Son zamanlarda “metaverse” kavramını coğumuz duyduk. Metaverse kavramını anlamak icin oncelikli olarak kelimenin kendisine bakmalıyız. “meta” Yunancada “sonra, ote” anlamına gelen bir kelime. Meta kelimesi ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile tureyen Metaverse de kısaca “evrenotesi” anlamına geliyor. AR, VR, karma gerceklik, sosyal etkileşim, cevrimici oyun, alışveriş ve iş unsurlarını birleştiren yeni bir dijital gerceklik olarak tanımlanabilir. Bazıları bunu genişletilmiş gerceklik (XR) olarak adlandırabilir ancak konsepte genel olarak bir etiket koymak zor. Terim temelde Neal Stephenson ’ın 30 yıl once yayımlanan Snow Crash isimli romanından geliyor.

Metaverse koddan yapılmış kurgusal bir yapıdır. Ve kod sadece bir konuşma bicimidir – bilgisayarların anladığı bicim. Metaverse ’e giren insanlar, temelde bilginin guc olduğunu anlayan ve sihirli bilgisayar dillerini konuşmak icin bu yarı-mistik yeteneğe sahip kişilerdir.
Genişletmek icin tıkla ...



Konaklama sektorunde Metaverse, yani Metahotels kavramına değinecek olursak; Metahotels, icinde bir otel edinip kiralamak icin erişim sağlama fırsatına sahip olduğunuz sanal gercekliktir. Uluslararası bilinilirliği olan otellerin (Rogers Adoption Curve tarafından tanımlandığı gibi) bu teknolojinin yenilikcileri/ilk benimseyenleri olacağını tahmin ediyoruz. Bunlara ilk ornek Marriot verilebilir. Marriott International‘ın 30 olağanustu otel markası ve sonsuz deneyimler iceren odullu seyahat programı Marriott Bonvoy, gelecek vadeden dijital sanatcılarla (TXREK, JVY ve Erick Nicolay) bir araya gelerek uc jeton (NFT) oluşturdu. NFT ’ler, blok zincirinde alınıp satılabilen, genellikle meta veri deposunun “anahtarı” olarak adlandırılan, turunun tek orneği dijital koleksiyonlardır. Meta veri deposu, geleneksel kişisel bilgi işlem yoluyla 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, internetin varsayımsal bir yinelemesidir. Marriott Bonvoy icin oluşturulan NFT ’lerin her biri, sanatcıların kendi benzersiz deneyimlerinden yola cıkarak, seyahatin insan ruhu uzerinde nasıl acık bir etkisi olduğunu gosteren seyahat yorumudur.

Tarek Mustapha TXREK (Tarak Em) tarafından yaratılan MΞMORIED, yeni deneyimlerden hayal edilen sihri ortaya cıkarıyor. Her deneyim bir oncekine bağlıymış gibi eklenerek bir belleğe kaydediliyor ve dijital sanat, buyulu yolculuklara giden bir yol olarak Marriott Bonvoy ’un yol bağlayıcısını ve Marriott Bonvoy portfoyundeki yaklaşık 7.900 mulkun herhangi birinde konaklama fırsatı iceriyor.

Jared “Jay” Richardson (JVY) tarafından tasarlanan Emotional Journey ise, ister gerceklikten kacan bir ilham araması, ister kişinin keşfetme merakını gideriyor olması ile seyahatin farklı duyguları uyandırma ozelliğinden ilham alıyor. Dijital sanat, her biri farklı bir zaman noktasını ifade eden uc ortam arasında seyahat eder. İnsanın kendini kaybolmuş hissedebileceği ormandan ve her şeyin mukemmel olduğu utopyadan postmodern bir gercekliği ileten futurizme.

Son olarak; Erick Nicolay tarafından geliştirilen THE EXPERIENTIAL IN BETWEEN, son varış noktası Marriott Bonvoy ile ic mekan seyahat deneyimlerinin kuratorluğunde zarafet ile dış mekan seyahat deneyimlerinin hayranlık uyandıran doğal keşfi arasındaki ikililiği araştırıyor. Dijital sanat, yalnızca 3 boyutlu gercekustu tasvirlerle mumkun kılınan ic tasarıma olan takdirini ve dış doğaya olan sevgisini birleştiriyor. 4 Aralık Cumartesi gunu saat 22:30 ’da NFT ’ler, modern ve cağdaş sanat icin dunyanın onde gelen sanat gosterisi Art Basel sırasında FaZe Forever Powered by MoonPay etkinliğinde tanıtıldı. 2022 ’ye bakıldığında, Marriott Bonvoy meta veri tabanında bir varlık oluşturmaya devam etmeyi ve tuketicilerle etkili ve yaratıcı bir şekilde etkileşim kurmayı hedefliyor.

Bundan sonrasında ise, dunyanın onde gelen diğer otellerinin de meta versiyonlarını inşa etmeye başlayacakları, avatarların/misafirlerin lobide arkadaşları ile buluşmasına izin verecekleri veya sanal toplantı odalarında toplantılarını gercekleştireceklerini soylemek zor değil. Konu ile ilgili ilginc bir makalede ise Tokopedia Kampanya Uzmanı Shanny Djovani şunları soyluyor:

VR turizmi, henuz ana akım tarafından benimsenmemiş yeni bir sınır. Youtube ve diğer buyuk icerik hizmetleri, 360 derece video iceriği depolarını buyutuyor. Ancak tipik olarak ozgurlukle ilişkilendirilen geleneksel seyahatin aksine, yalnızca kaydedilenleri goruntulemenize olanak tanıyor.
Genişletmek icin tıkla ...

Sonuc olarak; her şeyden once Metaverse ’in yalnızca bugun var olmayan bazı altyapılara ihtiyacı var ve internet ortamı boyle devrimci bir platformu desteklemek icin oluşturulmadı. Yani bu yolculuğun onlarca yıl sureceğini soyleyebiliriz…