Elinizde bir kitap var. Bu kitabın icindeki yazıları bilgisayarınıza, not defterine veya telefonunuza metin olarak kaydetmek istiyorsunuz. İstediğiniz sayfanın fotoğrafını cekerek dijital ortamda metin olarak saklayabilirsiniz. İşin bu kısmı kolay. Ancak cok da kullanışlı değil. Metinde değişiklik yapmak imkansız. Word, Pages gibi bir metin editorunde duzenlemek de mumkun değil. Aslında cektiğiniz resmi, resim olarak değil de PDF olarak da kaydedebilirsiniz. Ancak PDF dosyalarını da duzenlemek kolay değil. Teknolojiden anlayan biriyseniz ufak bir google aramasıyla PDF to Word (PDF ’den Word ’e) donuşturen bir site bulursunuz. Bu site ile PDF dosyasını Word ’e cevirebilirsiniz. Ancak tum bunlar cok zahmetli. Bu kadar zahmete ne gerek var diye duşunen bir Apple calışanı ortaya bir fikir atmış. Muhtemelen konuşma şu şekilde gecmiştir:

Apple Developer Chef: Arkadaşlar WWDC 2021 yaklaştı. Bize yeni bir ozellik lazım. Aklınızda bir şey var mı? Apple Developer: Şefim resimdeki metinleri anlayacak ve metin olarak kaydedecek bir ozellik getirelim mi? Apple Developer Chef: Normalde parayla satmıyoruz değil mi bunu? Apple Developer: Hayır şefim. Apple Developer Chef: Peki parayla satabilir miyiz bu ozelliği? (Bu arada şunu duşunuyordur: Parayla satacak bir şey bulursak Tim Cook ’un gozune girerim. Belki ondan sonra CEO ben olurum) Apple Developer: Sanmıyorum şefim. Zaten bu işi ucretsiz yapan uygulamalar var. Apple Developer Cheff: (Hayal kırıklığı icerisinde) Tamam o zaman. Yapalım. Size guveniyorum. Yani kısaca 2021 yılında Apple bu ozelliği artık sunmaya karar verdi. İstediğiniz bir şeyin resmini cekin. Live Text ozelliği ile o resimdeki yazılar metne donuşsun. Anlamadığınız bir dildeyse sizin dilinize cevrilsin.

Live Text ozelliği sanrım en cok oğrencileri sevindirecek. Tembel bir arkadaşımız elindeki telefonla arka sıradan ondeki calışkan arkadaşın aldığı notların resmini cekecek ve bunu bilgisayardan cıktı olarak alabilecek. Bu arkadaşımızda biraz girişimci ruhu varsa, bu notlara bir kapak yapıp universite kantininde HandBook olarak bile satabilir. Notunu kaptırmak istemeyen calışkan arkadaşımıza onerim şu: El yazını boz. Olabildiğince karmaşık bir şekilde yaz.