Keyifli okumalar;
Gecenin karanlığında kimin kime ateş ettiği belli değil gibiydi. En ufak bir korku hissetmeme rağmen, yureğimde derin bir sızı duydum. Koca Turk milleti bu muydu? Taa Cin sınırlarından yola cıkıp Avrupa?nın iclerine kadar ilerleyen, kucucuk ordularla muazzam gucleri yenen, adını tarihin her sayfasına şerefle yazdıran, medeniyetin ve istiklÂlin sembolu olmuş millet bu millet miydi? Kucucuk capulcu gruplar karşısında acze duşmuş; Anadolu?nun gelinlerini kendi topraklarında ağlatan bir millet hÂline mi gelmişti?
Bu kitapta ilk defa olarak devletin idari kademelerinden bir burokrat, Guneydoğu?da PKK ile mucadelede yaşadıklarını Turk halkıyla paylaşıyor. Terorle mucadelenin en yoğun olduğu 1993-1995 yıllarında, kaymakam olarak gorev yaptığı Şırnak?ın Beytuşşebap ilcesinde, devletin bir temsilcisi sıfatıyla yuklendiği buyuk sorumluluğu ve yuzleşmek zorunda kaldığı acı hakikatleri anlatıyor. Mesut Taner Genc?in mucadele gunluğunde dikkat cektiği noktalardan bazıları şoyle:
- Devlet gorevlisi olarak bolgede cesaret ve oz guvenle dolaştım. Her saatte her bolgeye girdim. Halka ve orgut mensuplarına ?Kimseden korkumuz yoktur? mesajını vermeye calıştım.
- Yore halkı icin futbol musabakaları, muzik dinletileri, eğlence akşamları duzenledim. Liselerde derslere girdim, oğrencilerle konuştum. İnsanımıza ilgi, muhabbet ve guven vermeye calıştım.
- Bolgeye atanan askerî komutanların veya ozel timin icraatlarını yetersiz bulduğumda bunu gerekli makamlara dile getirmekten cekinmedim. Gerekli olan bolgelere operasyon yapılmadığında emrimdeki polislerle ben devreye girdim.
- Orgut yanlısı koylere ve militanlara fırsat vermedim. - Orgutu besleyen uyuştururcu ve canlı hayvan kacakcılığının mutlaka onunun alınması gerektiğini muşahade ettim.
- Orgutun faaliyetlerine yonelik duzenli olarak surdurduğum istihbarat calışmasından buyuk fayda gordum. - İyi secilmiş profesyonel askerlerle, iyi bir stratejiyle ve devletin butun kademelerinin el ele vermesiyle PKK?nın bitirilmesinin an meselesi olduğunu anladım.
Kitapta Mesut Taner Genc?in orgutle sıcak catışma sırasında yaşadığı dehşet anları ile yakın dostları Yuzbaşı Huseyin Guvercin ve Usteğmen Osman Guzel?in şehit edilmelerinin yarattığı şok etkisi de anlatılıyor.