SİZE POZİTİF ENERJİ VERMEYE GELDİM!
Albumu "Saygı Değer Şarkılar" ve klibi 'Hababam' ile hiphop gundemine oturan Sultan Tunc, Almanya'da yaşayan ve uzun zamandır orada muzik yapan bir rapper. Kendisine mikrofonu uzattık ve hikayesini dinledik. "Saygı Değer Şarkılar" senin ilk albumun. Muziğe olan ilgin nasıl başladı ve album nasıl doğdu?
Ben '89'da pop muzikle tanıştım. Ondan once de muzik yapıyor, org ve darbuka calıyordum. Babam muzisyen, o da saz, davul, zurna calıyordu. İlk 3 sene boyunca kayıt yapmadık, hep konserlerle gecti. Sonra '94'te kayıt cihazları aldık ve kayıt yapmaya başladık. 94'un ortasında Almanya'da bir album cıkardım grubumla birlikte. 12 kişilik bir grubum var, adı Oriental Groove Machine. Almanya'nın iki-uc hip-hop grubundan biriydi. Sonra '96'da ben solo kariyerime başladım ve tek olarak Turkce muzik yapmaya karar verdim. İki sene boyunca parcalar yazıp kaydettim ve '99'da Almanya'da 3 şarkılık bir CD'im piyasaya cıktı. Sonra Turkiye'den teklif geldi. O arkadaşlar Almanya'ya ekip yolladılar, klip cektiler bana. 99'da geldim buraya hazırlıklar başladı fakat deprem oldu. Geri gittim ve bir bucuk sene boyunca konserler verdim. Orada başka şarkılar yazıp bir solo album kaydettim. Albumde eski parcalar da vardı. İlerki albumlerde de oyle parcalar olacak, '94'ten 95'ten filan.
Senin başka bir ozelliğin de canlı enstruman kullanmış olman parcalarında. Bu dikkat cekiyor. Buna nasıl karar verdin?
Ben uzun yıllar boyunca pop produktorleriyle calıştım ama hicbir zaman kafamda olan fikri hayata geciremedik cunku orkestradakiler nota bilmiyorlardı. Daha sonra Turk asıllı bir produktorle tanıştım. Onunla oturup calıştık. İki sene boyunca İngiltere'den, Avusturya'dan, Fransa'dan muzisyenler geldi ve cok zevkli kayıtlar yaptık. Cunku hem canlı muzik hem sample kullanmak insana ayrı bir zevk veriyor. Konserlerde arkada 5 kişilik orkestra var bizim gruptan; Sultan Tunc ve Oriental Groove Orchesrta.
Şarkıları nasıl yazıyorsun, mesela orkestradakilerin nota bilmediklerini soyledin. Peki sen nota biliyor musun?
Ben 1 sene boyunca ses eğitimi aldım. Şarkılarımı kafamda yazıyorum, sonra gerekli malzemeleri toplayıp produktore gidiyorum. Eskiden once şarkı sozlerini yazıp sonradan alt yapıyı oluştururdum ve bazen uyuşmazlıklar cıkardı o yuzden artık once alt yapıyı hazırlıyorum.
Albumun sound'unda Turk pop'a yakın duran bir tavır da var. Basın bulteninde bile cok fazla "hiphop" kelimesi gecmiyor. Neden?
Bu albumu Almanya'da Hip-Hop diye satmam pek mumkun değil, cunku hakikatten de iceriğinde Turkce-pop tarzında parcalar var. Orneğin Athena ska muziği yapan bir gruptur ama hicbir yerde Ska muzik grubu olarak bilinmez. Ama yine de dinleyici kitlesine ulaşıyor. Benim amacım da o. Cunku insanlar hip-hop'a karşı cok on yargılı. Ben yaptığım işi profesyonel yaptığımı duşunuyorum ama insanlar farklı yaklaşıyorlar. Belki de bu onyargıları yıkmak icin cok fazla hip-hop stili kullanmadık orada.
Peki hip-hop camiasından hic "bu album hip-hop tarzında değil" şeklinde bir tepki geldi mi?
Her yerdeki hip-hop farklıdır, Almanya'da ayrı bir hip-hop kitlesi vardır. Amerika cok farklıdır. 1001 tane stil vardır ve oradaki gruplar daha entelektuel altyapı ve sozler yaratırlar.
