Mafia II Definitive Edition, bugun Mafia II (Classic) adı ile Steam uzerinden edinebileceğimiz mafya temasının işlendiği kult oyunun gorsel anlamda yeniden elden gecirilmiş surumudur. Mafia II ’yi 2K Czech geliştirirken, Mafia II Definitive Edition ’u Mafia III ’ten tanıdığımız Hangar 13 ve Shenmue ’de karşılaştığımız D3T ’nin birlikte geliştirdiği gozumuze carpıyor. Mafia III ’e gelen olumsuz eleştirilerin ardından 2K Games, Mafia oyunlarında Hangar 13 ile calışmaya devam ederek buyuk bir hata yaptığının maalesef farkında değil.
Sadece belli başlı buyuk şirketlerin yeni oyunlarını piyasaya surduğu ve bu oyunlar dışında kalan oyunların buyuk bir kısmının, “Remastered, Remake, Definitive Edition, HD Edition” adı altında gorsel anlamda gunumuz teknolojisine uyarlanarak tekrar satıldığı bu donemde, bu oyunlar arasında Mafia serisi de yerini aldı. Mafia II Definitive Edition ’u deneme şansım oldu. Seriyi ve temayı seven biri olarak objektif goruşlerimi sizlerle paylaşacağım.
Mafia II Definitive Edition ’da neler değişti?
Neredeyse hicbir şey… Definitive Edition dediklerinde aklımıza grafikleri iyileştirilmiş, gunumuz teknolojilerine uyarlanmış bir oyun geliyor. Uzerinden gecen 9 yılın ardından bile hala guzel gorunen Mafia II ile Mafia II Definitive Edition arasında gozumuze carpan cok az fark var. Klasik oyunların grafik olarak yenilenmesi fikrini seven biri olarak, bu işin sadece doku cozunurluklerini artırmak ile olmadığını, aydınlatma kalitesi, golgelendirme ve parcacıkların da oyunun gorselliğini oluşturduğunu Hangar 13 ve D3T ’ye hatırlatmakta fayda olduğunu duşunuyorum.
2011 Yılında cıkan Mafia II icin yoldaki kar cıkartmalarının araba lastiğinin uzerinde goruntulenmesi bir hata olarak kabul edilirse, kendimize cok acımasız diyebiliriz. Fakat 2020 yılında cıkışını gercekleştiren Mafia II Definitive Edition icin aynı duruma “Bu işte bir terslik var!” demezsek o zaman yalapşap yapılmış, yuzeysel olarak geliştirilmiş bir şekilde onumuze gelecek butun remastered oyunlara da kapımızı acmış oluruz. Ne yazık ki oyunda bu ve buna benzer bircok gorsel hata ile karşılaştım.
Performanstan ne haber?
Mafia II Definitive Edition ’u kendi sistemimde denerken performans anlamında sorunlar yaşadım. Dış sahnelerde performans gayet iyiydi, fakat ic sahnelerde saniye başına kare sayısı 25 ’in altına duştu ve akıcı bir deneyim yaşayamadım. Benimle birlikte bircok oyuncu da aynı sorundan muzdarip. Ayrıca oyunun ilk surumunun 8-10GB gibi kucuk bir boş depolama alanı istediğini goz onunde bulundurarak Mafia II Definitive Edition ’un 46GB gibi cok buyuk bir oyun olduğunu da belirtmek istiyorum. Ekranda gorduğum ile depolamamda kapladığı yer arasında dağlar kadar fark var…
Bizi her gecen gun daha fazla hayal kırıklığına uğratmaya devam eden, Mafia III ile aldığı olumsuz yorumlar yetmezmiş gibi Mafia serisinin tamamını elden geciren ve bu işi de eline yuzune bulaştıran Hangar 13, topluluk tarafından da haklı olarak olumsuz tepkileri uzerine topladı. Mafia serisini cok sevdiğim icin ben de Hangar 13 tarafından hayal kırıklığına uğratılmış hissediyorum. Son şanslarının Mafia Definitive Edition ’un oyuncular tarafından sevilmesi olduğunu duşunuyorum.
Biraz da Mafia II ’yi ovelim
Butun bu ağır eleştirilerin yanında tabi Mafia II oyununa olan sevgimizden de bahsedelim. Gunumuz oyunlarının yapmaktan cekindiği bircok yeniliği nasıl bunyesinde barındırıyor gorelim. Oyunu daha once deneyimleyen arkadaşlarım birazdan başlarını sallayarak beni onaylayacaktır, Mafia II cıktığı donemin cok ilerisinde bir oyundu. Araba kullanma mekanikleri, oyunun fizikleri ve oynanışı ust duzey olmasına karşın, coğu kısımda hatasız calışıyordu. Araba lastiklerinin yuvarlanan tenekeler gibi değil, icinde hava olan lastikler gibi davrandığı, nesnelerin etkileşimle kırılıp dokulduğu, silah atışları ile bina kolonlarındaki sıvanın salatalık kabuğu gibi soyulduğu yenilikci bir oyundu. O zamanın gorsel anlayışına ve teknolojisine gore, hatta gunumuzde bile cok iyi gorunen kaliteli bir yapımdı Mafia II. Aksiyon anlamında oyuncuya mafya catışmalarını, raconlarını ve kacma ve kovalama hissiyatlarını tam anlamıyla hissettiriyordu. Definitive Edition ’u oynarken bunların ne kıymetli, ne guzel şeyler olduğunu tekrar anlamış oldum. Piyasadaki mafya temalı acık dunya aksiyon oyunu eksikliğini de yeniden hissettirdi.
Oyunculara nacizane tavsiyem, Mafia II Definitive Edition icin 199? gibi bir fiyat odemek yerine, aralarında cok da fark olmayan Mafia II ’yi indirimlerde uygun fiyatlara duştuğunde yakalamaları. Mafia II deneyimi, evet. Mafia II Definitive Edition, hayır.
Mafia II Definitive Edition İnceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Mafia II Definitive Edition İnceleme
-
12-09-2022, 17:10:35