Edirne'den Corlu'ya ve oradan da Kadıkoy'e uzanan bir gecmişin var. Edirne'de ki ve Corlu'da ki muzik yaşantından bahseder misin?

Rap yapmaya doğduğum yer olan Edirne’de başladım (1999). İlk yıllar da yalnızdım, cevremde bu tur muziği ureten yoktu. Bende elimdeki imkanlar ile urettiğim ilk demolarımı bir albume toparlayıp Cek Kılıcını ismini verdim ve ilk EP’imi 2000 yılında limited edition şeklinde cevreme dağıttım. İlerleyen zamanlarda AdrianaPolis grubu ile tanıştım ve gruba dahil oldum. Birlikte cok guzel gunlerimiz oldu, Trakya’nın her yerinde konsere cıktık, 2002 yılında Raphane isimli albumu underground’tan sunduk. 2003 yılında Benim Corlu’ya taşınmam gruptan kopmama neden oldu. Aynı yıl icerisinde bir sure de Pit10 ile calıştık, bazı nedenlerden dolayı ayrıldım ve yalnız calışma kararı aldım. 2003 yılında yaptığım parcalara birkac duzenleme yaptıktan sonra 2004 yılında “Sozlerin İzleri” albumumu cıkardım. Corlu’ya geldiğimde partiler oluyordu ama herkes dans ediyordu, tek sahneye cıkan bendim, boylelikle bu işi yapmak isteyen, yetenekli isimlerle tanıştım ve elimden geldiğince yardımcı oldum, bildiklerimi paylaştım ve Corlu’da boylelikle rap yapanlar oldu ve hala yapılıyor da. Corlu’nun İstanbul’ a yakın olması, Kadıkoy’deki arkadaşlıklarımın temellerini o zamanlar da atmıştı. Kadıkoy’e merhaba demem 2005 yılında Marmara universitesi’ni kazanmam ile oldu. O esnada “Cevap Anahtarı” isimli albumumu cıkarmıştım ve hemen ardından Sansar ile birlikte Kontrol Kalemi’ni yaptık. Sonra Sobelendin, Dinleniyorum, 3un1i derken Adıma Saygı Duy. Kısaca boyle gelişti muzik yaşantım. Cok konserlerde, partilerde sahneye cıktım, toplama albumler, featuringler, beatler vs. uretiyorum, raple yaşıyorum, rap guzel.

Ardından Kadıkoy'e geldin ve Merdiven'e katıldın? Merdiven'le olan bu birliktelik nasıl gercekleşti?

İstanbul’da ikamet etmeden once surekli gelip gidiyordum ve benim Kadıkoy’de 2 tane cok eski arkadaşım var, biri Sansar biri de Narkoz. Gel zaman, git zaman aramızdaki bağ boyle kuvvetlendi ve benim Kadıkoy’e taşınmam ile birlikte, butun Merdiven tayfası beni yıllardır birlikteymişiz gibi gorduler. Hepsi bir tane, hepsi kardeşim, biz bir aileyiz. Kadıkoy’de kardeşlik baki, bir mevzu olursa hepimizdir faili

Merdiven adı altında tasarlamayı duşunduğunuz projeler nelerdir?

Bizim Merdiven olarak, uzun zamandır complitation planımız var, Allah izin verirse yakın da onun kayıtlarına başlayacağız. Guzel bir album olacak

"Son zamanlarda rap Kadıkoy'de doğdu" diye bir soz dolaşıyor ortalıkta. Bu sozun soylenmesi ne kadar doğru, sence Kadıkoy'un rapte ki konumu nedir?

Bu soruya objektif bakınca, şuan Kadıkoy’un yaptığı işler zaten ortada. İstanbul ‘da rap ureten en eski isimler Asya kıtasında, yani bi bakıma Kadıkoy ‘de diyebiliriz. Şu zamanlarda rap’e başlayan isimlerin bircoğu yaptıkları demolar da Kadıkoy’u telaffuz ediyorlar, burada yaşamasalar bile. Dışardan bakınca rap’e gercekten gonul veren Kadıkoy’lu isimlerin hep birlikte olduğunu ve bu ortama gercekten saygı duyulduğunu goruyoruz. Ben bu işi yıllardır Kadıkoy’de yapmıyorum ama burada devam edeceğim kesin. Gercekten burada rap’ten ote kişilik var, saygı var, sevgi var. Kadıkoy bu işte.

Kısa sure once "Adıma Saygı Duy" isimli 9. albumunu yayınladın. Albumun fikir aşamasından elinden cıkana kadar ki surecini anlatabilir misin?

