İşletim sistemi yuklu olmayan bir dizustu bilgisayar veya masaustu bilgisayar satın alsanız bile BIOS kurulumu ile birlikte gelir. Bir işletim sistemi kurmadan BIOS ’ta değişiklik yapabilirsiniz ve yapabileceğiniz değişiklikler konusunda birkac kısıtlama vardır. Tabii ki tum değişiklikler sizin kurduğunuz işletim sistemi ile iyi oturmuyor olabilir. İhtiyacınız olursa, BIOS ’u her zaman varsayılan ayarlarına sıfırlayabilirsiniz.

BIOS ’a Giriş
Yapmanız gereken ilk şey PC ’nizdeki BIOS ’a giriş yapmaktır. Bir işletim sistemi yuklemediyseniz, bu kolay olacaktır cunku doğrudan BIOS ’u girmeyi secebileceğiniz kurulum menusune gidecektir. Bir işletim sistemi zaten kurduysanız, BIOS ’a erişmek marka modele gore farklılık gosterecektir. Genel itibari ile “Delete” tuşu başta olmak uzere F8, F11 veya F12 gibi tuşlardan biridir. Bilgisayar acılışında bu tuşlardan birine basarsanız BIOS ekranı acılacaktır.

BIOS ’u varsayılan olarak sıfırla
BIOS ’unuza ulaşmak işin zor kısımdır. Gerisi oldukca kolay. Varsayılan ayarlarını sıfırlama tuşu yine ana karttan ana karta gore değişkenlik gosterir. Genel itibari ile F9 tuşu olsa da diğer F tuşlarından biri olabilir. Bu makaleyi yazdığım bilgisayar tuşu F3 ’tur. Hangi tuşun ne işe yaradığı “Main” menusunun sağ tarafındaki panalde yazmaktadır. Panelde yazan “Optimized Defaults” seceneğindeki F tuşuna basın. Karşınıza yukarıdaki gibi “Load Optimized Defaults?” seceneği cıkacaktır. Sağ sol ok tuşlarını hareket ettirerek “Yes” seceneğine basarak BIOS ’u varsayılan ayarlara getirerek sıfırlamış olursunuz.

BIOS ’u sıfırlamak verileri silmez. Yuklu bir işletim sisteminiz varsa ve suruculerinizdeki veriler, tam olarak bıraktığınız gibi olacaktır. İşletim sisteminizdeki bazı ozelliklerin sıfırlama işleminden sonra onceden BIOS uzerinden yaptığınız ayarlar calışmayacaktır onları ihtiyacınız halen varsa tekrar ayarlamanız gerekir.

BIOS ’u sıfırlamak bir sorun giderme cozumunun coğunu oluşturmuyor. Bazı durumlarda yardımcı olabilir, ancak işletim sisteminizle ilgili herhangi bir sorunu cozmez. BIOS donanım ile ilgili bilgiler veren ve kısmı olarak onları yoneten alandır. BIOS ’u sıfırlamak, daha eski bir surume geri getirmez, ancak varsayılan ayarın ne olduğuna bağlı olarak Guvenli on yuklemeyi etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir.