Turkiye'nin "ikinci otomobil devrimi" olarak kabul edilen Turkiye'nin otomobil uretim yolculuğunda surec, TOGG'un kuruluşunun 3. yılında yola cıkılırken planlandığı şekilde devam ediyor.
Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), kuruluşunun uzerinden gecen 3 yılın ardından otomobil uretim surecinde onemli aşamalar katetti.
Turkiye'nin, 29 Ekim 1961 yılında "Devrim" arabasıyla başardığı "yerli otomobil uretme" hedefinin uzerinden 60 yıl gecti. İlk yerli Turk otomobil "Devrim"den 4 adet uretilmiş ancak otomobilin "yetersiz benzin konulması" nedeniyle yolda kalması, Devrim'le ilgili olumsuz propaganda yapanların da seslerinin yukselmesine neden olmuştu. Proje, "otomobil yolda kaldı" gerekcesiyle rafa kalkmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cağrısıyla Turkiye'nin 60 yıllık yerli ve milli otomobil ruyası yeniden hayat bulurken, Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) liderliğinde başlayan yatırımcı arayışı kısa surede tamamlandı. Bu kapsamda, TOGG resmi olarak 25 Haziran 2018'de kurulurken, 1 Eylul 2018'de ise Mehmet Gurcan Karakaş, TOGG'un Ust Yoneticisi (CEO) olarak atandı
Otomobilin tanıtımı 27 Aralık 2019'da yapıldı27 Aralık 2019'da "Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" adıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gercekleşen tanıtımda "C-SUV", C-Sedan" modellerin ozellikleri ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Yaklaşık 2 bin davetlinin katıldığı tanıtımda, aracların tasarımı otomobilseverlerden tam not aldı.
Turkiye'nin vizyon projelerinden biri olarak gorulen "Turkiye'nin Otomobili"nin başlangıcta C segmentinde bir SUV ile piyasaya girmesi, takip eden yıllarda da model sayısını 5'e cıkarması planlandı. Projede, 3 fazdan oluşan yaklaşık 15 yıllık bir yatırım hamlesine yonelik planlar hazırlandı.
Surec yola cıkılırken planlandığı şekilde devam ediyorTurkiye'nin "ikinci otomobil devrimi" olarak kabul edilen Turkiye'nin otomobil uretim yolculuğunda surec, yola cıkılırken planlandığı şekilde devam ediyor.
Bu cercevede, TOGG muhendislik, tasarım ve uretim tesislerinin inşaatına başlama toreni ise 18 Temmuz 2020'de gercekleştirildi.
Bursa'nın Gemlik ilcesinde 1,2 milyon metrekarelik alan uzerinde 2022 başında tamamlanması planlanan tesisin temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla atıldı. Gemlik tesisinin ustyapı calışmaları Yapı Merkezi şirketi tarafından Ocak 2021'de başlatıldı.
Nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran, gercek zamanlı verilerle değer ureten akıllı bir uretim ağına sahip olacak tesis, uretim hatlarında cıkabilecek hataları gelişmiş kamera ve sensorlerle ongorecek ve/veya engelleyecek, iş birlikci robot uygulamaları ve giyilebilir teknolojilerle ergonomiyi artıracak.
"Avrupa'nın en temiz tesisi" olacak fabrikanın, "ucucu organik bileşen" salımı Turkiye'deki yasal sınırın 9'da biri, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de biri şeklinde gercekleşecek.
TOGG bunyesinde 4 bin 300 kişi istihdam edilecekGemlik tesisinde uretim kapasitesi yıllık 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.
Bu arada, TOGG, 846 milyon 774 bin TL sermaye artırımına giderek 996 milyon 774 TL ile Turkiye'de odenmiş sermayesi en yuksek otomotiv şirketi olurken, bunu hedeflediği tarihten bir yıl once gercekleştirdi.
Calışanlarının en az yuzde 30'u kadınlardan oluşacak tesiste, uretim başlangıcında yerlilik yuzde 51 olacak, 2025'te yuzde 68'e kadar ulaşacak.
TOGG Gemlik tesisinde uretim ve montaj hatlarının kurulması ile 2022 yılının son ceyreğinde ilk seri otomobilin banttan indirilmesi hedefleniyor. 15 yılda 22 milyar TL'lik yatırımla yıllık ortalama 175 bin adetlik uretim kapasitesine ulaşacak tesiste, 2032 yılına kadar toplamda 1 milyon aracın bantlardan indirilmesi planlanıyor.