Genelde albumlerimin fikir aşaması ile yayın aşaması cok kısa bir sure alıyor. Yani biz 3un1i albumunu hazırlarken daha “Adıma Saygı Duy” icin elimde ne bir beat vardı ne de 1 satır soz yazmıştım. Albume Haziran’da başladım, Temmuz da yayınladım. Oturup bugun albume başlayacağım demiyorum, 1 track yapıyorum ertesi gun bir daha, birkac gun sonra yine derken icime sinen track’leri toparlayıp albumu hazırlıyorum.

"Adıma Saygı Duy"un hikayesi nedir, ne anlatmak istedin?

Albume bakınca anlatmak isteğim ortaya cıkıyor zaten. Bence kimse kimseye akıl vermesin, herkes işine baksın. Uyumasınlar gozlerini 4 acsınlar, cevrelerinde arızalı rapciler olabilir. Ben yalnız’ım ve uretiyorum, benim kalemim tukenmez. İsteyen bana kussun, isteyen yazdıklarımı yaksın. Rapozof biliminin bir kurgusu yok o yuzden adıma saygı duysunlar sonra dile getirsinler eleştirilerini. Daima once saygı.

9 albumluk bir gecmişin var. "Adıma Saygı Duy" diyerek var olan saygını mı on plana cıkarmak istedin yoksa hala hak ettiğin yerde olmadığını duşunup albume boyle bir isim mi koydun?

Allah’a şukur underground’ta hak ettiğim yerde olduğumu duşunuyorum. Benim kimseyle aramda bir problem yok, bu yuzden bana karşı bir saygının daha on planda olduğunu hissediyorum. Ben underground’ta rap ile yaşarken, caba sarf ediyorum, yardımlaşmayı sevdiğim icin. Beni bilen bilir, burada şimdi şunu yapıyorum falan demeyeceğim. Bana karşı yapılan yorumlar icin, tum dinleyicilerime teşekkur ediyorum. Hak eden herkesin attığı adıma ve adına saygı duyulması gerektiğini duşunuyorum. Benim adıma ısrarla saygı duymayanlar da, adımın ilk 3 harfine saygı duysun yeter.

Underground'a iyi veya kotu 9 album hediye ettin, sence bir ust seviyeye gecmenin zamanı geldi mi?

Acıkcası bir ust seviye derken, bandrollu albumumun olmasını ve daha fazla kesime hitap etmeyi isterim. Ama bu seviyede uretim yaparken yine aynı ruhta olmasını istiyorum. Sırf album cıkarmak icin kendimi değiştirmem. Allah izin verirde her şey guzel giderse ilerleyen zamanlarda bandrollu albume başlayıp, daha fazla dinleyiciye ulaşmak istiyorum. Ama bu demek değil ki underground’a veda. Bandrollu album cıkarıp 1 tane yada milyonlarca satsam bile, underground uretim asla bitmeyecek cunku ben boyle mutluyum yani. Dinleyenler, takip edenler album zamanının geldiğini soyluyorlar. Bakalım, zaman her şeyi gosterecek ama aklımda bazı planlarımda yok değil hani. Zaten habersiz kalmaz kimse; yaptıklarımızı, yapacaklarımızı paylaşıyoruz bir şekilde.

Ultrasonic Records bunyesinde ki isimlerden ve hayata gecirilmesi duşunulen projelerden bahsedebilir misin?

Biz şuan sonucta yasal bir label değiliz. Underground bir produksiyonuz. Allah’a şukur kayıt imkanımız, beat imkanımız var. Bunyemize gelince, album coverlarında yada tracklerde Ultrasonic Recordz geciyorsa, bilin ki oda bizden biridir ve bizde muhakkak bir şeyler uretmiştir. İlla isim gerekiyorsa Merdiven ve Ultrasonic Recordz kardeştir, ayrım yok bizde. Projelere gelince, yakın zamanda 3un1i, Esin EP, Tales EP gibi albumleri cıkardık, şimdi sırada Ozan, Metan ve Savlet’in solo albumleri ve U.l.a.ş’ın Harf Arası Noktalar albumu var. Allah izin verirse vakit doğrultusunda bir compilation hazırlamayı duşunuyorum ama bu sadece bir duşunce kesin bir şey yok. Bunun dışında arkadaşlarımın albumleri var. Yani boş durmuyorum surekli bir şeyler uretiliyor Ultrasonic’te.

