Trajedi SC’in kurucularından Radyasyon gectiğimiz donemlerde ilk solo albumu “Turbulansın İci Koma”yı internete sundu. Kendisiyle Radyasyon’u daha yakından tanımanız icin bugune kadar yaptığı projeler ve ilk solo albumu hakkında kısa bir soyleşi yaptık. Soyleşimizin sonunda Karacalı’nın eşlik ettiği “Kim Vardı” isimli parcada Radyasyonun Hiphoplife uyelerine ufak bir hediyesi..

Seni tanımayanlar icin kendinden ve yer aldığın projelerden bahseder misin?

Adım Ertan Emek Usta 1983 yılı Beykoz doğumluyum. Karacalı ile birlikte Trajedi SC grubunu kurdum. ‘Savaş Molası’, ‘Mezar Virtuozu’ projeleriyle tanındım. Bursa’dan İlk atak ve Kazem’le ‘Mikrofon Sende’ isimli tracki yapıp bu parcaya underground klip cektim. İstanbul yeraltından Darp grubunun ‘Sen de Goremedin’, İhtilal ‘Tuylerim Diken Diken’ isimli albumlerinde yer aldım. Ertu (Senden Once), Buğra Milat (Buyuk Şehir), Mic Neşter (Gangsta Terbiyecisi) video klip produksiyonlarını yaptım. Son olarak solo calışmam olan Turbulansın ici Koma ve icinden ‘Marenostrum’ isimli parcaya video klip var.

Kısa sure once ilk solo albumun olan “Turbulansın İci Koma” albumunu yayınladın. Albume ilgi nasıl, tepkiler beklediğin yonde mi?

Radyasyon: Tepkiler gayet olumlu oldu. Beklediğim yonde olumsuz eleştiriler de aldım. Albumu indirip dinleyen herkese teşekkur ederim.

Albumun fikir aşamasından başlayıp internete verilişine kadar ki surecini anlatabilir misin?

Aslında Trajedi olarak grup albumumuzu yapmaya odaklanmıştık o sıralar. Karacalı’nın kendi sololarından sonra değişikliğe gittik ve ben solo album yapmaya karar verdim. İlk olarak albumun adını taşıyan ‘Turbulansın ici Koma’ şarkısı yapıldı. Aslında baya bir sure olmuştu sağlık problemlerim yuzunden album baya gecikti ama şukur ki sonunda Karacalı’nın produktorluğunde albumu bitirdik.

Albumde en dikkat ceken noktalardan biri de beatler. Beatler'de kimlerin parmakları var?

Trajedi kurulduğu gunden beri Karacalı’nın hazırladığı beatlere okudum. Kendi solo albumlerinin ve Trajedi tracklerinin kaliteli beatlerini solo albumumde de konuşturdu. Kısaca Karacalı kalitesi bellidir. Ben kendisini geleceğin en buyuk Turk Rap produktoru olarak goruyorum. Ayrıca Turbulansın ici Koma albumunde Saian’ın da bir beati var. Albumun kalitesini arttırdığı icin ona da teşekkur ederim.

Lirikal acıdan sert bir duruşa sahipsin. Yavaş yavaş overground etkisinden dolayı piyasada hafif bir yumuşama soz konusuyken sen bu duruşundan odun vermemişsin?

Sanırım her mc yaşadıklarını yazıyor. Yaşadığım semt ve hayat, belki de beni sert olmam icin etkiliyor farkında olmadan. Ne yazarsam yazayım sert bir duruş ortaya cıkıyor. Ben underground bir rapciyim. Ben piyasaya gore rap yapmıyorum. Gecekonduda yaşıyorum ben ve kendi sorunlarım doğrultusunda yazıyorum liriklerimi yani ben hissettiklerimi yapıyorum yapmam gerekeni acıkcası.

Marenostrum'da siyasi goruşunu ortaya koymuşsun?

Aslında o şarkıyı ben babama yapmıştım. Ona yaptığım işi, muziğimi dinletebilmek icin. Marenostrum’a bakınca ortaya bir siyasi goruşun bildirgesi gibi bir tablo cıkmakta ortaya. Aslında benim bir siyasi goruşum yok. Ulkeye faydası dokunabilecek her goruşe sahibim. Kaldı ki gunumuzde bunu bazen sağ bazen de sol bazen de hic ummadık kesimler dile getirebiliyor. Ben orada memlekette olan biteni anlatmaya calıştım.

Dumandan Boya ve Ucuşan Hayaller şarkısı sanırım graffiti ile ilgili. Bu şarkının hikayesini anlatır mısın?

