Yonlendirme veya Guncelleme
Sitenizin iceriğin herhangi bir kaynaktan anlamlı trafik elde edemiyorsa ve birkac dışarıdan gelen linke sahip değilse o sayfayı yonlendirmeli veya guncellemeye calışmalısınız. Ancak hangisinin doğru secenek olduğuna karar verirken dikkatli olmalısınız.
Bir iceriği guncelleyerek onu iyi performans gosterenler arasına dahil edebilme şansınız varsa ilk olarak bunu yapmalısınız. İcerik guncelleme yapmanıza rağmen yeteri kadar ilgi cekmiyorsa bu durumda onu başka bir icerikle birleştirme yoluna gidebilirsiniz. Son care olarak ise iceriği silmeyi duşunmelisiniz.
Bir başka ifadeyle soz konusu sayfa oldukca iyi organik trafik potansiyeline sahip bir anahtar kelimeyi hedefliyorsa onu guncellemeye calışmanız doğru olacaktır. Belki bu guncelleme ile arama motoru sonuc sayfasında varlığınızı guclendirip daha fazla organik trafik elde edebilirsiniz. Cunku bu sayada cok ciddi oranda organik trafik artışı elde etmeniz mumkundur.
Sil yada Guncelle
Sitenizin iceriği herhangi bir kaynaktan anlamlı trafik elde edemiyorsa ve bir tane bile dışarıdan linke sahip değilse bu adımı secmelisiniz. Trafik ve link yoksa o sayfa değersiz demektir. Onu silerek yada guncelleyerek yolunuza devam edebilirsiniz.
Bu konuda acık olmalısınız. Değer katmayan icerikler değersiz iceriklerden oluşur. Bunları sitenizde tutmanızın hicbir anlamı yoktur. Cunku bunlar size hicbir şey kazandırmayacaktır. Bu tur iceriklerle ya vedalaşacak yada değerli icerik haline getireceksiniz.
Kapsamlı İnceleme
Sitenizin iceriği iyi miktarda trafik elde ediyorsa ancak bunun sadece bir kısmı organik aramadan geliyorsa iceriği kapsamlı bir bicimde inceleme yoluna gitmelisiniz. Tum adımlar icerisinde en karmaşık olanı budur cunku dort ihtimalli bir işlem surecine girmiş olursunuz.
İnceleme sonucunda iceriğin işinizle doğrudan bağlantılı olduğunu duşunuyorsanız onu aynen bırakmayı duşunmelisiniz. Bir icerik farklı kaynaklardan cok fazla trafik alıyorsa ancak organik aramadan trafik almıyorsa ona Noindex niteliğini ekleyebilirsiniz. Boylece sahip olduğunuz trafiği kaybetmeden onu Google ’dan uzak tutabilirsiniz. Bu adım riskli bir adımdır ve değişiklik yapmadan once iyi duşunmelisiniz. İnceleme sonucunda iceriğin belirli bir değere sahip olduğunu ancak trafik elde edemediğini duşunuyorsanız onu guncelleme yoluna gitmelisiniz. Bu gibi durumlarda temel problem iceriğin yapısıdır. İceriğin yapısını guncelleme yoluna giderek organik aramadan trafik elde etmeyi başarabilirsiniz. Sitenizde incelediğiniz sayfaya benzer farklı bir sayfa varsa o sayfayı birleştirme veya yonlendirme yoluna gidebilirsiniz. Boylece link değerlerini muhafaza ederek farklı bir sayfaya aktarmayı başarabilirsiniz. Herhangi bir sayfayı asla incelemeden silme veya yonlendirme yoluna gitmemelisiniz. Bu sizin icin cok buyuk bir hata olacaktır. Cunku siteniz icin temelde değerli olan bir iceriği ortadan kaldırmak Google ’ın gozunde değerinizi azaltabilecek bir durumdur.
İcerik Denetimi Nasıl Otomatik Hale Getirilir?
Yukarıda yer alan kapsamlı inceleme son derece zaman alıcı bir iştir. Kucuk bir siteye sahipseniz bu cok zorlayıcı olmaz ancak yuzlerce sayfaya sahip bir siteniz varsa işler biraz cığırından cıkabilecektir. Burada cozum incelemeleri otomatik hale donuşturmektir.
Burada yer alan şablonu kullanarak bir sayfa icin ne tur bir işlem yapmanız gerektiğini kolayca belirleyebilirsiniz. Arka plandaki değerlerle uğraşmadan sadece sitenize ait değerleri girerek sonuc elde etmeyi başarabilirsiniz.
Adım 1: Şablonu Kullanma
Bir şeyler yapmaya başlamadan once icerik denetimi icin oluşturulmuş olan şablonu kullanmaya başlamalısınız:
docs.google.com/spreadsheets/d/1te78xiCB-ctwbcjqBnjm-aM5vFutqeRWmO4P_DE-UWI/edit?usp=sharing
Şablonu kullanmak icin onu bilgisayarınıza veya Google Drive dosyalarınızın icine kaydetmeniz yeterli olacaktır.
