanın bir yerden sonra can sıkıcı hale gelmesinden bahsetmiştim. Bir de bunu dovuşurken yapmak zorunda kaldığımızda ve yakalanınca ciddi anlamda can kaybettiğimizde “Koskoca buroda bir el feneri, fenerli kasket falan yok mu?!” diye isyan etmek mumkun.

Oyunun Ultimate Edition versiyonu ile birlikte tum oyuncuların faydalanabileceği ucretsiz bir guncelleme de yayınlandı. Oyunun tamamını etki eden yeni ozelliklere, eklenti paketlerine sahip olmasanız bile ulaşabiliyorsunuz. Bazı boss dovuşlerine eklenmiş checkpointler, acabileceğiniz yeni kontrol noktaları, birden fazla nesneyi alıp fırlatmaya imkan tanıyan yetenek geliştirmeleri gibi faydalı ozellikler var. Ayrıca yeni eklenen Assist Mode sayesinde oyunun bazı ozelliklerini değiştirip olumsuz olabilme ya da kazanılan tecrube puanını arttırma gibi secenekleri aktif hale getirmek de mumkun.

Remedy Kendi Evrenini Kuruyor

Control: AWE ile Remedy ’nin “RCU” evrenine ilk adımı atıyoruz. Eğer bir Alan Wake hikayesi bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ama bunun bir Control eklentisi ve Alan Wake ’in hikayesini anlatırken “RCU” evrenine giriş yapmamızı sağlayan bir hikaye olduğu beklentisi ile başlarsanız, oldukca keyifli saatler gecirmeniz mumkun. Control: AWE, yeni silah eklentisi, duşman ve bulmaca mekaniklerinin yanı sıra daha buyuk bir evrene atılan ilk adımları da barındıran hikayesiyle hem Control hem de Alan Wake severlere hitap eden bir eklenti olmuş. İstediğimiz şeyi vermiyor ama gelecek olan icin heyecanlandırmayı başarıyor.

Control AWE eklentisini tek başına 25 liraya satın alabiliyoruz. Ama Control'un iki DLC paketini de bulunduran Season Pass 40 liraya satın alınabiliyor ve oyunun tum hikayesini tecrube etmek icin iki eklentiyi de oynamanızı tavsiye ediyorum. Oyunu Steam platformunda oynamak isteyen oyuncular icin ise iyi bir haberimiz var. Control: Ultimate Edition, 1 yıllık exclusive suresinin dolması ile birlikte, resmi olarak Steam ’de satışa sunuldu. Gectiğimiz Mart ayında yayınlanan ilk eklenti The Foundation ve yeni yayınlanan AWE eklenti paketini icinde bulunduran Control: Ultimate Edition, oyunu RTX desteği ile denemek isteyen fakat Steam dışında oyun satın almayan PC kullanıcılarını da sevindirecek.