Eğitim Alanında Yapılan Değişiklik:
Osmanlı Devletinde eğitim sistemi dinseldi. Mahalle okulunu bitirenler isterlerse oğrenimlerini Medreselerde surdururlerdi. Medreselerde genel olarak dini bilgiler oğretilirdi. Bu oğrenim kurumlarında tekniğe, bilime onem verilmezdi. Medreselerin yanı sıra İmparatorluğun devlet işleri icin kurulmuş Enderun adlı Saray Okulu vardı. Cok sonraları Tanzimat Doneminde Ortaokul dengi Ruştiye, Lise dengi İdadi ve Sultani okulları acıldı. Daha sonra Tıp, Harp Okulu, Mulkiye Okulları kuruldu.
Cumhuriyet doneminde dine bağlı eğitim sistemine son verildi. Eğitim kurumlarında bilimsel yontem ve ilkelere dayalı eğitim calışmaları başladı. Tum okullar bu ilkelere gore yeniden orgutlendi.
Ataturk eğitime, oğretime cok onem verdi. Bilgisizliği kısa yoldan cozmek, okuma yazmayı kolaylaştırmak amacı ile Turkiye Buyuk Millet Meclisi 1 Kasım 1928 tarihinde Turk Alfabe Yasası'nı kabul etti. Bu alfabe ile okuma yazma oğrenilmesi icin Ulus Okulları acıldı. Butun yurtta okuma yazma oğrenme calışmaları başladı. Ataturk, Ulus Okullarında Başoğretmen olarak dersler verdi.
Harf değişikliğini, dilde ozleşme izledi. Arapca ve Farsca sozcuklerden oluşan Osmanlıca yerine Turkce konuşulup yazılmaya başlandı. Ataturk Turk Dili'nin benliğine kavuşma calışmalarını yurutmek amacı ile 12 Temmuz 1932 tarihinde Turk Dili Tetkik Cemiyeti'ni kurdu. Dilimiz yabancı sozcuklerden arındı.