kafein hakkında, selulit yapan şeyler, kafein selulit

Sevgili melekler, yapılan araştırmalara gore dunyadaki her 10 kadından 8'inde selulit problemi mevcut. En cok tuketilen iceceklerden olan kahvede bulunan kafeinin selulit yapıp yapmadığı da ozellikle bayanlarca merak konusu.
Diyetisyen Buşra Totan ‘kafein selulit yapar mı?’ sorusunun cevabını verdi ve selulite neden olan besinler hakkında onemli bilgiler aktardı...

Ozellikle kalca ve bacaklarda oluşan sevimsiz goruntuyle savaşmak icin yeni yeni silahlar kullanılıyor. Selulitin nedenleri arasında genetik, cinsiyet, yaş, hormonal rahatsızlıklar ve tabiî ki beslenme alışkanlıkları gosteriliyor. Selulit tedavisinde amac; yağ dokusunu azaltmak ve vucudun su kaybını onlemektir. Vucut hucreleri su tuttuğunda ve su tuketimi yeterli olmadığında tedavi sonuclanamaz.

Selulitin hem tedavisi hem de nedenleri konusunda aslında kafalar karışık. Her gun yeni bir yontem, krem ya da icecek, selulit savar olarak gundeme geliyor. Bu konudaki en buyuk kaos ise kafeinin selulit uzerine etkisi. Genc yaşlı herkes icin ‘kafein selulit yapar’ hipotezi kesinlikle doğrudur. O zaman selulit tedavisinde kullanılan kremlerin hemen hemen hepsinde neden kafein var?7

Tuketim miktarı ve şekli cok onemli

Eğer bir besin ogesinin faydalı ya da zararlı olarak nitelendireceksek; dikkat etmemiz gereken 2 nokta var; tuketim miktarı ve tuketim şekli.

Kafein denilince akla ilk once; kahve ve cay geliyor. Ozellikle şeker, krema ilaveli tuketilen bu iki iceceğin yanı sıra; kola ve cikolata da onemli olcude kafein iceriyor. Bu besinler aracılığı ile alacağımız aşırı şeker, vucutta yağ olarak depolanır. Selulit ise cilt altı dokularında yağın en cok biriktiği bolgelerde gorulur. Dolayısıyla selulitin ilk sorumlusu kafein değil, kafeinli iceceklerden ve yiyeceklerden gelen fazla şekerdir.

Kafein tuketim miktarı da oldukca onemli. Yapılan son calışmalar; şekersiz icecekler ile alınacak ılımlı kafeinin yararlı olduğunu, selulit oluşumuna neden olmadığını gosteriyor. Gunluk orta duzey kafein alımı; 300 mg’ı gecmemelidir. Yani 2 fincan şekersiz Turk kahvesi ve 2 kupa şekersiz cay ictiğimizde bu miktarı aşmaz. Aynı zamanda kafeinin yağ yakıcı etkisinden de yararlanmış oluruz.

Sonuc olarak, beslenmenizi bir butun olarak duşunun ve kafeinden once selulit gorunumune neden olan asıl suclu ogeleri keşfedin. Kahveden gelen krema, koladan gelen katkılar, şeker ilaveli tum icecekler, yetersiz su tuketimi selulitin ve vucuttaki yağlanmanın asıl sorumlusudur. Yeterli ve dengeli bir beslenme duzeni icerisinde, onerilen miktarlarda kafein alımı sağlığınıza da olumlu etkileyecektir.