Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Defence Here ile yaptığı roportajda Altay Ana Muharebe Tankı (AMT) ve tank modernizasyonlarında gelinen son durumu aktardı. Başkan Demir Altay projesinin iki aşamadan oluştuğunu ilk aşamada prototip tankın kalifiye olması, testlerden gecmesi ve ikinci aşama olan seri uretim aşamasına gecmesiydi dedi. Birinci aşamanın bittiğini ve seri uretim anlaşmasının imzalandığını belirtti. İkinci aşamaya kadar ses cıkarmayan taraf veya tarafların seri uretim aşamasında, prototipte kullanılan bazı parcaların ihrac musaadesi başvurusunu şuana kadar cevap vermediklerini soyledi. Verilmeyen parcaların başta guc grubu diğer adlarıyla motor ve transmisyon olduğunu sozlerine ekledi.

Başkan Demir, Altay Tankı ’nın seri uretim sozleşmesine gore koyulan surelerin prototip aşamasında olduğu gibi sureclerin puruzsuz olması esasına dayandığını belirtti. Fakat bilinmeyen bir sebepten dolayı ihrac edilen parcalarda izin cıkmayınca başta guc sistemi olmak uzere bazı konularda beklemeye gectiklerini soyledi. Bu beklemenin uretimin durdurulacağını anlamına gelmediğini ve hemen alternatif arayışlarına başladıklarını sozlerine ekledi. Beklemeye alan ulkenin ne ret ettiğini ne de onay verdiğini soyleyen Başkan Demir, bu durumun sureci uzattığını ve bu yuzden başka arayışlara girdiklerini belirtti. Verilmeyen parcaların calışmalarının devam ettiği ve buna yerli guc sistemi de dahil olmak uzere alternatif kaynaklar bulduklarını soyledi. Bahsi gecen problemlerin cozulmesinden ardından Altay Tankı ’nın seri uretim icin verilen 18 aylık suresi başlayacak. Demir, zorunlu beklemeye girdiklerini ve bu durumun cozulemez olmadığını belirtti. Alternatif kaynak oluşturma konusunda bir adım attıklarını ve cok yakında hayata gececeğini soyleyen Demir yerli guc sistemi projesinin de devam ettiğini ifadelerine ekledi. Bu sureclerden sonra Altay Tankı ’nın seri uretime gecmesi mumkun olacaktır.

Tank modernizasyonlarındaki son surec​Başkan Demir Turk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan tanklarla ilgili cok ceşitli ve kapsamlı modernizasyon calışmaları yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini soyledi. Mevcut tankların optik, durumsal farkındalık, kendini koruma ve atış sistemleri ile ilgili cok ceşitli modernizasyon programları uygulandığını sozlerine ekledi. Bu durumun ise Turkiye ’nin mevcut tank yeteneğini ve kabiliyetini onemli bir aşamaya getirdi ifade etti.