Bir bina icin iskan raporu alınabilmenin ilk şartı; inşaat calışmalarının tamamlanmış olmasıdır.

Yapı ruhsatları; belgenin verildiği tarihten itibaren 2 sene icerisinde başlamış ve aynı tarihten itibaren 5 sene icerisinde tamamlanmış olması gerekiyor.

Yapı ruhsatına ve projeye uygunlukla tamamlanan binaların inşaatları tamamlandığında, iskan belgesi icin muracaat yapılabilir.

İskansız ev alınır mı konusunda verilen bilgiler, iskanın bina icin değil arsa icin tapu alınabileceğini gosteriyor. Peki iskan belgesi icin neler gereklidir?

Tapu Kaydı Yapının adres bilgileri/ ada- parsel bilgileri Bağımsız bolumlerin turleri Arsa payları ve numaraları Metrekare olculeri Bağımsız bolumlerin sınıfları Mal sahiplerinin bilgileri Gibi bilgi ve onaylı belgeler ile belediyelerden Yapı Kullanım ruhsatı yani iskan belgeleri alınabilir.

İskan raporu almak icin inşaat sahibi, muteahhit ya da inşaat yetkilisinin, dilekceyle ilgili belediyeye başvuru yapması gereklidir.

Teknik elemanlar, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek, proje iskanına onay veriyor. TEDAŞ, Turk Telekomunikasyon, Sivil Savunma Mudurluğu, İtfaiye Mudurluğu gibi kuruluşlardan su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansor tesisatları ile ilgili teknik raporlarla istenilen belgeler arasındadır.

Ardından noter onaylı taahhutname ile Yapı kullanma İzni Amirliğine iletilen belgelerle, iskan izni alınabiliyor.