Ziya Şakir - Turkler Karşısında Napolyon Fransa'nın Mısır'ı İşgali
Tarihi Romanlar0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Romanlar ve Öykü Kitapları
- Tarihi Romanlar
- Ziya Şakir - Turkler Karşısında Napolyon Fransa'nın Mısır'ı İşgali
-
21-07-2022, 19:48:03
1789 Fransız ihtilali Avrupa'daki butun krallıkları endişelere sevk ederken Osmanlı bu durumu hic umursamamıştır. Hatta Kanuni Sultan Suleyman doneminde başlayan Fransa'nın korunması ve kayırılması (kapitulasyonlar) bu yeni donemde de devam etmiş, Mısır'a Napolyon'un gideceği yonunde istihbarat olmasına ve gazetelerin konuyu ihbar eden yazılarına rağmen Osmanlı, Fransa'nın kendi topraklarında gozu olabileceği fıkruaf kabul etmemiştir.
"... Biliyorsunuz ki, ben kalben ve hissen tamamıyla muslumanım. Dininizi en derin bir arzu ve hurmetle kabul ettim" "Sizleri kolemenlerin zulmunden kurtarmaya ve medeniyet getirmeye geldim" diyerek, beyannamelerle Mısır ahalisini kandıran ve "Ali Bonaparti" adını alarak kendi adına camilerde hutbeler okutan Napolyon'un en buyuk hayali Mısır'ı aldıktan sonra kuzeye doğru hareket ederek İstanbul'u almak ve "Şarki Roma İmparatorluğu" tacını giymekti. Bu hayalini gercekleştirmesinde başlangıcta hic bir engel yoktu. Kolemenlerin kahramanca kendilerini feda etmeleri de Napolyon'u durdurmaya kafi gelmiyordu. Ta ki Cezzar Ahmet Paşa adında Osmanlı Paşa'sı Akka'da Napolyon'un ordusunu darmadağın edinceye kadar…
Bu kitapta cok değil 2 yuzyıl oncesinin tarihi hikayesi anlatılmaktadır. Acaba şeklen ve simaen Napolyon'a benzemeye calışan ve belki de ona benzemek hayali ile işgal ve istiladan yana olan liderlerin atalarının izinde gittiklerini soylersek cok mu oluruz? Ustad Ziya Şakir'in enfes uslubuyla yazılan bu kitap, Turkiye'de cok az bilinen bu donemi anlatmakta ve gunumuzdeki Fransız yoneticilerin ruh hallerini anlamamıza yardım etmektedir.
Akıl Fikir, 2011
ALINTIDIR