• 19-07-2022, 03:56:35

Eva Jablonka ve Marion J. Lamb, Evrimin Dort Boyutu: Yaşam Tarihinde Genetik, Epigenetik, Davranışsal ve Simgesel Değişimler, (Anna Zeligowski’nin illustrasyonlarıyla), cev. Mehmet Doğan, Boğazici Universitesi Yayınevi, Şubat 2011 (2. bas. Mart 2013), 407 s.

[Arka kapaktan]
    Molekuler biyolojinin ulaştığı bulgular, Darwin kuramının gen merkezli yorumuna, yani adaptasyonların sadece şansa dayalı DNA varyasyonlarına dayandırılmasına meydan okuyor. Cunku gunumuzde kalıtım ve evrim goruşlerinde buyuk bir devrim yaşanıyor. Bu devrimin peşinden giden ve kalıtımda genlerden başka unsurların da olduğunu ileri suren Jablonka ile Lamb, evrimin “dort boyutu”nun, yani evrimde rol oynayan dort kalıtım sisteminin izini suruyorlar. Bu sistemler; genetik, epigenetik (ya da ozellikleri, DNA temelli olmayan hucresel aktarım sistemleriyle gecirmek), davranışsal ve simgesel (dil ve diğer simgesel iletişim sistemleriyle aktarım) olarak isimlendirilmektedir. Bugun geniş cevrelerce kabul gormuş gen merkezli ve tek boyutlu goruşe kıyasla zengin ve karmaşık bir evrim goruşu ortaya koyan Jablonka ile Lamb’in yeni sentezi, tetiklenmiş ve edinilmiş değişikliklerin de evrimde rol oynadığını acıklığa kavuşturuyor. Jablonka ile Lamb, once her kalıtım sistemini ayrıntılarıyla ele alıp daha sonra da tum bu sistemlerin nasıl bir etkileşim icinde olduğunu gostererek parcaları birleştiriyorlar.

Alıntıdır • PDF-cs • 11.9 MB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Sayın Zamangezgini’nin paylaşımıyla genişletilmiş 3. basım (588 s.):

Gizli İçerik:

Gizli İçerik: