Guclu saclar icin sadece kozmetik urunler kullanmanız yeterli değildir. Ozellikle saclarınız icin icten bir takviye olan ve saclar icin cok faydalı besinleri duzenli bir şekilde almanız gerekmektedir. Guclu ve sağlıklı saclar icin beslenmenize dikkat etmeniz gerektiğini unutmayarak sizlere saclar icin faydalı yiyecekler hakkında genel bilgilere geciyorum.


İstiridye: İstiridyeler daha cok afrodizyak etkileri ile biliniyor olabilirler ama aynı zamanda sağlıklı bir sac icin de işe yarayabilirler. Bunu kim sevmez? Saclara yararlarındaki anahtar ise, RealAge.com.tr olarak size her zaman bahsettiğimiz, cok guclu bir antioksidan olan cinko. Eğer istiridyelere, akşam yemeği tabağınızda duzenli olarak yer vermiyorsanız yine de umutsuzluğa duşmeyin. İhtiyacınız olan cinkoyu fındık ve tahıllara ek olarak, kuzu ve sığır etinden de alabilirsiniz.
Duşuk Yağlı Sut Urunleri: Yağı alınmış sut ve yoğurt gibi duşuk yağlı sut urunleri mukemmel birer kalsiyum (sac gelişimi icin cok onemli olan bir mineral) depolarıdır. Ayrıca bu urunlerin icinde bulunan su ve kazein de yine iki buyuk protein kaynağıdır. Sacınıza iyi gelecek bir şeyler yemek istiyorsanız evden cıkmadan once cantanıza daha sonradan atıştırmak uzere bir kap yoğurt ya da suzme peynir atın. Hatta ekstra Omega-3 yağı ve cinko icin, bunlara biraz tahıl veya fındık da ekleyerek sacınıza sağlanacak yararı katlayabilirsiniz.
Somon Balığı: İş guzellik sağlayan yiyeceklere geldiğinde, somon balığının tahtını sallamak guc. Omega-3 yağları asitleriyle dolu olmasının yanı sıra, bu yuksek kaliteli protein kaynağı ayrıca B-12 vitamini ve demir yonunden de son derece zengin. Eğer vejeteryansanız bitkisel bazlı Omega-3 yağları icin gunluk diyetinize bir veya iki corba kaşığı ketentohumu katın.
Koyu Yeşil Sebzeler: Ispanak, tıpkı pazı ve brokoli gibi, vucudunuzun sebum uretmek icin ihtiyac duyduğu A ve C vitamini acısından zengin bir kaynaktır. Sac folikulleriniz tarafından saklanan yağlı iceriği, vucudunuzun doğal sac kremidir. Koyu yeşil sebzeler aynı zamanda demir ve kalsiyum da sağlarlar.
Fasulye: Barbunya ve mercimek gibi baklagillerin, sizin sac sağlığı diyetinizin onemli bir parcası olmaları gerekiyor. Bu gibi yiyecekler sadece sacın gelişmesine yardım eden bitkisel proteinler icermiyorlar, aynı zamanda geniş bir demir, cinko ve biyotin kaynağıdırlar. Biyotin eksikliği nadiren de olsa sacın kırılgan olmasına neden olabiliyor.
Fındık: Brezilya fındıkları doğadaki en buyuk selenyum kaynaklarından biridir. Selenyum kafa derinizin sağlığı acısından onemli bir mineraldir. Cevizler ise Omega-3 yağ asidi icerirler bu da sacınıza yarar sağlar. Aynı zamanda tıpkı bademler ve yer fıstıkları gibi muthiş bir cinko kaynağıdırlar. Cinko eksikliği sac dokulmesine yol acabilir. Sozun ozu fıstığın sacınızın sağlığı icin hazırladığınız menude olmasına dikkat edin.
Tavuk: Tavuk ve hindilerin tuyleri olabilir ancak yuksek kalitedeki protein icerikleri sizi arzu ettiğiniz sağlıklı saclara kavuşturacaktır. Dr. Giancoliye gore yetersiz ya da kalitesiz proteinle, kişi zayıf ve kırılmış sac sorunlarıyla boğuşabilir. Ayrıca genel protein eksikliği de sac renginin kaybına yol acabilir. Kumes hayvanları ayrıca yuksek bio-ayarlanılırlıklı demir icerir bu da vucudunuzun bu demirden hemen ve kolayca faydalanabilmesi anlamına gelir.
Yumurta: Eğer sağlıklı sac icin yiyorsanız, cırpılmış, haşlanmış ya da pişmiş yumurta olması fark etmez, yumurtalar nasıl servis edilirse edilsinler en buyuk protein kaynaklarından biridirler. Ayrıca bizi guzel gosterecek B-12 vitamini ve biyotin gibi besleyiciler de icerirler.
Tahıllar: Tam tahıllı ekmek ya da tahılla guclendirilmiş mısır gevreğine dalın. Bu gibi yiyecekler saclar icin yararlı olan demir, cinko ve B vitaminleri icerirler. Tam tahıllı bir atıştırma ayrıca, oğlen zamanı enerjiniz yarıya inmişken ve akşam yemeğine daha saatler varken başvurabileceğiniz bir oğundur.
Havuc: Havuclar iclerindeki A vitamini sayesinde gozlere iyi gelmelerinin yanı sıra kafa derisine de yarar sağlarlar. Kafa derisinin sağlıklı olması, parlak ve goz alıcı saclar icin olmazsa olmaz olduğuna gore, diyetinize atıştırmalık olarak veya salataya katarak, havuc dahil ederseniz akıllılık etmiş olursunuz.