Street Fighter serisi, şuphesiz şu zamana kadar insanların ilgisine sahip oldu. Beşinci oyunu ile de dikkat cekmeyi başaran Street Fighter, aslında bir sure sonra oyuncular tarafından unutuldu gitti. Nedeni ise coğu istenilen ve Street Fighter ile bağlaşmış karakterlerin başlangıcta bulunmaması olmuştu. Ustune de değiştirilen coğu "meta", bazılarının canını sıkmıştı. Cıkışından iki sene sonra ilk defa buyuk bir guncelleme ile yenilen Street Fighter, bakalım yenilenmiş mi ve oyuncuların istediği şekli alabilmiş mi?
Başta "Street Fighter V: Arcade Edition" ismi, sanki yan oyunmuş gibi gelebilir, fakat Arcade, sadece Street Fighter V'e eklenen buyuk bir guncelleme ve Street Fighter V oyuncularına ucretsiz olarak sağlandı. Buna tum platformlar dahil. Guncellemede ise yeni bir Arcade modu ile karakterlere alternatif "V-Triggler"lar ve Capcom'un yetenekli cizerlerinden, hikayeye guclendirecek cizimler ve zorlu gorevleri bitirdiğiniz icin bazı karakterler adına farklı kostumler acılabiliyor. Tabii, V-Trigger olayı, cizimler ve kostumler bir yana, burada en onemli kısım, SFV'e gelen arcade modu oluyor.
Arcade modu, gecmişten gunumuze gelen ve Street Fighter serisinde ses getirmiş oyunların toplamı şeklinde bulunuyor. Sırasıyla Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter Alpha, Street Fighter III, Street Fighter IV ve Street Fighter V oyunlarının toplamı, sisteme ekleniyor. Başta, eski kafalı olan birisi olarak, zamanın grafiklerini ve karakterlerinin oyunda olacağını duşunmuştum. Ne de olsa geliştirilmiş olan Street Fighter V'de, iki-uc sprite koymanın zorlu olmayacağını tahmin ediyordum ve buyuk ihtimalle bunun olacağını duşunuyordum. Fakat Capcom, bu konuda beni yanılttı. Yine de Street Fighter V'in motoru ile, Arcade serisini oynamak bir hayle keyifli. En azından eski oyuncu kitlesini mutlu edemeyeceğini duşunmuştum, bu konuda da biraz yanılmışım. Aslında Street Fighter'da meşhur olan karakterimiz Hakan'ın cıkmasını bekliyordum ama goremedim, muhtemelen bu durum daha onceki serilerde de bulunan ayrı karakterler icin de gecerlidir. En azından bir eforda bulunup, belirli oyunların onemli ve goze batan karakterlerini, Arcade moduna ekleyebilirlerdi.
İsminden de anlaşılacağı gibi, Arcade'in oynanışı, daha onceki Street Fighter'ın arcade makinelerinde bulunan sistem ile aynı. Bir karakteri seciyorsunuz ve belirli dovuşculere karşı gelmeye calışıyorsunuz. Beklendiği gibi her dovuşcu gecildiğinde yapay zekanın seviyesi yukseliyor ve son dovuşcuye geldiğinizde tum oğrendiklerinizi kullanmanız gerekiyor. Konsept bir hayli mantıklı, hem eski oyuncuların istediği bir oynanış stili, hem de dikkat cekmek icin birebir, ustelik bir nevi hikaye de ekliyor, fakat burada kucuk bir hata var. Capcom, bu tur bir eklentiyi, Street Fighter V ilk cıktığında bulundurabilirdi. Cunku coğu populer dovuş oyunu, bu tur bir modu serilerinde bulundurabiliyor. Bunun en iyi orneklerinden birisi ise Mortal Kombat idi, her oyununda bulunan "Tower" sistemi, oyunculara ne kadar gelişmiş olduklarını ve arcade modunda ne kadar yetenekli olduklarını gosterebiliyordu.
Street Fighter V'e gelen Arcade guncellemesi ise, bulunan Razer Panthera Arcade Stick ile denedim, en azından sahip olunan PS4 kontrollerinden bir hayli gelişmiş bulunuyor, tabii, adı ustunde Arcade Stick. Deneyim iyi oldu, fakat bazı yerlerde Panthera'nın algılama sorunlarını bulunduğu da old, ozellikle tum dovuş oyunlarında bulunan "Forward Dash" gibi bir hareketi yapmaya calışırken, genellikle M. Bison ile yukarı zıpladığımı gordum. Kalitesi baya iyi, fakat algılamalarda sorun yaşadığımı belirtebilirim.
Eklenen yeni V-Trigger sistemleri, daha once var olan stillerin alternatifi olarak bulunuyor, secilen stiller ise zaten V-I ve V-II olarak alt koşelerde belirtiliyor. V-Trigger'ları kazanma yolu ise değiştirilmemiş. Bir nevi savunma mekanizması olarak kullanılan V-Triggler'ı hasar aldıkca dolduruyoruz. Aktif edilmesi ise eski buton kombinasyonunu kullanmaya devam ediyor. Arcade modu bitirildiğinde ise iki karakterin arasında bulunan hikayenin adına gorseller ve cizimler bulunuyor. Tabii, sadece bu kadar değil. Arcade modunun sonunda kazandığınız puan ile, belirli sıralamalara girebiliyorsunuz. Kostumler ise daha once Capcom'un yarattığı ve pek bilinmeyen oyunlardan alınan kostumler oluyor, dikkatimi ceken ise Rashid icin yapılan "Viewtiful Joe" kostumu oldu.
Sonuc olarak, Street Fighter V icin cıkarılan Arcade guncellemesi, aslında iyi bir eklenti, fakat eklenme zamanı bir hayli yanlış ve Capcom bu tur onemli dovuş oyunu eklentisini gec bir zamanda ekledi. Ama ne derler bilirsiniz, "Gec olsun, guc olmasın."
Street Fighter V: Arcade Edition
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun İncelemeleri
- Street Fighter V: Arcade Edition
-
12-09-2022, 16:12:31