Altyapı hizmetleri temel ihtiyaclardan başlar, ozel tuketim urunlerine kadar evrilir. Gunumuzde bir yerleşim yeri kurulurken ya da yapı tasarlanırken su ve yol planları oncelikli olur. Su kaynağına bağlantılar gercekleştirilerek ihtiyac duyulan yerlere su tedariki sağlanır. Diğer altyapı hizmetleri de benzer şema ile duzenlenir.

Altyapı hizmetleri karşılığında hizmet bedeli alınabilir. Bu hizmet bedelinin odenmemesi durumlarında da hizmeti odemeyen kişi ya da kurumun sistemle bağlantısı kesilebilir. Bu tur durumlarda coğunlukla sistemin ilgili bağlantı yeri muhurlenir ve bu muhru kırmak bir suctur. Aynı zamanda bu hizmetlerden kacak olarak yararlanmak da suctur.

Altyapı hizmetleri, topluluk yonetim merkezlerinin kararları doğrultusunda ucretsiz sağlanabilir. Orneğin bir belediye su dağıtımı hizmeti icin bedel talep etmeyebilir.

Ayrıca kamusal alanlardaki hizmetler de ucretsiz olabilir. Sokaktaki bir ceşmeden akan su, bireyler icin ucretsizdir. Ceşmeye sağlanan su, ozel kurum tarafından sağlanıyorsa ilgili yonetim merkezi su giderlerini karşılar.