Sanal asistan yarışında Microsoft ’u temsil eden yazılım Cortana olarak biliniyor. Windows 10 işletim sisteminden sonra tam anlamıyla hayatımıza giren sanal asistan, başlarda Google Asistan ve Amazon Echo gibi rakiplerinin onune gecebilecek bir yazılım olarak değerlendirilmişti. Bunun nedeni arkasındaki Windows gucu olarak yorumlanmıştı.

Windows 10 işletim sisteminde etkinliği arttırılan sanal asistan icin surekli olarak guncellemeler sunulmaya devam etti ve sonunda sanal asistanın mobil surumu de yayınlandı. iOS serisi icin de yayınlanan mobil surum ise tam bir hayal kırıklığı oldu. Siri rakibi olarak gelmesi beklenirken, Google ’ın da arkasında kalan sanal asistan icin Microsoft beklenen acıklamayı yaptı.

Cortana Donemi Bitiyor​Microsoft tarafından kısa sure once yapılan acıklama sonrasında soz konusu sanal asistanın son bulacağı acıklandı. Hem iOS işletim sisteminde hem de Android işletim sisteminde Cortana sanal asistanının doneminin tamamlandığını gormek mumkun olacak. Buyuk umutlar beslenerek piyasaya surulen sanal asistanlar arasında yer almasına karşın, istediğini bir turlu alamaması nedeniyle son bulduğu gorulen sanal asistan icin sevindirici bir haber de verelim.

Microsoft tarafından yapılan acıklamaya gore sanal asistan ayrı bir uygulama olarak sunulmayacak ancak tamamen kaldırılmayacak. Ayrı bir uygulama olmasa bile sanal asistanın Microsoft 365 uygulamalarına entegre edileceği acıklandı.

Bu uygulamalar icerisinde komutları yerine getirirken ya da bir duzeltme yaparken sanal asistanı kullanabileceksiniz. Diğer bir değişle sanal asistan Office 365 programları sayesinde tam bir asistan gorevi gormuş olacak.

Ayrıca Outlook uygulaması icin de bir entegrasyon soz konusu olacak. Outlook uygulamaları icin de sanal asistanın kullanılması sağlanacak ve bu şekilde kullanıcıların gelen mailleri sesli okutması, maillere sesli bir şekilde cevap vermesi, kişi bilgilerini sesli bir şekilde dinlemesi gibi ayrıcalıkları da elde ettiğini goreceğiz.

Kısacası alınan son kararlarla beraber Cortana icin donem değişmiş durumda. Yeni kararların uygulanacağı tarih ise 31 Ocak 2020 olarak gosterildi. Bu tarihten sonra sanal asistan ayrı bir uygulama olarak indirilemeyecek ve diğer uygulamalar da sanal asistan icin guncelleme alacak.