İcinde bulunduğumuz sene, coğu eski oyunun geri donuşune sahip oluyor. 2017'in başlarında cıkan Yooka Laylee, Nintendo 64'un populer oyunu olan Banzo-Kazooie'nin devamı olarak sayılıyordu. Zaman ilerledikce Crash Bandicoot'un "remake" halini gorduk, sonrasında ise Sonic Mania ile eski zamanlarda sahip olduğumuz anıları tazeledik. Gorunuşe gore işe yarayan bu taktik, bazı oyun firmalarının dikkatini cekmiş gorunuyor ki Gears for Breakfast, diğer yapımcılar gibi 2014 senesinde başlattıkları Kickstarter ile hayallerini gercekleştirmiş bulunuyor.
İncelemeye başlamadan once "A Hat in Time ne ola ki?" sorusunu cevaplayayım. 2014 senesinde Kickstarter projesinde başlayan A Hat in Time, kucuk bir yapımcı olan Gears for Breakfast tarafından geliştirildi. 2015 senesinde yayınladıkları Beta versiyon ile oyuncuların daha da dikkatini ceken yapım, grafikleri, kontrolleri ve sahip olduğu bir cok oyun mekaniği ile coktan sağlam bir oyun olarak cıkacağının gostergesiydi. Tabii her Kickstarter projesi iyi olarak sonuclanmıyor, coğu zaman paralarla beraber ortalıktan kaybolma olayları veya parayı oyun yapımından daha cok eğlenceye kullanan bir suru yapımcı cıkabiliyor, fakat Gears for Breakfast, gectiğimiz uc sene icerisinde uzerinde calıştıkları A Hat in Time'ı oyuncu kitleye her zaman gosterdi ve geri donuşleri değerlendirdi. Aynı zamanda Gears for Breakfast'ın sahip olduğu sosyal medya hesapları her zaman aktif oluyor ve sorularınız varsa cevaplıyorlar. Bu da onların aslında gercekten oyunu onemsediklerini gosteriyor. Hatta bu orneklerden bir tanesini yazımın ilerleyen bolumlerinde bahsedeceğim.
Grafiklerinden de anlaşılacağı gibi, oyun daha cok kucuk yaştaki oyunculara hitap ediyor. Fakat gorunuşe hemen aldanmayın derim. Her yaştan oyuncuya kesinlikle hitap eden oyun, basit bir amaca sahip, tabii diğer platform oyunlarında da olduğu gibi amacınıza ulaştığınız zaman istediğiniz şekilde dolanabilir veya toplanacak başka eşyalar varsa onların peşinden koşabilirsiniz. Şimdilik yapımın mekaniklerini ve yapabileceklerinizi bir kenara koyalım ve konusal yandan yaklaşalım. Karakterimizi "Şapkalı Cocuk" (evet, ismi yok ama bu sorun değil, sevimli cocuğumuz buna alınmıyor), uzayın derinliklerinden evine ulaşmaya calışıyor. Sahip olduğu uzay gemisi, yakıt olarak "Kum Saati" kullanıyor, tabii bunlar onemli parcalar, yakıt olmadan hicbir yere gidemez. Yol uzerinde "Mafia" adlı karakter gezegeninden gectiği icin para odemesini soyluyor, fakat Şapkalı Cocuk odemiyor. Bu nedenle camını geminin camını kıran Mafia, tum Kum Saatlerinin alttaki gezegenlere sacılmasına neden oluyor. A Hat in Time, ne kadar platform bazlı olsa da anlatmaya calıştığı hikaye oyunla tamamen birleşmiş durumda. Kum Saatlerini almak icin genelde ozel bir karakterin verdiği gorevleri tamamlamak gerekiyor. Aynı konseptin Super Mario Galaxy'de de olduğu cokca soylendi, fakat her ne kadar benzese de ikisi de cok farklı oyunlar olarak hissettiriyor.
Boşuna Şapkalı Cocuk denmemiş. Sahip olduğunu şapka, veya şapkaların, farklı ozellikleri var. Shift tuşuna basıldığında o şapkanın ozel gorevini kullanabiliyorsunuz. Başlangıcta verilen şapkamız, belki de en iyilerinden biri cunku yapmanız gereken gorevleri gosterebiliyor. Bu sayede Kum Saatine daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Diğer şapkalar ise koşma ve bomba atma gibi farklı ozellikler sunuyor. Sadece iki tane ozellik saydığıma bakmayın, oyunda yaklaşık altı tane şapka bulunuyor ve hepsi de birbirinden yararlı. Ozellikle toplanması gereken diğer eşyaları elde etmede kullanılıyor. Oynanış sırasında karşılaştığınız rozet satıcısı ile topladığınız elmasları rozetlere karşı verebiliyorsunuz. Hem artı hem de eski yonde ozellikleri bulunan rozetler oynanışı birazcık daha farklılaştırabiliyor ve yeni bir deneyim sağlayabiliyor.
