guneş kremi secerken
guneş kremi secerken nelere dikkat etmeliyiz



Sevgili melekler, her yaz sezonu oncesi her yerde guneş kremi surmeden guneşe cıkılmaması gerekliliği yazılır, cizilir. Guneşin zararlı etkilerinden korunmak icin cok onemli bir nokta olan guneş kremi acaba gercekten cilde yararlı mı yoksa zararları da var mı ? Araştırdık ve cevabını, guneş kremi secerken dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Zeynep Demircay'dan oğreniyoruz...





Guneşten koruyucu kremlerin faydalarının yanı sıra zararlı etkileri olabileceği konusu yıllardır tartışılır. Prof. Zeynep Demircay'a gore, doğru secildiğinde ve kullanıldığında bu urunler en etkin korunma yontemlerinden biri.

Guneşin sağlığa zararları konusundaki toplum bilinci gun gectikce artıyor. Ancak Deri Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Demircay, guneşten korunmak icin henuz yeterli onlemlerin alınmadığı goruşunde.

Zeynep Demircay, guneşe fazla maruz kalındığında guneş yanığı ve guneş carpması gelişebileceğini, bebeklerin ve yaşlıların guneşten daha kolay etkilendiklerini soyledi. Guneşin deri kanserine neden olabileceğine dikkat ceken Demircay, ozellikle cok sayıda guneş yanığı gecirenlerin, cocukluk cağından itibaren sık ve yoğun guneşe maruz kalanların risk altında olduğunu, acık tenli kişilerde bu riskin arttığını belirtti. Deri yaşlanması, lekelenme ve alerji ise guneşin neden olduğu diğer sorunlar.


GUNEŞTEN KORUYUCU KREMLER KANSERDEN KORUR MU?

Hem UVA'nın hem de UVB'nin deri kanserini ve deri yaşlanmasını artırdığını belirten Prof. Demircay, koruyucu kremlerin skuamoz (yassı) hucreli cilt kanserinden koruduğunu, olumcul olabilen malign melanomdan koruyup koruyamadığının ise tartışmalı olduğunu soyledi. 2011 yılında yayınlanan calışmaya gore, duzenli olarak guneşten koruyucu krem kullanmanın melanom riskini azalttığını kaydeden Demircay, bu urunleri alırken ve kullanırken ozen gosterilmesi gereken noktaları anlattı:


SECERKEN VE KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT

• Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili koruyucu kremlerin olması cok onemlidir. Sadece UVB'yi bloke eden koruyucu kremler deride guneş yanığını engelledikleri icin guneşte uzun sure kalınmasına olanak sağlayacak ve zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları icin faydadan cok zarar verecektir.
• Koruma faktoru en az 30 (SPF 30) olan bir urun secilmelidir.
• Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı urunleri, cildi kuru olanlar krem bazlı urunleri secebilir. Vucut korumasında ise sprey urunlerin kullanımı daha pratik olabilir. Suya dayanıklı urunler, terleyince ve suda etkinliklerini daha uzun sure devam ettirebilir.
• Koruyucu kremin guneşe cıkmadan 15-30 dakika once uygulanması gerekir.
• Urunun kutu uzerinde yazan faktor kadar koruyabilmesi icin kalın tabaka olarak surulmesi gerekir. Bu doz 2 mg/cm² olmalıdır. Calışmalar genellikle bu miktarın dortte biri kadar dozun kullanıldığını gostermektedir. Yuz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak icin gerekli koruyucu miktarı 2 corba kaşığı kadar olmalıdır.
• Koruyucunun iki saatte bir tekrar surulmesi gerekir.
• Guneşten koruyucu krem yuzme ve kurulanma sonrasında tekrar surulmelidir.
• En onemlisi guneş koruyucular bize gereksiz bir guven vermemeli ve guneşte kalma suremizi arttırmamalıdır.

KREMLER D VİTAMİNİ URETİMİNİ AZALTIR MI?

Vucudumuzda D vitamini uretiminin yuzde 90'ının guneş ışınlarıyla olduğuna dikkat ceken Prof. Dr. Demircay, teorik olarak yuksek koruma faktorlu koruyucu kremlerin vucudun tum guneş goren alanlarına duzenli olarak her gun uygulandığında D vitamini eksikliği olabileceğini soyledi. Bu durumda D vitaminin ağızdan alınması gerektiğini vurgulayan Demircay, "Guneş koruyucu kremler genellikle gunluk hayatta bu şekilde tum guneş goren alanlara yeterli miktarda uygulanmamakta ve coğu zaman uzun saatler guneşte kalınan tatil donemlerinde kullanılmaktadırlar. Bu durumda ise D vitamini eksikliğine neden olmamaktadırlar" dedi.