Ultrasonic bunyesi dışında destek verdiğin isimler var mı?

Evet haliyle oluyor yani. Destek amacıyla underground isimlerden gelen featleri geri cevirmemeye calışıyorum. Gonul ister ki gercekten yetenekli isimlerin her biriyle bir şeyler yapayım ama işte vakit olmuyor. Bundan sonrada pek olmayacak gibi, yoğun donemler beni bekliyor. Elimden geldiğince beat dağıtıyorum ve yine projelerimizin dışında studyo’da vakit olursa kayıt imkanı sunuyorum.

Başta Esin'in albumu ve 3un1i albumu olmak uzere son zamanlarda ses getiren bir cok albumde Ultrasonic Records imzasını goruyoruz?

Aslında 3un1i albumu icin gercekten yeterli zaman ayıramadık. Bir donem Sansar’ın sağlık problemleri oldu, benim ve U.l.a.ş.‘ın eğitim sorunları olunca başlamış olduğumuz projeyi bir an once bitirmek istedik, daha da vakit ayırabilirdik Esin’e gelince artık bir şeyler yapması gerekiyordu yine elimizden geleni yapıp albumu yayınladık. Kendi albumumun yanı sıra Tales’in albumunu de yazın kısa bir sure de tamamladık. Sonbaharda en az 3-4 tane daha album planı var. Albumler surecek, Ultrasonic’i takip edin.

Altyapılarına baktığımızda elektronik muziğe hafif gecişler var. Hatta bazı şarkılarda bu hafiflik ortadan kalkmış ve rock vokalleri, bass gitarlar on plana cıkmışlar. Ayak uyduramayız duşuncesinden mi yoksa bilinen melodilere olan guvenden mi bilinmez bir kac unlu grup dışında gunumuzde bu stili deneyen isim yok. Senin bu konudaki duşuncelerin nelerdir?

Benim ozum rap. Bunun dışında farklı şeyler denemeyi cok seviyorum. Her zaman farklı tatlar olmalı ki farklı kesimlere de hitap edesin. Ozumu yitirmeden başka sound’lar kullanmaya calışıyorum. Canlı enstruman bile kullandım cok kez. Yakın zamanda bir rock grubu ile sentez bir şeyler yaptım. Onemli olan muzikti benim icin. Muzik ufku ne kadar geniş olursa o kadar iyi urunler yapılabileceğine inanıyorum. Rap dışında bir cok tarz dinliyorum, muzik evrensel bir şey, sonu yok yani. İmkanım olsa tum altyapılarımda canlı enstruman kullanırdım.

İlk gunlerden bu yana icine pek sinmeyen, keşke yapmasaydım dediğin davranışlar veya projeler oldu mu?

Muhakkak olmuştur, sonucta her insan hata yapabilir. Muziğe başladığım ilk zamanlarda cevresel etkenlerden kaynaklanan keşkelerim olduysa da, karşımdaki insanı kendim gibi gorduğumden kaynaklanmıştır. Ama şu ana kadar yaptığım solo calışmalar da hicbir zaman keşke demedim.

3un1i gibi ortak projelerin devamı gelecek mi?

O tip projeler genelde aniden ortaya cıkıyor. Şuan o konuda pek bir şey diyemem, zaman ne gosterir belli olmaz. Biz uretmeye devam edip ileriye bakmaya devam ediyoruz, her an her şey olabilir.

Peki kimleri dinlersin Turkiye ‘de underground ve overground olarak?

Underground’ta Sansar, Da Poet, Raziel, Ulaş, Mt, Emre, Patron, Saian, Alaturka Mavzer, Emir, Cashflow, Karacalı, Şehinşah, Despo, Giyotin, Darp, Efsun, Metan, Savlet ve Rhymekillaz. Overground’ta Ayben ve Ceza’yı severek dinliyorum.

Şuanda tekstil uzerine okuyorsun. İleride ki planların nelerdir?

Evet, 2.sınıfa gectim daha onumde 2 yıl var. Ama derslerime ilk yıl olduğu gibi vakit ayıramazsam 4 yıllık bu okul kac yılda biter bilemeyeceğim Oğrenimim konusunda ileride ki ilk planlarım arasında, okulumu bitirip mesleğimi kazanmak geliyor. Olurda ilerde sevdiğim iş olan muzikten para kazanırsam kenarda bir mesleğim olmuş olacak işte. Yani muzikten kazanamazsam mutevazi bir hayat surer, gucum yettiğince de muziğimi yaparım.Ama rap’ten asla kopamam bu gerceğim..