Konunun oyuna ne kadar hakim olduğundan bahsettim, ama bazı bolumlerde belirli mekanikler olmadan oynamanız pek de mantıklı olmuyor. Yine de bolumu oynama seceneğiniz bulunuyor, fakat bitirme şansınız ne yazık ki yok. Onun icin farklı bolumleri bitirmeniz gerekiyor. Bolum secme ekranları gerceken basit ve anlaşılır bir şekilde karşımıza cıkıyor. Normal bolumler kitap halinde gorunurken, bolum sonu duşmanı bulunan bolumlerde kurukafa bulunuyor, aynı zamanda platform becerilerinizi geliştirebileceğiniz ozel bolumler de mevcut.
Oyuna sanatsal acıdan baktığım zaman, kolay bir şekilde A Hat in Time'ın muzik, seslendirme, grafik ve cizimleri yapım aşamasındayken cok zahmet gerektirmiş. Muziklerin bolumlerle uyumluluğu gercekten uyuşuyor, karakterin ses aktoru karakteri tamamen anlatabiliyor, cizimler ve grafikler oyunun gercekten zararsız olduğunu ve herkese hitap edebileceğini kolayca gosterebiliyor. Normalde "aşırı" şirin tasarımlar coğu insan tarafından garip olarak gorunur fakat A Hat in Time cok şirin olup aynı zamanda herkesin dikkatini cekebilecek bir yapım. Ses aktorlerinin harika bir iş cıkardığı ortada. Hatta karakterlerin birisi, sanırsam Crash Bandicoot serisinin kotu karakteri olan Neo Cortex'in ses aktoru- fakat bununla alakalı bir kanıt yok. Yapımcılar Twitter'da bir hayli aktif olduğu icin oradan sordum, cevap bekliyorum da denebilir.
Grafiksel ve ses anlamında sağlam olan yapımın oynanışı da anlaşılacağı gibi gercekten sıkı ve karakterin kontrolunde olduğunuzu fark ediyorsunuz. Oyunu hem joystick hem de klavye-fare ile denedim ve ikisinde de cok rahat bir şekilde oynadım. Genelde oyun platform ağırlıklı olunca herkes joystick ile oyunun daha fazla eğlenceli ve hızlı olacağını duşunur. A Hat in Time'da boyle olmadığın kolayca gorebildim. Şimdilik sadece PC icin bulunan oyunun PS4 ve Xbox One versiyonları, muhtemelen optimizasyon olaylarından dolayı uc ay sonrasına ertelendi. Yine de konsol oyuncularını harika bir oyunu beklediklerini kolayca belirtebilirim. Sahip olduğum PC her ne kadar orta ve yuksek seviye arasında olsa da A Hat in Time'ı 1920x1080 cozunurlukte ve Ultra Yuksek seceneklerinde, birazcık kasmalar olsa da , sorunsuzca oynayabildim. En azından PC optimizasyonunu biraz daha geliştirilebilirmiş diye duşunuyorum ama yine de oyunun buyuk kısmını sorunsuzca 60FPS'de oynayabildim. Bahsetmem gerek ki yapımın ayarları gercekten geniş ve herkese uyumlu. Eğer renkle alakalı sorunlarınız varsa değiştirebilirsiniz ve oyun kendine ait Speedrun zamanlayıcısına bile sahip. Yani yapımcılar oyuncuların istediği her şeyi duşunmuş.
Son olarak A Hat in Time, 2017'nin en sempatik ve beklenmedik oyunu diyebilirim. Oyun endustrisinde uzun sure bulundu, zamanında unutuldu gitti ve muhtemelen son iki ay icerisinde pek fazla takılmıyordu. Cıkmasına yakın tanınması ile beraber gitgide populerleşen oyunun yapımcıları şu an ellerinden geldiğince reklamını yapmaya devam ediyor ve A Hat in Time deneyimini herkese yaşatmak istiyor. Eğer platform oyunlarına karşı bir ilginiz varsa, şirin grafikleri seviyorsanız ve eğlenmek istiyorsanız A Hat in Time, oynadığınız zamana kesinlikle değecek.
A Hat in Time
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●11 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun İncelemeleri
- A Hat in Time
-
12-09-2022, 16:12:06