• 22-07-2022, 20:37:02

Tolstoy?un şiddetli bir ruhsal kriz icerisindeyken kaleme aldığı Kroycer Sonat?ın merkezinde ?Hristiyan evliliği?nin imkÂnsız olduğu duşuncesi yatar. Kadınlarla erkekleri birbirine bağlayan o duygusal ve cinsel bağın Tanrı?dan ne kadar uzak ve acı verici olduğunu butun ofkesi ve acık sozluluğuyle bu kitapta dile getirir Tolstoy ve bir adamın, icinde buyuttuğu kıskanclık duygusuyla nasıl karısını oldurecek hale geldiğini anlatırken, hem kendi kendisi, hem insan doğası, hem de Hristiyanlığın ozu hakkında konuşur. Buyuk yazarın son donemlerinde yazdığı bu guclu hikÂyeyi Ergin Altay?ın Rusca aslından yaptığı ceviriyle sunuyoruz.

?Bir bebeğimiz olursa ne yapacağız peki? Hele de cocukların gozu onunde ? ne kadar da utanc verici olacak. Bebeği ne zaman yaptığımızı hemen tahmin edecekler ve Kroycer Sonat?ı okuyacaklar. Utanc derecesinde mutsuzluk veriyor butun bu olup bitenler. Ben de duşunup karar verdim; insanlar onunde değil, Tanrı onunde korkmalı insan. Bu durumda Tanrı?nın huzurunda hÂlim nedir benim diye sordum kendime. Ve hemen sakinleştiğimi hissettim.?
    Tolstoy?un gunluğunden, Ağustos 1889

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.
    ?
    Gizli İçerik:
    ?
    Gizli İçerik:

Tarama ve duzenleme bana aittir. Keyifli okumalar dilerim...