II. Mahmud donemi ulemasından, Takvim-i Vekayi'nin ilk editoru, yeniceriliğin ilgasının vekayinamesi Uss-i Zafer'in de muellifi olan Sahhaflarşeyhizade Mehmed Esad Efendi'nin kroniği. Ziya Yılmazer'in titiz neşir calışmasıyla. Piyasada bulunmuyor artık. Kendi taramamdır:
Osmanlı tarihi ile ilgili kaynak eserlerin daha fazla zaman kaybetmeden İlmî neşirlerinin .yapılmasının onemi tartışılmaz derecede acıktır. Boyle calışmalar tamamlanmadan sağlıklı bir tarih yazımı mumkun olamayacağı gibi, yapılacak değerlendirmeler de eksiklikten kurtulamayacaktır.Bu duşuncelerle giriştiğimiz neşir faaliyeti, Osmanlı Tarihi sahasındaki boyle bir eksikliği gidermeyi amaclamıştır. Calışmamızda Es?ad Efendi'nin yazdığı Tarih'in secilmesinde ise, talebesi olmakla iftihÂr ettiğim rahmetli hocam Prof. Dr. Bekir Kutukoğlu Bey'in doktora imtihÂmndan cıktıktan sonraki ilk tavsiyeleri arasında bu eseri neşretmemi istemesi onemli bir rol oynamıştır. Nitekim daha once ?Millî kulturumuzun aynası mesÂbesinde olan kaynak eserlerimizin İlmî şekilde incelenip neşr edilmemiş olması, İlmî calışmalar icin gerekli vasatın hazırlanmasını onlemekte, millî şuurun teşekkulunu sektedÂr etmektedir?' şeklindeki tesbîti ile konunun onemini ortaya koymuş, ayrıca ?Butun zaafları ve kusurlarına rağmen vekÂyi?-nuvîslik, iki asra yakın bir zaman imparatorluk merkezini alÂkalandırırken vekÂyii tesbit ve tasvîr etmiş olmakla, gunumuz tarih araştırıcısı icin pek kıymetli bir malzeme kulliyÂtı hazırlamıştır. Daha ziyÂde devletin icr ekibinin goruş ve temÂyullerini aksettiren bu literaturun lÂyıkıyla değerlendirilmesi ve metinlerinin daha fazla gecikmeden neşri bugunku tarihci nesle duşen vecibelerin başında gelmektedir?1 2 şeklindeki ifÂdesi de bizim icin belirleyici olmuştur. Omrunu bu yoldaki calışmalara hasretmiş olan hocamın bu isteğinin tarafımdan bir vasıyyet olarak telakkî edildiğini de soylemeliyim.
1. Bekir Kutukoğlu, ?Tarih Kaynaklarının Neşrine Dair Duşunceler?, Prof. Dr. Bekir
Kutiikoğlu'na Armağan, İstanbul 1991, s.25.
2. Bekir Kutukoğlu, ?VekÂyinuvîs?, IA,XII/2, 287.
Link:
Not: Başlığı daha once yanlış kısımda acmışım. Burada tekrar actım. Kusura bakılmasın. Ayrıca ser-mest arkadaşımız sayfa duzenlemesini yapıp bir de kapak ekleyip bana geri yollama inceliğinde bulunmuş. Yeni versiyonla linki guncelledim.
Not: Başlığı daha once yanlış kısımda acmışım. Burada tekrar actım. Kusura bakılmasın. Ayrıca ser-mest arkadaşımız sayfa duzenlemesini yapıp bir de kapak ekleyip bana geri yollama inceliğinde bulunmuş. Yeni versiyonla linki guncelledim.