Hideo Kojima ile yollarını ayırma yontemleri nedeniyle son yıllarda oyuncular tarafından sık sık eleştirilen Konami, Pro Evolution Soccer 2018 ile bu yıl tekrar karşımızda. Rekabette uzun yıllar boyunca bayrağı elinde bulundurmasına rağmen, Electronic Arts'ın Fifa ile yaptığı karşı atağına bir turlu cevap verememesiyle Fifa - Pro Evolution Soccer rekabetinde geriye duşmuş, hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. Pro Evolution Soccer 2018'in tamamen yenilenmiş surumu beklentileri veriyor mu? Yoksa Fifa, yine rekabette yerini daha da sağlamlaştırdı mı? Bu soruların cevabı icin Fifa 2018'in cıkmasını bekleyeceğiz. Ancak kesin olan bir gercek varsa Pro Evolution Soccer 2018, gecmiş yıllarda oynadığımız Pro Evolution Soccer oyunlarına gore daha fazla aşama kat etmiş ve PC platformunda Fox Engine'a gecmek, Konami icin oldukca mantıklı bir karar olmuş.
Bu yıl, ilk defa PC platformuna ağırlık veren Pro Evolution Soccer 2018, gorsel anlamda Fifa 18'in demosuna kıyasla oldukca iyi duruyor. Tabii bunu yazmak Fifa'ya başarısız demek olmuyor ancak Pro Evolution Soccer 2018 bu yıl daha iyi bir iş cıkarmış. Oyuna başladığımda ilk dikkatimi ceken, grafiklerde daha canlı bir renk paleti kullanılması oldu. Sahadan tutun, oyunculara kadar her yerde daha fazla ışık, daha canlı renkler, taraftarların tek tip olmaması oyunun daha canlı hale gelmesini sağlıyor. Ozellikle yuz animasyonları ve golgelerin, Fifa 18'e nazaran bariz ustunluğu soz konusu. Ote yandan forma uzerindeki detaylarda ise Fifa 18 kadar başarılı olmadığını gozlemledim. Ayrıca taraftarların da pek fazla hareket etmediği bir gercek. Her ne kadar ceşitliliği sağlamış olsalar da, hep oturuyorlar, arada bir kollarını kaldırıyorlar. Bunun otesine maalesef gecemiyorlar.
Pro Evolution Soccer 2018, gecen yıla gore daha yavaş oynanıyor.
Genişletmek icin tıkla ...
Fox Engine grafik motoru, ilk defa Pro Evolution Soccer 2018 ile PC platformuna entegre ediliyor. Bu da gecmiş yıllara gore daha ustun yapay zeka, daha iyi hareket animasyonları yani ozetle daha gercekci bir futbol deneyimi sunuyor. Yapay zeka, genel anlamda gecmiş yıllara gore gelişim kaydetmiş. Orta seviyelerde cok rahat pozisyon bulabiliyorken, en iyi oyuncu seviyesinde rakip kaleye gitmekte oldukca zorlandığımı soyleyebilirim. Ayrıca, son vuruşlarda ve paslarda gecen seneye gore, oyuncu animasyonları acısından ciddi gelişmeler var. Ancak aynı şeyi kaleciler icin soyleyemeyeceğim. Bazı şutlarda sanki onceden programlanmış gibi hareket ediyorlar ve bu da oyunun guzel atmosferine golge duşuruyor.
Pro Evolution Soccer 2018, gecen yıla gore daha yavaş oynanıyor. Boylelikle daha fazla strateji yapabiliyor, takım oyunu oynayabiliyorsunuz. Artık ara paslar atabilmek, muz ortalar yapabilmek daha kolay. Defansın kontrolu gecmiş yıllara gore biraz daha zor. Oldukca hantal kalıyor. Ozellikle hızlı bir takıma karşı ekstra zorlayıcı olması guzel olsa da bir yerden sonra sizi mecburen sert oynamaya ve daha fazla kart gormeye zorluyor. Defansif hamlelerde daha yumuşak oynamanız durumunda ise anında kalenize gol olarak donebiliyor. Ayrıca markaj yaparken, eğer erken top kapmayı denerseniz, topla hic alakası olmayan bir bolgeye pres yaparak rakibi kacırıyorsunuz. Dolayısıyla markaj yaparken ve topu kapmaya calışırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.
Oynanıştan biraz bahsetmek isterim. Gozume carpan en onemli detay pas sistemi oldu. Gecen yıllarda pas atmak istediğinizde yon verme olgusu cok iyi değildi. Bu sene ise pasın şiddetinden tutun, yonune kadar daha ince ayar yapıyorsunuz. Pas tuşuna ne kadar uzun basarsanız, o kadar hızlı gidiyor. Mac esnasında kalecimle attığım pas kısa duştuğu icin rakibe kaptırdığım top kalemde gol olabiliyor.
Diğer bir konu da son vuruşlar. Daha onceden bu konuda oldukca sabıkalı olan Pro Evolution Soccer serisi, bu yıl onlemini almış. Ortalara yapılan tek vuruşlar, cekilen şutlarda oyuncunun şutu cekerken zemine basması guzel olmuş. Hatırlarsanız gecmiş Pro Evolution Soccer oyunlarında depar atarken şut cektiğinizde oyuncu tek ayağı ustunde bir sure ileri doğru kaydıktan sonra şut cekebiliyordu. Bu durumu buyuk olcude gidermişler.
Buna rağmen bazı pozisyonlarda sanki bir script devreye giriyor gibi hissetmiyor değilim. Bazı pozisyonlarda ne yaparsam yapayım defans oyuncum hata yapıyor ve kalemde gol goruyorum. En olmadı uzaktan gelen ve normal şartlarda kalecimin tutması gereken bir topu rahatlıkla tutabilecekken kacırdığını ve gol yediğimi gozlemledim. Bunun haricinde gozlemlediğim bir diğer sorun da forvet oyuncusu hat trick yaptıktan sonra, o oyuncuya gol attırmak neredeyse imkansızlaşıyor. Bu da oyunun gercekciliğini golgeliyor.
Adam secimi sırasında bazı sorunlar yaşadım. Orneğin rakip takım ataktayken, oyuncu değiştirme tuşuna basmama rağmen bir sure daha aynı oyuncuda kaldığımdan kalemde gol gordum. Bunun muhakkak duzeltilmesi lazım. Oynanabilirliğe zararı cok buyuk olmasa da ozellikle karşınızda PC yerine bir rakip olduğunda oldukca sinir bozucu olabilir.
Turkiye'den hala sadece Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahce ile birlikte Turk milli takımının olması hevesimi kursağımda bırakan diğer eksi.
Tavsiyem, oyunu ilk actığınızda ayarlarından kadroları guncellemeniz olacak. Aksi takdirde Neymar'ı Barcelona'da, Mbappe'yi Monaco'da bulacaksınız. Oyun, guncellemeyi cok kısa bir sure zarfında yapıyor ve hazır hale getiriyor. Yaz donemi transfer guncellemesini yapmadan ozellikle Master League oynamanız durumunda başa donmek isteyebilirsiniz.
Lisanslama konusunda ise Konami tarafında son yıllarda cok ciddi cabalar olsa da maalesef bu yıl da istediğimiz duzeye gelmiş değil. UEFA şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin hakları belki oyunu guzelleştiriyor ama Ceyrek Final karşılaşması M.D. White ile London FC arasında olunca, ister istemez atmosfer bir anda yok oluyor. Belki de eksi hanesindeki en dikkat ceken sorun, lisanslama sorunu diyebiliriz. Turkiye'den hala sadece Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahce ile birlikte Turk milli takımının olması hevesimi kursağımda bırakan diğer eksi. Ozellikle son yıllarda uc buyukler haricinde cok ciddi futbol yatırımları gercekleşiyor. Eto'o, Nasri, Clichy gibi isimlerin Spor Toto Super Lig'de oynadığını duşunduğumuzde gercek anlamda bu konuda bir calışmanın elzem olduğu goruluyor. Almanya Ligi de aynı sorunla karşı karşıya. Boylesine onemli liglerin, Pro Evolution Soccer 2018'de yer almaması, atmosferi ciddi anlamda baltalıyor. Latin ligleri ise neredeyse tamamıyla oyunda mevcut. Futbol ekonomisinin en buyuk payının donduğu ulke liglerinin oyunda olmaması buyuk sorun teşkil ediyor. Umalım ki Pro Evolution Soccer 2019'da bu sorun giderilmiş olsun.
Master League modunda da cok ciddi farklılıklar yok. Sezon sınırının olmaması yine burada rakibi Fifa'nın 15 yıl suren kariyer moduna gore bir avantaj oluşturuyor. Ayrıca klasik mod haricinde rekabetci mod eklenmiş durumda. Bu mod ile artık oyuncular sozleşme yenileme konusunda zorluk cıkartıyor, başarısızlık halinde kendinizi kapının onunde bulabiliyorsunuz. Bu mod, daha gercekci bir Master League deneyimi sunuyor.
