2014 icerisinde hazırlayıp satışa sunduğu “Hayal” albumu uzerine Sokrat ST ile album ve son donem duşunceleri uzerine bir roportaj gercekleştirdik. Albumun satır aralarına ve perde arkasına değindiğimiz roportajda album uzerinden Sokrat ST’nin hayata dair duşuncelerine ve gelecek planlarına da yer verdik. Sizlere Hayal albumunun roportajını sunuyor ve keyifli okumalar diliyoruz.

"Hayal" albumunun konseptine de değinerek fikir aşamasından satışa sunulana kadarki hazırlık surecini anlatır mısın?

2010 yılından beri birkac kez album yapmayı denedim ve aksilikler nedeniyle bir turlu başaramadım. 2014 yılına kadar problemlerin surekli ust uste gelmesiyle inancımı kaybetmiştim. Dolayısıyla aklımdaki tum projeler “Hayal” olmuştu. Albume adını veren bu durum albumun genel akışını da etkiledi. Sozler hayal ettiklerim uzerine yazıldı. Ama bu album lirikaliteden ziyade vokal tekniğimi değiştirdiğim, istediğim tona yaklaştığım calışmalar butunu oldu. Ayrıca satış sureci kesinlikle uretimden daha zormuş, ilk kez deneyimledim.

Albumun perde ardındaki isimler kim ve albumun son halini almasında ne gibi etkileri oldu?

“Cocuktum” şarkısı instrumental bir beat. Diğer alt yapılar Red’e ait. Tum Mix&Mastering işlemleri Iceman’e, kapak tasarımı Yasin Burak Avcı’ya ait. Albumde Red’in en az benim kadar emeği var. Tum calışmalarda yanımda oldu. Geceli gunduzlu calışarak kısa surede tamamladık. Iceman’de cok kahrımı cekti diyebilirim.

9 şarkılık albumde sadece 2 tane solo parcan var, neden solo calışmalarını solo bir album icin bu denli az tuttun?

Uğurlu sayım 9, 9 şarkı ve 9 duet olsun istiyordum. Biri son anda iptal oldu. Başka bir nedeni yok. Daha sonraki albumleri bu kadar kalabalık tutmayı duşunmuyorum. Cok duet olsa da toplu calışılır buyuk ihtimalle.

Sokrat St - Bunu Sen Sectin
Dinlemek icin TIKLAYINIZ

"Bozgun" şarkısında 10 senede 6 album yazdığını ancak hala ceplerinin boş olduğunu soyluyorsun. Sence bu sorunun kaynağı nedir?

Biz Mc’leriz. Toplumun geneline hitap edebilecek bir temel atılmadığını duşunuyorum. Aykırı olmamalı ya da boyle bir kaygı da gudulmeli demiyorum. İnsan kendini her anlamda geliştirdiğinde zaten genele hitap etmeye başlıyor. En azından genelle aynı fikirde olmasa bile duşuncelerini daha anlaşılır ve samimi bir şekilde dile getirdiği icin calışmaların geri bildirimini de aynı samimiyetle alıyor. Kısacası bugune kadar kendimizi yeterli gormek yerine daha cok şey bilmek isteseydik sonucları bu şekilde olmazdı diye duşunuyorum.

Gecenlerde bir album satış ve imza gunu de duzenledin. Peki albume olan ilgi ve satışlar istediğin gibi mi?

Beklentimin ustundeydi. Acıkcası cok album basmadım ama orana gore kısa surede tukettim. İş hayatım sebebiyle cok fazla imza gunu duzenleyemedim. Bu arada ozel bir şirketle Nisan ayına kadar proje bazlı calışıyorum.

Turkiye'de hiphop muzikten para kazanıp gecimini sağlayabilmek sence ne zaman ve nasıl mumkun olacak?

Cok uzun sureceğini duşunmuyorum. Yatıp şarkının patlamasını beklemek yerine, kalkıp yarattığın eseri daha cok insana nasıl ulaştırabileceğin uzerine yoğunlaşır ve tarzına uygun stratejiler geliştirirsen bunun şu anda da mumkun olabileceğini duşunuyorum. Buna ornek Mc’ler de var. İş hayatı acısından kendime baktığımda yakında gonlumun şarkısını soyleyebileceğime inanıyorum.

