Bir site haritası oluşturmak herhangi bir web sitesinin optimizasyonu icin oldukca onemli bir noktadır. Site haritaları, web sitenizin yapısını arama motorlarına bildirir ve ayrıca aşağıdakiler gibi bazı meta verileri de icerir:
Sayfaların ne sıklıkla guncellendiğini belirtir. En son ne zaman değiştiklerini belirtir. Birbiriyle bağlantılı olan sayfaların birbiri icin onemini belirtir. Site haritaları ayrıca şu yonleriyle one cıkıyor:
Birbiriyle ilgisi olmayan arşivlenmiş icerikleri icerir. Harici linkleri duzenler. Yuzlerce hatta binlerce sayfayı icerebilir. Site haritaları adından da anlaşıldığı gibi, arama motoru botlarının sitenizdeki en onemli sayfaları bulmalarına ve keşfetmelerine olanak sağlar. Haberimizin devamında bir site haritasını nasıl oluşturabileceğinizi ve optimize etmek icin dikkat etmeniz gereken noktaları ele alacağız.
Otomatik Olarak Bir Site Haritası Oluşturmak İcin Araclar ve Eklentiler Kullanabilirsiniz Herhangi bir XML Sitemap oluşturma aracınız varsa ya da Google XML Sitemaps gibi bir arac kullanıyorsanız bir site haritasını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Aslında bu konuda en mantıklısı Yoast SEO ’yu kullanmak olabilir. Yoast SEO eklentisini tercih ederek doğrudan bir XML site haritasına sahip olabilirsiniz.
Bunlara alternatif olarak dilerseniz bir XML site haritasının kod yapısını inceleyerek, manuel olarak bir site haritası oluşturabilirsiniz. Teknik olarak tek ihtiyacınız olan şey; her URL ’yi birbirinden ayıran ve yeni satırlara yazan bir metin dosyası. Fakat bir hreflang uygulamak istiyorsanız eksiksiz bir XML site haritasına ihtiyacınız var demektir. Bu yuzden bir arac kullanarak işleri sizin yerinize yapması mantıklı olacaktır.
Site Haritanız ile Google ’ı Entegre Edin Site haritanızı Google ’a tanıtmak icin Google Search Console‘u kullanabilirsiniz. Ardından dashboard aracılığıyla Crawl – Sitemaps – Add Test Sitemap adımlarını izleyin.
Herhangi bir sorun olup olmadığını gorebilmek ve hatalarınızı kontrol edebilmek icin Submit Sitemap seceneğine tıklayın ve sonucları inceleyin. Bu konuda ideal olan dizinlenen sayfa sayısının gonderilen sayfa sayısıyla aynı olmasıdır.
Site haritanızı Google ’a tanıttığınız zaman Google hangi sayfalarınızın daha yuksek kaliteye sahip olduğunu ve dizine almaya değer olduğunu bilecektir. Fakat yine de bu ilgili sayfaların garanti olarak dizine alınacağı anlamına gelmiyor.
Dizine alma işlemleri olmamış olsa bile yine de site haritaları oldukca yararlıdır. En azından Google ’ın web sitenizin yapısını anlamasını sağlar ve hatalarınızı gorup duzeltebilmenize olanak tanır.
Site Haritanızda Yuksek Kaliteli Sayfalara Oncelik Verin Sıralama soz konusu ise sitenizin genel kalitesi oldukca onemli bir faktordur. Site haritanız, arama motoru botlarını sitenizdeki kalitesiz sayfalara yonlendirirse, arama motorları web sitenizin kalitesiz olduğunu duşunecektir ve ziyaretcilerin ziyaret etmesine değmeyeceğine karar verecektir. Bu da sıralamalarınızı olumsuz etkiler.
Bu yuzden botları sitenizin en onemli sayfalarına yonlendirin. Bu sayfalar genellikle şoyledir:
Son derece optimize edilmiş olanlar. Resim ve videolar icerenler. Benzersiz icerik icerenler. Kullanıcı etkileşimi yuksek olanlar. İndekslenmeyen Sayfalarınızı İgnore Edin Dizine eklenme konusunda en cok can sıkan şey, hangi sayfalarınızın dizine eklenmediğini bilmiyor olmanızdı. Orneğin; 20.000 sayfanız gonderildiyse ve bunlardan 15.000 tanesi dizine eklendiyse arama motoru tarafından hangi 5.000 sayfanın sorunlu olduğu onceden soylenmiyordu. Bu durum ozellikle benzer urunlere sahip olan e-ticaret web sitelerinde sık sık yaşanırdı.
Dizine eklenmeyen sayfalar konusunda yapılabilecek pek fazla şey yoktu. Urun sayfaları farklı XML site haritalarına ayırmak ve tum sayfaları tek tek test etmek sorunun cozumu konusunda iş goruyordu fakat cok fazla emek gerektiriyordu.
