Kalkınmakta olan ulkeler, otoriter-totaliter rejimler, dengesiz buyume, ekonomik kriz... Ve tum bunların karşısında toplumsal hareketler, devrimler... Dunyanın uc ayrı koşesinden uc farklı deneyimin kitabı bu: İran, Nikaragua ve Filipinler. Misagh Parsa, Nikaragua ve İran’da devrimci toplumsal donuşumun, Filipinler’de ise siyasal altust oluşun kodlarını deşifre ederken, devrimci surecin oznelerine, onların katılım bicimlerine, ittifaklara, catışmalara, uluslararası politikanın gucune odaklanıyor ve karşılaştırmalı bir analiz sunuyor.
Devrimci donuşum hangi aşamada gercekleşir? Sınıf catışması devrimi hızlandırır mı, yoksa otoriter devletle olan mucadeleyi boler mi? Dış mudahaleler toplumsal kalkışmayı nasıl tetikler? Baskı ve şiddetin dozunu artıran devlet aslında kendi sonunu mu hazırlar?
Amerikan mudahaleciliği, dini-muhafazakar kesimin tepkileri, kapitalist sınıfın tavrı, oğrenci hareketinin oncu gucu, koylulerin devrimci surece katılımı, otoriter rejimlerin zulmu, baskı ve zulme karşı başkaldırı pratikleri, şiddet karşısında sertleşen siyasi referanslar...
Turkiye’den bakıldığında, son derece aşina olduğumuz bu soruların/konuların peşinden koşuyor Devlet, İdeoloji ve Devrim. Parsa bu kitabıyla “Ucuncu Dunya”da devrimci donuşumun toplumsal temellerine bakıyor ve bir tur “devrim sosyolojisi”ne soyunuyor. Yaşadığımız coğrafyaya cok tanıdık hikayeler bunlar!..
Baskı Yılı : 2004
Sayfa Sayısı : 423