Domingo Yayınevi
Ceviri : Gulin Ekinci
Format: ePub
Sayfa Sayısı: 272
İRRASYONEL
"İnanılmaz surukleyici ve fevkalade iyi yazılmış" Richard Dawkins
"Urkutucu, yer yer komik ama kesinlikle buyuleyici" Oliver Sacks
"Bu kitabı almalısınız, her evde bir tane bulunmalı. Dahası, uygarlığımızın gelişimi adına otel odalarının başucu cekmecelerine bu kitabı koymalılar." Nicholas Lezard, The Guardian
"?kitabı neredeyse bir solukta okudum ve kendi kendime de, 'Neden bunu satın alır almaz okumadım' diye kızdım."
İsmet Berkan, Radikal
"Baştan sona canlı, eğlenceli ve etkileyici" British Journal of Psychiatry
--------------
Hangisi daha muhtemel: Mavi gozlu annenin kızının mavi gozlu olması mı, yoksa mavi gozlu kızın annesinin mavi gozlu olması mı? Sigara icmek akciğer kanseri riskini on, olumcul kalp hastalığı riskini ise iki kat artırıyorsa akciğer kanserinden olen tiryakilerin sayısı kalp hastalığı sonucu olen tiryakilerden daha mı cok? Bir işi iyi yaptıkları icin insanları odullendirmek faydalı mı? Bir psikoloji deneyi icin, birine oldurucu olabilecek şoklar vermeyi kabul eder miydiniz? Donme dolaba binmek mi yoksa bisiklet surmek mi daha tehlikeli?
Kitabın isminden dolayı tetikte değilseniz, bu sorulara verdiğiniz yanıtlardan bazıları muhtemelen irrasyonel. Dahası, tum soruları yanıtladıysanız kesinlikle irrasyonelsiniz, cunku kimisinde yanıt vermeye yetecek kadar bilgi yok. Mutlaka bir yargıya varma ihtiyacı ise irrasyonelliğin sık rastlanan sebeplerinden biri.
-------------
Stuart Sutherland'in İngiltere'de kult haline gelmiş ve yıllardır cok satanlar listesinde bulunan kitabı İrrasyonel, yakın zamanda konuya ilişkin yapılmış pek cok psikoloji deneyinden ve gundelik yaşamdan coğu zaman sizi şaşkınlığa surukleyecek ornekler sunarak, irrasyonelliğin yaygınlığını ve olağanlığını gozler onune seriyor. Yanlış gozlem, uyum gosterme ihtiyacı, yersiz tutarlılık, kanıtları gozardı etmek, hatalı neden sonuc ilişkileri kurmak ya da aşırı ozguven gibi bizi irrasyonel kararlara surukleyen sebepleri ortaya koyuyor ve Pearl Harbour bombardımanından şampuan reklamlarına kadar pek cok farklı olayı inceleyerek, "icimizdeki duşmanın" nelere neden olabileceğini gosteriyor.
NOT: Alıntı olup upload bana aittir.Keyifli okumalar dilerim.