Google Search Console kısa sure once bir guncelleme yayınladı ve bu can sıkıcı durumun onune gecildi. Artık sorunlu sayfalar listeleniyor ve ardından yapmanız gereken tek bir şey kalıyor: Sorunlu sayfaları bulduktan sonra bu sayfaları “noindex” olarak işaretlemek. Boylelikle genel site kalitenizde duşme olmayacaktır.
Site Haritanıza URL ’lerinizin Sadece Kanonik Surumlerini Ekleyin Birbirine cok benzeyen urunleri iceren sayfalarınız varsa (aynı urunun farklı renkleri gibi), Google ’a bu urunler icin bir “main (ana)” sayfanız olduğunu soyleyebilirsiniz. Bunun icin de “rel=canonical” etiketini kullanmanız gerekiyor.
Mumkun Olduğunca Robots.txt Kullanın Bir sayfanın dizine eklenmesini istemediğiniz zaman “noindex,follow” etiketini kullanan meta robotları kullanmalısınız. Boylelikle ilgili sayfaların Google tarafından dizine eklenmesini onlersiniz ve benzersiz bağlantınızı korursunuz.
Bu ayrıca arama motoru sonuc sayfalarında gorunmemesini istediğiniz yan sayfalar icin de faydalıdır. Google ’ın onemsiz olan sayfaları ana sayfalarınız yerine dizine eklediğini fark ederseniz robots.txt dosyasını kullanmak isteyebilirsiniz.
Site Haritanıza “noindex” URL ’lerinizi Eklemeyin “noindex” kullandığınız sayfaları Google ’ın gormesi icin site haritanıza eklerseniz, Google ’a hem “Bu sayfa onemli, mutlaka dizine eklemelisiniz.” mesajı verirsiniz hem de “Bu onemsiz sayfayı dizine eklemenize izin vermiyorum.” mesajı verirsiniz. Boyle bir tutarsızlık sıkca gorulur ve yapılmaması gereken hatalardan biridir.
Buyuk Siteler İcin Dinamik XML Site Haritaları Oluşturun Buyuk web siteleri icin tum meta robotları takip etmek imkansızdır. Bu yuzden XML site haritanıza bazı kurallar tanıtmalı ve ilgili işlemleri onun yapmasını sağlamalısınız. Bu da biraz teknik bilgiyi gerektiriyor.
XML Haritalarının Yanında RSS/Atom Feed ’lerini Kullanın RSS/Atom Feed ’leri, bir sayfayı guncellediğiniz zaman ya da bir sayfaya yeni bir icerik eklediğiniz zaman bunları arama motorlarına aktarır. Google ’ın arama motorlarının hangi sayfaları dizine eklemesi gerektiğini bilmeleri icin ve guncelleme yapıldığı zaman takip edebilmeleri icin hem site haritalarını hem de RSS/Atom feedlerini kullanmanızı oneririz.
Değişiklik Zamanlarını Sadece Onemli Değişiklikler Yaptığınız Zaman Guncelleyin Sayfanızda herhangi bir onemli değişiklik yapmadığınız halde değişiklik zamanınızı guncelleyerek arama motorlarını kandırmaya calışmayın. Cok fazla ayrıntı vermeden aksi durumda ne olacağını soyleyelim: Google tarafından yok sayılabilirsiniz.
Oncelikli Ayarlara Cok Takılmayın Bazı site haritaları hangi sayfaların en onemli olduğunu arama motorlarına acıklamak icin “Oncelik” sutunlarını kullanır. Uzun suredir bu ozelliğin iş gorup gormediği tartışılıyordu. Google ’ın kadrosunda yer alan Gary Illyes bu konu hakkında gectiğimiz yıl bir tweet attı ve bu ozelliği yok saydıklarını soyledi.
Dosya Boyutunu Mumkun Olduğunca Kucuk Tutun Site haritanız ne kadar kucuk olursa sunucunuz o kadar az zorlanır. Google ve Bing 2016 yılına kadar maksimum site haritası dosya boyutunu 10 MB olarak kabul ediyordu fakat 2016 yılında boyut maksimum 50 MB olacak şekilde belirlendi. Fakat 50 MB ’ın tamamını kullanmak yerine dosya boyutunuzu mumkun olduğunca kucuk tutmanızı tavsiye ediyoruz.
Sitenizde 50.000 ’den Daha Fazla Sayfa Varsa Birden Fazla Site Haritası Kullanın Site haritası başına 50.000 URL sınırınız var. Bu sınır coğu site icin yeterlidir fakat 50.000 ’den daha fazla URL iceren siteler birden fazla site haritası oluşturmak zorunda. Buyuk e-ticaret web siteleri bu konuda ornek olarak verilebilir.
Sitemap Oluşturmak ve Optimize Etmek İcin İpucları
Site Haritaları0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Site Haritaları
- Sitemap Oluşturmak ve Optimize Etmek İcin İpucları
-
02-09-2022, 21:37:12