Trajedi grubu olarak Hiphoplife’ ın projesi olan Grafiti odaklı bir albumune yapmıştık bu şarkıyı. Sonra proje iptal oldu. Ben şarkıyı cok sevdiğim icin albumume aldım. Cok anlamlı mesajlar iceren bir track olduğunu duşunuyorum. Şarkıda Amerika ve İsrail gibi son yıllarda yaptıkları zulumlerle marka olmuş ulkelerin yaptıklarına isyan var. Rivayete gore writer bunu duvarlara yazmakla yukumlu eheh

Sefaleti Bilmezsin şarkısının başında Sirhot isimleri soyluyor fakat feat. olarak onun da adı yazılmış?

Sirhot ile tanışıklığım 4 seneyi geciyor albumumu hazırladığımı biliyordu ve Sefaleti Bilmezsin parcasına girişte isimlerimizi soyledi. Nefret-Anahtar, Narkotik gibi albumlere imza atmış birisi olarak adının karşısında feat yazılması gerektiğini duşundum.

Kasımpatı'ya bir klip cekilecek diye duymuştuk. Klip projelerinden bahseder misin?

Evet duşunuyordum ama sonradan vazgectim. Zaten Marenostrum’ a cekmiştim. Yeter diye duşundum sonradan Bu yaz ve gelecek sene underground klipler cekmeye devam edeceğim tam isimler belli değil ama Sefalet Records’da iş yapan mc’lerle projelerimiz olacaktır.

Albumu dinleyenlerde hangi ruh halinin oluşmasını istiyorsun?

Dayanılmaz bir hayatın muhasebesi. Bazen cok ağır bazen de cok hafif bir kırgınlık, kızgınlık.

Brutal vocalin sayılı isimlerinden birisi diyebilir miyiz senin icin?

Brutal vokal tekniğini cok ciddiye alarak calışıyorum. Sağlık problemlerim hayırlısıyla cozuldukten sonra gelecek albumlerimde yine buna sıkca rastlayacaksınız.

Albumde TR Self Confusion'la ilgili bir şarkı var. Bilgi verebilir misin bu oluşumla ilgili?

Tr Self Confusion adında kurulmuş bir birliktelik. Yeraltının gercek umutlarının bir arada olmasını sağladı bu oluşum. Şimdilik 6 kişiyle başladı. Bu isimler Radyasyon, Karacalı, Saian, Şehinşah, Patron ve Mirza şuanda. Tr Self Confusion icin geleceğe yonelik planlarımız var. Tayfa olarak albumler yapmayı duşunuyoruz. Tr Self’i yeraltından yetenekli ve guvenilir mc’lerin katılımlarıyla genişletmeyi duşunuyoruz. İnşallah zamanla..

Burnundan ve ses tellerinden bir operasyon gecireceğini duyduk, gecmiş olsun! Bu konu hakkında bilgi verebilir misin?

Teşekkur ederim oncelikle. Gecen sene Hiphoplife Boom partisi sıralarında başladı rahatsızlığım. Bu yaptığım son albume de olumsuz etkisi oldu. Solo track sayısını az sayıda tutmak zorunda kaldım albumde. 3 hafta once burnumdan ameliyat oldum. Ses tellerimde odem olduğu icin şuan rahatsızlığım devam etmekte. Sanırım yakın bir tarihte bir operasyon daha gecireceğim. İnşallah duzelecektir.

Hayata gecirmeyi duşunduğun yeni projeler var mı?

Oncelikle sağlıklı bir halde şarkı okuyacak durumda olmak istiyorum. Sefalet Records mutfağından cıkacak her işte olacağım demektir. Bu işe ilk başladığım gunden beri tek istediğim, kendi işimizi bir gun kendimiz yapak duruma gelebilmemizdi ki buna cok şukur. Bu gun her yapacağım underground projede bunun rahatlığına şukrediyorum. www.karachali.org acılmıştır bunu da duyurmak istedim.

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Rape başladığım ilk gunden beri bana destek olan Tunc Dindaş, Sirhot ve Mc Endere cok teşekkur etmek istiyorum. Satışa sunulan albumleri alarak undergrounda destek olursak mc ler daha cok kaliteli işler yapacaklardır. Daha kaliteli işlerde yer alacaklardır. Bunun icin herkes destek olsun dinleyiciden ricam budur.

Saygı ve dayanışmanın var olduğu bir rap ortamı icin caba gostermek lazım. Herkes ustune duşeni yapmalı bence. Alcak gonullu, hoşgorulu ve durust olunmalı. Hiphoplife ailesine verdiği desteklerden oturu ve bu roportajı vakit ayırıp hazırladığı icin teşekkur etmek istiyorum.

Saygı sevgilerimi sunarım.
Radi Menfi

Online: www.karachali.org
Myspace: www.myspace.com/radyasyon