Become A Legend'ı incelediğimde genel olarak aynı olmakla birlikte Fox Engine'ın işlevselliğini burada da tecrube ettim. Ozellikle fizik gucune dayalı Premier Lig'de başladığımda kısa boylu oyuncu acmanın dezavantajlarını yaşadım. Mertesacker gibi bir devin karşısında topu saniye başı kaptırdım. Bu da beni pas oyunu yapmaya teşvik eden bir unsur oldu.
MyClub modunu da deneme fırsatım oldu. Oyun, elime yeni gectiği icin, ben başladığımda neredeyse butun sorunlar giderilmişti. Ancak ozellikle ilk gununde oyuna başlamak isteyenler cok ciddi sıkıntılar yaşamış. ıki gun icerisinde bu sorunlara onlem almaları oldukca başarılı. Moddan bahsedecek olursam, gecmiş yıllara gore bir değişiklik yok. Sadece guncellenmiş kadrolar, yeni eklenen takımlar var. Eskisi gibi oynadıkca takım sinerjisi yukseliyor, oyuncular tecrube kazanıyor, taktiğe uygun teknik direktor secimi yine cok onemli. Oyun tarzınıza uymayan bir taktik ve buna bağlı bir teknik direktor sectiğinizde oldukca zorlanıyorsunuz.
Ozellikle fizik gucune dayalı Premier Lig'de başladığımda kısa boylu oyuncu acmanın dezavantajlarını yaşadım.
MyClub modunda ilk etapta başladığınızda size verilen ozel hediyelerle, oyunda en azından bir iki şampiyonayı rahatlıkla kazanabiliyor, ardından yavaş yavaş guclu oyuncular alabiliyorsunuz. Buradaki en buyuk şans, kartı duşen oyuncunun bir daha duşmemesi oluyor. Tavsiyem, duşen oyuncuları beğenmeseniz bile satmamanız. Cunku satmanız durumunda kart havuzunda buyuk kartlar yerine duşme olasılığı artıyor. Mesela bana ilk duşen kart,Bony oldu, ustune Batshuayi duştu, ardından Fernando Torres ve en sonunda Mandzukic duştu. Bu oyuncuların hepsini kadromda tutmama rağmen Fernando Torres ile devam ediyorum. Amacım Lukaku'yu duşurmek. Bu doğrultuda ilerlerken duşen hicbir forveti satmazsam, elime gececek ust duzey oyuncunun duşme olasılığını az da olsa yukseltmiş oluyorum. Ayrıca ozel paketler teklif edildiğinde bu durum, bana yine avantaj sağlıyor olacak.
Oyun icindeki spikerler ise yine aynı. Premier League spikerlerini kullanan Fifa'nın gosterdiği ozeni Konami'nin Pro Evolution Soccer 2018 icin de gostermesinii beklerdim. Oyunun yeni cıkması sebebiyle spikerlerde bazı hatalar da yok değil. Bir macım esnasında bir spiker oyuncu adı soylerken, diğer spiker ise alakasız bir konu anlatıyordu. Bu durumda kim ne diyor anlamak mumkun olmuyor. Ayrıca Turkce menulerde yazım hataları mevcut. Bunlar ufak detaylar olsa da ozellikle Turkce cevirideki hatalar senelerdir devam ediyor. Konami'nin boylesine ufak detayları duzeltmesi daha iyi olacaktır.
Son olarak ozetlemek gerekirse, Fox Engine'ın PC surumunde animasyonlara ve yapay zekaya ciddi fayda sağladığını, ayrıca oyunun gorsel acıdan oldukca tatmin edici olduğunu soylemek mumkun. Lisans sorunlarının halledilememesi en buyuk eksisi. Oyun atmosferinin bozulmasına sebep oluyor ve oyunun gercekciliğini yok ediyor. Bunun dışında ufak tefek hataları goz ardı etmek mumkun. Konami, gun gectikce aradaki farkı kapatmaya calışıyor olsa da bu yolculukta biraz daha hızlı koşması gerekiyor. Fifa'nın oyun ici dinamiklerini saha dışında da yakalamaya calışması lazım ve bunu yapabilmenin tek yolu oyunu daha gercekci yapacak adımlar atmak. Eğer gecmiş donemde Pro Evolution Soccer serisine kusmuşseniz ve icinizde bir merak uyandıysa, Pro Evolution Soccer 2018 sizi pişman etmeyecektir.
Pro Evolution Soccer 2018
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun İncelemeleri
- Pro Evolution Soccer 2018
-
12-09-2022, 16:13:37