• 19-07-2022, 17:03:32
    Kadro Dergisi - 1932 - 1935 (Secmeler)

Vikipedi'den

Kadro (dergi), 1932 yılı Ocak ayında yayına başlayan aylık, politik dergi. Kadrocular olarak da anılan Kadro dergisinin kurucuları Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Sureyya Aydemir, Vedat Nedim Tor, Burhan Asaf Belge, İsmail Husrev Tokin'dir.

Derginin gayesi inkılapları oturtmak ve bir ideoloji meydana getirmekti.devletciliği savundukları icin ozel sektorden uzak durdu. Kemalizmi savundu, Marksizm'den farklı bir yol izlemeye calıştı.

Dergi uc yıl devam etti, 36. sayıda 1935'de yayınına son verdi. Rejimin yoneticileriyle ters duştu, coğu Marksist veya Marksist kokenliydi. Recep Peker başta olmak uzere, Kemalizmi değiştirmek istemekle suclandılar, Yakup Kadri'nin Tiran elciliğine atanmasından sonra dergi dağıldı.

Kadrocular

Kadrocular ya da Kadro hareketi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Sureyya Aydemir, Vedat Nedim Tor, Burhan Asaf Belge, İsmail Husrev Tokin tarafından Ankara'da 3 yıl sureyle cıkarılan Kadro dergisi etrafındaki harekettir. İlk sayı Ocak 1932'de cıktı. Turk inkılabının ideolojisini yapmak istediyse de dergi kapatıldı.

Kadrocuların dergilerini kurmalarını bizzat Mustafa Kemal istedi. Kadrocular, Kemalizmi bir sistem haline getirmeye calıştılar. Kadrocuların ideoloğu Şevket Sureyya Aydemir'di. Yakup Kadri ile Şevki Yazman dışında kalanlar sosyalistti. Derginin ilk sayısında Kadro başlıklı başyazıda şoyle deniliyordu:

"Turkiye bir inkılap icindedir. Bu inkılap durmadı...İnkılabımız derinleşme ve genişleme istikametindedir. Bu inkılap kendisine prensip ve onu yaşatacaklara şuur olabilecek butun nazari ve fikri unsurlara maliktir. Ancak bu nazari ve fikri unsurlar inkılaba ideoloji olabilecek bir fikriyat sistemi icinde terkip ve tedvin edilmiş değildir... Kadro bunun icin cıkıyor." (Tekeli-İlkin 2003:97)

Not:
    Tarama bana ait olmayip duzenleme bana aittir. Aranabilirlik (OCR) ozelligi eklenmistir. Ayrica derginin ilk iki sayisi eksiksiz olarak cildin sonuna eklenmistir.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

(~30 mb)