Şimdi tek yapmanız gereken şey Google Analytics javascript kodunuzu (izleme kimliğiniz) internet sitenizin tum sayfalarının etiketi icerisinde eklemek. Bunu iki farklı yolla yapabilirsiniz.
İlk yontem Google Analytics javascript kodunuzu tum sayfalara manuel bir şekilde eklemek. Diğer yontem ise Google Tag Mananger gibi bir etiket yonetim sistemi kullanarak js kodunuzun tum sayfalarda tetiklenmesini sağlamak. İkinci secenek uzerinden ilerleyecek olursanız GTM ile Google Analytics kurulumu yazımdaki adımları izleyip Google Analytics hesabınızı aktif edebilirsiniz.
Javascript kodunuzu sitenizin tum sayfalarına ekledikten sonra sıra test etmeye geldi. Bunun icin Google Tag Assistant chrome eklentisini kullanabilirsiniz. Google Tag Assistant, internet sitenizde gercekleşen etkileşimler sonucu hangi js kodlarının, eventlerin tetiklendiğini gormenizi sağlar. Ya da kurmuş olduğunuz Google Analytics hesabının gercek zamanlı raporlarından test edebilirsiniz. Bazen ikinci secenek biraz gec tepki verebiliyor bilginiz olsun.
Tebrikler, Google Analytics hesabınız veri toplamaya hazır. Yalnız, Google Analytics hesabını sadece kurmayla bırakmamalısınız. Sağlıklı data toplayabilmeniz icin kontrol etmeniz gereken bazı şeyler olabilir. Bunlara yazının devamında değineceğiz.
Ama ondan once mutlaka bilmeniz gereken bir noktaya değinmek istiyorum. Google Analytics raporlarında en onemli noktalardan birisi internet sitenize gelen trafiğin hangi kaynaktan geldiğidir. Google, internet sitenize gelen trafiğin kaynağını doğrudan anlayamaz. Orneğin internet sitenize doğrudan gelen 1000 kullanıcının gercek kaynağı direkt trafik diyemeyiz. Cunku attığınız herhangi bir maile eklemiş olduğunuz linkten gelen kullanıcılar da sitenize doğrudan girmiş gorunecektir.
Bu yuzden internet sitenize 3 taraf yerleşimlerden yonlendireceğiniz trafiği işaretlemelisiniz.
Google Analytics, internet sitenize gelen kullanıcıların nereden geldiğini parametrelerle anlamaktadır. Orneğin Google Ads ile Google Analytics hesabını entegre ettiğiniz zaman Google reklamlarından aldığınız tıklamaların kaynağı Google, aracı ise CPC olarak otomatik bir şekilde Google Analytics ’e gonderilmektedir. Fakat Google ’ın anlayamayacağı trafik kaynakları da vardır. Orneğin, sosyal medyadan yonlendirilen bir trafiğin sayfanızdan mı reklamlardan mı geldiğini anlayamaz. Bu trafiği yonlendirme trafiği olarak gosterir. Bunu ayrıştırmanız icin reklamlarınızda bazı parametreler kullanmalısınız. Boylece trafiğinizin hangi kaynak, hangi aracı hatta hangi kampanyadan geldiğini gorebilirsiniz.
Google Analytics İzleme Kodunu Siteye Ekleme
Webmaster Tools & Analytics0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Webmaster Tools & Analytics
- Google Analytics İzleme Kodunu Siteye Ekleme
-
02-09-2022, 20:09:52