Tedarikcilerin tamamı secildiDunyadaki 10 kuresel şirketle iş birliği yapma konusunda gizlilik anlaşması yapılırken, TOGG'un ilk arac icin tedarikci secimlerinin yuzde 100'u tamamlandı.
Bunların yuzde 75'i Turkiye'den, yuzde 25'i ise Avrupa ve Asya'dan farklı şirketlerden oluşuyor.
Markalaşma adımları atıldıTOGG'un marka calışmaları da planlanan şekilde devam etti.
TOGG CEO'su Karakaş, Turkiye ve yurt dışı pazarlarında değişik isim alternatiflerini olctuklerini, Turkiye'nin Otomobili'nin yoluna TOGG markasıyla devam edeceğini bildirdi. AB ve Cin'den sonra TOGG tasarımları, 18 Ağustos'ta Japon Patent Ofisi de (JPO) TOGG'un C-SUV ve Sedan tasarımlarını TOGG adına tescil etti.
TOGG, geliştirmekte olduğu elektrikli arac urun gamı icindeki en temel bileşenlerden biri olan batarya modulu ve paketinin Turkiye'de uretilmesi icin dunyanın onde gelen Li-Ion batarya ureticilerinden Farasis'i iş ortağı olarak secti. 20 Ekim'de, Bilişim Vadisi'nde TOGG Yonetim Kurulu uyelerinin de katılımıyla kapsamlı niyet mektubu imzalandı.
TOGG, Avrupa'ya ilk adımını Almanya'dan attı. TOGG, Almanya'nın 12 inovasyon merkezinden biri olan Stuttgart'taki de:hub'da tamamına sahip olduğu, TOGG Europe GmbH adıyla şirket kurmak icin başvurusunu yaptı. TOGG'un Avrupa'ya acılan ilk kapısı olacak TOGG Europe GmbH'ın en temel faaliyetlerinden biri de kullanıcı araştırmaları olacak.
TOGG'un teknolojilerinin inceleneceği, test edilip deneyimleneceği Kullanıcı Laboratuvarı da (User Lab) gecen gunlerde Bilişim Vadisi'nde faaliyete gecti.
"Tersine gocle" onemli isimleri bunyesine kattıBu surec icerisinde, TOGG kadrosunu dunyaca tanınan isimlerle de guclendirdi.
TOGG, otomotiv endustrisinin onde gelen isimlerinden olan, Amerika, Avrupa ve Asya kıtasında pek cok projenin yoneticiliğini yapmış Sergio Rocha'yı Operasyonlardan Sorumlu Ust Duzey Yonetici (COO) olarak bunyesine kattı.
TOGG'un tasarım calışmalarına başından beri danışman olarak destek veren Volkswagen ve Mercedes-Benz'in eski baş tasarımcısı Murat Gunak da 1 Nisan'dan itibaren şirkette "tasarım lideri" olarak tam zamanlı gorev yapmaya başladı. Ayrıca, Talin Yıldız, TOGG Pazarlama Genel Mudur Yardımcısı (CMO) olarak Fransa'dan Turkiye'ye donuş yaptı.
Boylece, "tersine gocle" TOGG'a katılan kişi sayısı 23'e yukseldi.
30 dakikanın altında hızlı şarj ile yuzde 80 doluluğa ulaşacakVerilen bilgiye gore, segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobil, tasarımının yanı sıra teknik ozellikleriyle de one cıkıyor.
Buna gore, Turkiye'nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yuzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli moduler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze surekli bağlı olacak ve guncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
Gelişmiş batarya yonetim ve aktif termal yonetim sistemlerinin sağladığı uzun omurlu batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir guc ile 7,6 saniye, 400 beygir guc ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yuksek carpışma dayanımı ve yuzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Arac menziline yuzde 20'ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin onemli ozelliklerinden biri olarak one cıkıyor.
Gemlik tesisinde suren inşaat calışmaları canlı izlenebiliyorTOGG'un "bir fabrikadan daha fazlası" şeklinde tanımladığı Gemlik tesisinde suren inşaat calışmaları, TOGG'un resmi internet sitesi "togg.com.tr"deki "TOGG TV" sekmesinden canlı olarak izlenebiliyor.
TOGG kuruluşundan beri calışmalar devam ediyor
Elektrikli Araçlar0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Elektrikli Araçlar
- TOGG kuruluşundan beri calışmalar devam ediyor
-
11-09-2022, 23:16:38