Adım 2: Sayfa Listesi Ekleme
Şablonun calışması icin onu biraz verilerle desteklemeniz gerekir. Verilerin ilk kısmı sayfa listelerinden oluşacaktır. Site haritanızda yer alan URL ’leri şablona eklemeniz yeterli olacaktır. Bunu ister otomatik bir bicimde isterseniz elle gercekleştirebilirsiniz.
Site haritasından URL ’leri şablona ekleme konusunda problem yaşıyorsanız ve WordPress kullanıyorsanız Export ALL URLs eklentisini kullanmayı duşunebilirsiniz. Sorun yaşamaya devam ederseniz bu işlemi Excel ile kolayca yapabilirsiniz. Site haritasını tamamen kopyalar Excel ’e yapıştırırsınız daha sonra sadece URL ’leri kopyalayıp Drive ’da yer alan Sitemap dosyanıza yapıştırıp sorunu cozebilirsiniz.
Adım 3: Analytics Verilerini Ekleme
Bu adımda Google Analytics verilerini şablona eklemeye başlamalısınız. Bunun icin Google Analytics hesabınıza giriş yapmalı ve Davranış > Site İceriği > Tum Sayfalar kısmına gitmelisiniz. Size uygun olan tarih aralığını sectikten sonra verileri organik trafiğe gore sınırlandırma yoluna gitmeniz yeterli olacaktır.
Daha sonra acılış sayfalarındaki URL parametrelerini ortadan kaldırma yoluna gitmelisiniz. Gelişmiş seceneğine tıkladıktan sonra haric bırakma kısmına ? ibaresini eklemeniz yeterli olacaktır. Son olarak gosterilecek sonuc sayısını 5000 olarak ayarlamalısınız.
Tum bunları yaptıktan sonra Dışa Aktar > CSV seceneğini gercekleştirerek elde ettiğiniz Google Analytics CSV dosyasını şablona ekleme yoluna gitmelisiniz. Boylece ihtiyacınız olan verilerin ucte ikilik kısmını geride bırakmış olacaksınız. Son olarak sitenizin link verilerini eklemeniz gerekmektedir.
Adım 4: Link Verilerini Ekleme
Bunun icin Google Search Console aracını kullanabilirsiniz. Google Search Console icerisinde şu yolu takip etmelisiniz: Bağlantılar > En Cok Bağlantı Verilen Sayfalar > Dışa Aktar.
Buradan elde ettiğiniz CSV dosyasını şablona ekledikten sonra şablon sitenizin iceriklerini denetleme işlemini otomatik olarak gercekleştirebilecektir.
Adım 5: Tavsiyeleri Uygulamaya Koyma
Şablonu kullandıktan sonra size sunulan tavsiye edilen durumlar arasından dilediğinizi uygulamaya koyabilirsiniz. Bu şablonu en iyi şekilde kullanmak istiyorsanız verileri anlamaya calışmalısınız. Ancak bu şablonu SEO calışmalarınızın bir parcası haline getirmeden once şu durumları goz onunde bulundurmalısınız:
Bu şablonda e-ticarete yonelik herhangi bir durum yoktur. Bunun olmasını istiyorsanız verileri incelerken e-ticaret değerlerini goz onunde bulundurabilirsiniz. Tum tavsiye edilen adımlar onceden belirlenmiş kriterlere bağlı şekilde ortaya cıkarılmıştır. Orneğin, hakkında ve iletişim sayfası gibi sayfaları değerlendirmelerden uzak tutmalısınız. Yeni yayınlamış olduğunuz icerikler icin bu şablonu kullanmamalısınız. Cunku bu şablon 6-12 ay icerisindeki verilerde işe yarayan bir şablondur. Site iceriklerine yonelik bir adım atmadan once mutlaka ama mutlaka tum sayfaları tek tek değerlendirmeye calışmalısınız. Bu şablonda yer alan veriler minimum 1 link, minimum 50 organik trafik, minimum 100 toplam trafik şeklinde ayarlanmıştır. Bunları kendinize gore duzenleyebilirsiniz.
Adım 6: Dahili Linkleri Kaldırma
Tum işlemleri tamamlayıp işe yaramayan icerikleri silme yoluna gittiyseniz bu durumda onlara yonelen dahili linkleri tespit etmeye calışmalısınız. Bunun icin Ahrefs gibi aracları kullanabilir veya WordPress kullanıyorsanız ceşitli araclardan yararlanabilirsiniz.
İcerik denetimlerinin duzenli olarak gercekleştirilmesi gerekmektedir. Sitenizde cok fazla duşuk kaliteli icerik varsa tum SEO calışmalarınızın boşa gideceğini unutmamalısınız. Her ne kadar kontrolleri otomatik hale getirmek zamandan kazanım olsa bile işinizi şansa bırakmamak icin caba gostermeniz cok daha doğru olacaktır.
İcerik Denetimi Yaparak Organik Trafik Yukseltme
Webmaster Tools & Analytics0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Arama Motorları ve Optimizasyonları
- Google Optimizasyon
- Webmaster Tools & Analytics
- İcerik Denetimi Yaparak Organik Trafik Yukseltme
-
02-09-2022, 18:40:16