"Bunu Sen Sectin"de "kader doğarken yazılır, yaratılmaz" diyorsun. Kadere olan bakış acın sonradan hicbir şeyin değiştirilemeyeceği yonunde mi?

Bu şekilde duşunmuyorum. Kabul etmişliği, pes etmişliği temsil ediyor o soz. Bu sebeple cumlenin devamında “Bunu sen sectin” diyorum. Bugune değil, gecmişe dokunuyor biraz.

Yine aynı şarkıda "hic bir şeyi yaşamak kadar sevmiyorum" diyorsun. Kendi yaşantına da değinerek acar mısın bu sozunu?

2 yıl boyunca ağır depresyon ve panik atak nobetleri gecirdim. Bu hastalıklar ben de ağır olum korkusu yaşattı. Bu yuzden aşk meşk bir kenara da “Hicbir şeyi yaşamak kadar sevmiyorum galiba”

Aynı şarkıda bir de kadın betimleniyor. Bu kadın neyi sembolize ediyor?

Gercek bir anım bu. Sadece birkac ayrı sahneyi aynı karede anlattım.

Cocukluk uzerinden hayatı ve kaybolan masumluğu irdelediğin "Cocuktum" şarkısı nasıl doğdu, hikayesi nedir?

Trabzon’daki hayatımı protest bir bakış acısıyla anlattığım ve albumde en sevdiğim calışma. Futbolcu olma hayalimden, sigaraya nasıl başladığımdan, Ermeni diye bahsettiğim ama nereli olduğunu bilmeyip sadece yabancı dediğimiz cocuklarla oynadığımız oyunlardan İstanbul’a taşınmama kadar aklıma geldiğince yazmaya calıştım.

Nafile şarkısında "2 sene hastalıkla gecti" diyorsun. Şimdi nasılsın, bu hastalık hayatını ve muziğini nasıl etkiledi?

Az onceki soruda cevap verdiğim depresyon ve panik atakla gecen 2 yıldan bahsediyorum. Uretimimi tamamen durdurdu. İnsanlar gercekten depresyon kelimesinin anlamını bilse bir daha ağızlarına almazlar. Şu an cok iyiyim. Sadece biraz dikkat sorunum ve ucak fobim var artık.

"Victoria Meyhanesi" albumu bir anda başka bir yone surukluyor. Bu şarkının hikayesi nedir?

Victoria Meyhanesi Cumali Efrah’la dertleştiğimiz bir yer. Kendi hikayemizle birleştirdik. Şarkı biraz son ana kaldığı icin uzerinde cok calışamadık ama memnun olduğum bir proje oldu.

Albumden herhangi bir şarkıya video cekmeyi duşunuyor musun?

Bunu Sen Sectin ve Victoria Meyhanesi’ne cok klip cekmek istiyorum. Henuz bir plan yapmadım.

Monkey Business hakkında bilgi verebilir misin?

Monkey Business Red ile oluşturmak istediğimiz bir marka. Temeli oluşsa da şartlar sebebiyle uzerine pek duşunemedik. Surekli şartlar şartlar diyorum ama tamamen calışma hayatımla alakalı. Yakında muzik dışında da kendi işimi yapmaya başlayacağım icin geleceğim adına bunu bir engel olarak gormuyorum.

Senin bundan sonraki muzikle ilgili planların nedir?

Yeni bir album calışmasına başladım. Birkac kesinleşmemiş proje daha var ama emin olmadan konuşmak istemiyorum. Ayrıca olabildiğince yasal calışmalar yapmak istiyorum.

Yakın zamanda seni hangi projelerde goreceğiz?

Albume calışıyorum. Kesinleşen bir toplu calışma var. Tek Yurek şarkısının ikincisini yayınlamayı duşunuyoruz. Harun Adil’le de bir calışma yayınladıktan sonra birkac video hazırlamayı duşunuyorum.

Eklemek istediğin bir şey var mı?

Guzel sorularınız icin teşekkurler. Hiphoplife ekibine sevgiler.

hiphoplife