• 19-07-2022, 17:07:40

Hasan Cemal - Kurtler

Doğan Yayınları, 13. Baskı, 2003

"Bu yalnız Kurtlerin değil, Turklerin de kitabı. Biraz da Turkiye?de demokrasinin hallerine ışık tutan bir kitap. Tarihî araştırma hic değil. Bir gazetecinin notları. Ya da gundemine hÂkim olmaya calışan bir gazetecinin gunluğu sayılabilir. İddiası tarih yazmak, bir sorunu gelmişiyle gecmişiyle yerli yerine oturtmak da değil. Zaten boylesi, bir gazeteci icin fazla iddialı olur.

"Ne yapar gazeteci? Yola koyulur, gozler. Konuşur, izlenim edinir. Kendisine soylenenle yetinmez, kafaların arkasında, kapalı kapılar ardında ne var, gormeye calışır. Kendini karşısındakinin yerine koyar, anlamak ister. Onyargılardan sıyrılarak değerlendirmeye calışır gorduklerini, duyduklarını, oğrendiklerini. Not eder, haberleştirir, yorumlaştırır. Bir kısmını da bekletir, ileride işine yarar diye saklar. Sonra bir gun hepsini harmanlar, daha kalıcı olabilmek umuduyla kitaplaştırır. ... 'Kurtler' boyle ortaya cıktı. Hazırlığı on sekiz yıl oncesine gidiyor. Yazılması iki yıl surdu.

"PKK?nın Şemdinli ve Eruh baskınları 1984 yılı ağustos ayında patladı. O tarihte 'Cumhuriyet' gazetesinin genel yayın yonetmeniydim. Kurtleri, Guneydoğu?yu, Kurt sorununu oğrenmeye başlarken ne kadar bilgisiz olduğumu da gordum.
    1992 yılı başından itibaren 'Sabah' gazetesinde daha cok zaman ayırdım bu konuya. Sonra 'Milliyet'te devam ettim. Defalarca yalnız Guneydoğu?ya değil, Kuzey Irak?a, Beyrut?a, Bekaa Vadisi?ne, Şam, Washington, Londra ve Paris?e giderek sorunu değişik boyut ve oyuncularıyla kavramaya gayret ettim. Dağda askerle de yattım, PKK?lıyla da... Cumhurbaşkanları, başbakanlar, Genelkurmay başkanlarıyla da konuştum, Apo?yla da...

"Turkiye Cumhuriyeti?nin PKK?ya karşı verdiği mucadelenin haklı ve meşru olduğunu savundum. Ama aynı zamanda devletin bu mucadeledeki yanlışlarını da eleştirdim. Her turlu duyarlığı hissetmeye calıştım. Elbette eksiği gediği olan bir kitap. Bir fotoğraf cektim. Ne kadar net, bilemiyorum. Ama başkaları da fotoğraf cektikce, goruntunun iyileşeceğine inanıyorum. Tarihi geri cevirmek olanaksız! Yaşananlardan ders cıkarıp geleceğe umutla bakalım." (Onsoz'den)

UYARI

Arkadaşlar, Abbyy'de ve hatalı kırpıp, 1,5 saatimi ziyan ettiğim, son kitap. Neredeyse her sayfada sondan bir ya da iki satır kırpılmış. Fakat bu kitabı, bu nedenle bir daha taramaya asla kalkışmam. Belki, sorunu cozmenin bir yolunu bilen cıkar. Aksi halde ise, biri sorunsuz tarayıncaya kadar idare eder.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.