Hasan Akbulut, Kadına Melodram Yakışır: Turk Melodram Sinemasında Kadın İmgeleri, Bağlam, 2008.
371 Sf. ClearScan PDF, 4.4 MB
(Tarama bana ait değil, duzenledim sadece, tarayan arkadaşımın ellerine sağlık, keyifli okumalar...)
"Belli bir konumu, belli bir bakış acısını sunan filmler yasemenler, menekşeler sunuyorlar, kimileri de akasyaların acmasını bekliyor. Filmler, daha doğrusu bu kitabın ele aldığı melodramlar "var olanı" mı yoksa "olması gerekeni" mi sunuyor? Sunduğu ne olursa olsun sunarken kullandığı şifreleri cok akıllıca seciyor. Toplumsal gercekliği inşa eden kulturel temsiller sisteminin butunluğu icinde yer aldığı belli olmasın diye bize menekşelerle, yasemenlerle sesleniyor. "Orgutlenmiş ya da duzenlenmiş temsil" nasıl adlandırırsanız adlandırın ciceklerden, akasyaların actığı mevsimden daha iyisini bulamaz. Melodramlarda ideolojik temsil kendisini tertemiz sunuyor. 371 Sf. ClearScan PDF, 4.4 MB
(Tarama bana ait değil, duzenledim sadece, tarayan arkadaşımın ellerine sağlık, keyifli okumalar...)
Tıpkı bir cicek gibi.
Zaten her şey rastlantılara bağlı değil mi bu filmlerde? Ama bu rastlantılar "iyi" ve "kotu" olarak kutuplaşmış bir evrende yer alır melodram filmlerinde. Bu evrende her şey bilinen kodlarla aktarılmalıdır ki kimse masumiyetten kuşku duymasın. Kazananlar da "iyiler" değil mi? Biz bu filmleri sayısız kez izlemekten usanmıyoruz, cunku bu filmlerde kotuler iyileri vurgulamak icin varlar. Sorgulama melodramın işi değil. "Bu kotu neden kotu" o bu tur sorgulamalara girmiyor.
Ama melodram filmleri araştırmacılarla sorgulanıyor, elinizde tutuğunuz turden araştırmalar menekşelerin, yasemenlerin ardındakini acığa cıkarıyor. O nedenle artık korkmuyoruz bu guzel ciceklerden. Cunku melodramı araştırma nesnesi olarak secenler derin yapıyı cozumluyorlar." (Arka Kapak)