telgraf'a
Marta E. Savigliano - Tango (Tutku'nun Ekonomi Politiği); Ozgun Adı: Tango and the Political Economy of Passion; İngilizceden Ceviren: Serdar Aygun; Ayrıntı:407; Sanat ve Kuram Dizisi:6; ISBN: 975-539-400-1;Birinci Basım: 2004; Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
[CENTER]
Tango nedir? Tehlikeli yakınlaşmaların ve inatcı karşılaşmaların dans, muzik ve şarkı sozleri eşliğindeki tarihidir. Ofkeli ve kavgacıdır. Ama aynı zamanda bir felsefe, bir strateji, duyguların emperyalist dolaşımında egzotik ve tutkulu bir meta, hatta bir hastalıktır.
Bu kitap, tangonun Buenos Aires'in genelevlerinden, Paris'in kabarelerine, oradan Tokyo'nun kuluplerine uzanan yolculuğunu izlerken aynı zamanda tangonun politik karakterine bakıyor. Yol boyunca macoluk ve kolonyalizm, postmodernizm ve ataerkillik, egzotizm ve metalaştırma arasındaki ilişkileri cozumluyor. Egzotik olanın sadece emperyal Batı'nın zevk nesnesi değil, aynı zamanda kolonileştirilmiş ambalajında satılan "tutku paketi"ne donuştuğunu gosteriyor. Yazar, birbirinin icine girmiş cinsellik, toplumsal cinsiyet, ırk, sınıf ve ulusal kimlik oykulerini anlatmak icin kendi "tango dilini", "kişisel ve politik" sesini aratıyor. Aynı anda hem tangonun egzotikleştirilmesine, hem bir Ucuncu Dunya kadın entelektueli olarak kendi yazgısına bakıyor, hem de okurun onunde tango yapıyor: "Tango benim rahmim, dilim,'evrenselciliğin' kolonyal davetlerine karşı durabileceğim, sığınabileceğim bir siper." Ustelik bunu yaparken, Latin Amerika'nın direnişci tarihinden, ozellikle de Che'den ilham alıyor: Che gibi ben de, amacımın galibiyet olduğunu acıkca soyluyorum. Kendi orneğimde bunu, bozguncu ezgilerin tangosunu yaparak ve akademik sessizliklerin ritmini kırarak gercekleştiriyorum diyor. Sonunda oğrendiklerini terk eden, unutan" bir entelektuel olarak dekolonileştirici bir soyleme ulaşıyor. (Arka Kapak)
Savigliano, bir kadın, bir feminist ve bir tango danscısı olarak, tangonun insanları hem cezbeden hem de rahatsız eden yonlerini cesurca ortaya koyuyor. Onun anlattığı bicimiyle tango tarihi, kolonileştirilmiş bir ulkenin tarihi olmanın yanı sıra, 'Oteki' olarak tanımlanmış kadınların da tarihi. (Susan Leigh Foster)
İCİNDEKİLER
Onsoz ve teşekkurler
1. Girişler
2. Cinsiyet, Irk ve Sınıf Seyirliği Olarak Tango
3. Tango ve Kolonileştiren Bakış
4. Ulusal Kimliği Utandırmak
5. Egzotif Karşılaşmalar
6. Egzotizmden Dekolonileşmeye
Sozlukce
Resimler
Kaynakca
Dizin