1- Grafik arayuz kontrolunu sağlamak.​Kullanıcıların bilgisayar kontrolu cok eski bilgisayarlarda komut yazarak sağlanırken gunumuz bilgisayarlarında bir cok işlem kısa surede ve daha az adımda grafik tabanlı arayuzler sayesinde sağlanır.Orneğin; eski işletim sistemlerinde resim,video veya muzik gibi gorsel ve işitsel dosyalarımızın gorunurluğu ve dinlenirliği oldukca kısıtlıydı.

2- Merkezi İşlem Birimini (İşlemci-CPU) yonetmek.​Bilgisayarımızı kullanırken birden fazla işlem yapabiliriz.Orneğin internette gezinirken bir yandan da muzik dinleyebiliriz.Bu iki işlemin problemsiz şekilde yapılabilmesi icin işlemciye gorevlerin paylaştırılması işletim sisteminin sorumluluğundadır.

3- Bellekleri yonetmek.​Bilgisayarda actığımız her program icin bellekte alan ayrılması gerekir.Bir program kapatıldığında ise o programa ayrılmış alan boşaltılır.Bunun icin bellekte hangi alanın dolu hangisinin boş olduğunun belirlenmesi ve yeni acılan program veya yapılan işlemin hangi boş alana tahsis edileceği de işletim sisteminin sorumluluğundadır.

4- Donanım birimlerini yonetmek.​Bilgisayar ile donanım birimleri arasındaki veri alışverişini yonetir.Her donanım biriminin bilgisayar tarafından tanınması icin gereken surucu dosyaları bulunur.Gunumuzde işletim sistemleri yuzlerce ceşit yazıcı,tarayıcı,web kamera gibi donanım birimlerine ait suruculeri bunyesinde barındırır. Boylece kullanıcı yeni aldığı bir yazıcıyı bilgisayara taktığı zaman işletim sistemi sayesinde kolayca tanınmış olur.

5- Dosya ve klasor yonetimini sağlar.​İşletim sistemlerinin en onemli gorevlerinden bir tanesi de dosyaların kayıt,silme,kopyalama ve farklı bir yere taşınmasını sağlamaktır.Grafik arayuzunun de bu işlemleri gorsel olarak yapmamızda payı buyuktur. Orneğin; Eski işletim sistemlerinde “Muzikler” isminde bir klasor oluşturmak icin aşağıdaki komutu yazmanız gerekirdi;

MD Muzikler
Ama gunumuzde kullanılan grafik tabanlı işletim sistemlerinde farenizle sağ tıklayıp “Yeni Klasor” butonuna tıklamanız yeterli.

6- Bilgisayar sisteminin guvenliğini sağlamak.​İşletim sistemi bilgisayar sisteminde yer alan tum donanım ve yazılımların guvenliğini sağlamada buyuk rol oynar.Bilgisayara gelebilecek her hangi bir zararlı yazılım saldırısı veya elektriksel tehlike icin işletim sistemi ureticileri farklı guvenlik ve uyarı sistemleri geliştirmişlerdir. Ancak bunların acıkları kotu amaclı kişiler tarafından bulunabilmekte bilgisayarlarımızı korumada yeterli olmamaktadır.Bunun icin “Gizlilik ve Guvenlik” konusunda detaylı anlatacağımız antivirus yazılımları devreye girmektedir.