Peki senin stilin tam olarak ne? Mesela Turkiye'deki rap muzik daha cok protest yapıdadır. Ama sen sanırım Amerika'daki eğlenceli hiphop tarzına daha yakınsın...
Turk halkı cok negatif duşunuyor. Belki de onlara pozitif duşunce vermek amacıyla mizahi bir stil kullanıyorum. Orada da eleştiri var ancak mizahi bir dil.
Yakında bir single cıkaracaksın. Bu 'Deliloy' şarkısındaki hikayeyi anlatabilir misin biraz?
O parcada klasik olarak Yeşilcam'daki gibi koyde gecen bir aşk hikayesini yansıtmaya calıştım. Ama koye biraz teknoloji gelmiş, cep telefonları, magazin programları falan. Oncelikle magazin programlarında en cok kullanılan kelimeleri 3 sayfaya doktum ve onlardan Ayşe ile Memo'nun hikayesi cıktı ortaya. Klip de şarkıya yonelik olacak ancak klibin bazı bolumlerinde koyden sahneler gosterilecek. Klibi bir terasta cektik, butun İstanbul'u gorebiliyorsunuz. Sanki bir oturma odası ama tavanı yok ve ben bir koltukta oturup sanki hikayeyi insanlara anlatıyorum.
Peki Almanyalı bir rap şarkıcısı olarak Turkiye'deki rap'i nasıl goruyorsun?
Acıkcası şaşırdım, bu kadar gelişmiş olabileceğini duşunmemiştim. Bir ara Cartel cıkmıştı ve ondan sonraki butun gruplar onun etkisinde kaldılar ancak son birkac senede farklı bir şeyler oluşmuş. Yenilerden Yener'i cok beğeniyorum mesela. Zaten Turk hip-hop muziği Cartel etkisinden kurtulup kendi adımlarını atmaya başladı. Onumuzdeki birkac yıl icinde cok guzel şeyler cıkacağına inanıyorum.
Okuyucular hip-hop u daha cok Eminem'le ya da 50 Cent ile tanıyorlar. Sen populer hip-hop hakkında ne duşunuyorsun?
Oldukca iyiler. Cunku Amerika'da kotu rapci yukarda olamaz. Bir ara Vanilla Ice denemişti ancak insanlar iyi ve kotuyu cok iyi bildikleri ve piyasa cok sağlam olduğu icin tutunamadı. Cunku her sokak başında bir rapci var ve rekabet cok daha fazla. Turkiye'de şu an oyle bir rekabet yok ve biz onun rahatlığını yaşıyoruz.
Turkiye'nin en cok dinlenen rapcisi Ceza hakkında ne duşunuyorsun?
Albumunu dinledim ve gercekten de bu boyutlara ulaştığını bilmiyordum. İlk albumun ilk parcası gercekten cok guzel. Cok başarılı bir parca.
Peki mesela her rapcinin one cıkan bir ozelliği vardır. Mesela Ceza'nın bir hızlı konuşma tarzı var. Sultan Tunc'un one cıkan ozelliği nedir?
Albumde 9 parca var, her parcanın stili ve okunuş tarzı cok farklı. Benim cok farklı yuzlerim var. Bir şarkımı dinleyip beni cok farklı bir yerde gorebilirsin. Başka bir şarkımı dinleyip beni daha başka yerlerde gorebilirsin. Karakterim de oyle, cok değişik yuzum var. Eğlenmeyi de severim, ağır olmayı da severim. Onun icin albumde olduğum gibi her şeyi yansıtmaya calıştım. Bir parcam vardı, Aşık Veysel'in 'Uzun İnce Yol'unu yapmıştık fakat telif hakkı sorunu olduğu icin parcayı albumden cekmek zorunda kaldık ama ikinci albumde o parca da yer alacak.
Peki konser vermeyi duşunuyor musun?
Bu iki ay suresince promosyon olarak TV kanalları ve radyolardayım. Eylul'de bir konser duşunuyorum ancak oyle bir şey olursa playback olarak cıkacağım. Ya burada canlı muzik icin grup kuracağım ya da Almanya'dan grup gelecek.
Verildiyse Ozur