• 23-07-2022, 18:00:23

Aguilar, işsiz bir profesordur. İlk evliliğinden olan cocuklarını gormek icin cıktığı birkac gunluk seyahatten donduğunde karısı Agustina'yı bir otel odasında histeri nobetleri gecirirken bulur. Adeta kendi zihninde kaybolmuş gibidir. Gerceğe paralel bir evrendedir sanki Agustina. Bizimkinden cok uzak olmayan ama gecit de vermeyen bu evrende, kocası Aguilar'ın bildiği ama anlamadığı bir dili konuşur Agustina. Ne yapacağını şaşıran Aguilar dehşete kapılır: "Karımın altust olmuş aklı beni ısıran bir kopek adeta ama aynı zamanda havlamaları arasından bana yardım cığlığı gonderiyor ve ben de nasıl cevap vereceğimi bilemiyorum. Agustina ac, yaralı evine donmek isteyip de başaramayan, ertesi saniye bir zamanlar evi olduğunu bile hatırlamayan bir sokak kopeği."Karısını iyileştirmek icin care arayan Aguilar, Agustina ve ailesine ilişkin birtakım sırlara ulaşır. Aguilar'ın, Agustina'nın, Agustina'nın eski sevgilisi Midas'ın ve Agustina'nın dedesi Nicolás'ın zihninden carpıcı bilinc akışlarıyla aktarılan dort parcalı hikÂyede, parcalar birleştikce Agustina'nın hezeyanının nedeni de yavaş yavaş belirmeye başlar.Laura Restrepo, gerceklikle duşselliği, tarihle haberciliği bir araya getiren tarzıyla tam da Guney Amerika edebiyatının buyulu gerceklikle kirli gerceklik arasındaki sınırında duruyor. Kurmacanın verdiği ozgurlukle, gercekleri kendi yorumlarını katarak genişleten Restrepo romanlarının ikili bir karakteri var: Katı bir gercekciliğe karşı zengin bir hayal dunyası. Restrepo, bu romanında, klasik tragedyalara ozgu temaları kullanmış. On planda okuru hemen icine cekecek bireysel dramlar; gizem, aşk, ihanet, karmaşık ilişkiler yer alıyor. Arka planda ise Kolombiya'nın catışmalı ve acılı tarihi...Hezeyan, savaş ve yolsuzluk nedeniyle zarar gormuş bir ulkenin caresiz insanlarının hayatta kalmak icin verdiği gundelik mucadeleyi anlatıyor. Umudunu hic yitirmeyen insanlar bunlar; onlerindeki engelleri aşmaya yetecek kadar guclu bir iradeye sahipler. Başarmak icin ihtiyac duydukları yegÂne duygu ise yakınlarının sevgisi... Kolombiyalı yazar, gazeteci ve aktivist Laura Restrepo, Hezeyan adlı romanında bir kadının hezeyanlarla darmadağınık olmuş bilincinden ulkesi Kolombiya'nın tarihine bakıyor.

Cevirmen : Zeynep Oztekin Yıldırım
    Yayınevi: Ayrıntı
    ISBN: 978-975-539-737-5
    Sayfa Sayısı: 238
    Basım Yılı: 2013

Aranabilir PDF + 2.68 MB

Yandex

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Mediafire

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.