“Yemek ile duşunmek iyidir.” Peki yemek ile neyi nasıl duşunebiliriz? Yemekle kulturel değişimi, donuşumu, tarihi, coğrafyayı, milliyetciliği, ırkcılığı, cok kulturluluğu, kimliği, aktivizmi ve teknolojiyi duşunduğumuzde ilginc hikÂyelerle karşılaşırız. Yemek kulturleri, coğrafyaları ve tarihi anlamak icin bir arac olmakla birlikte, kimlikleri belirleyen, yaratan ve bozan; milletleri, dinleri, toplumları ve insanları birleştiren veya ayıran; sınırlar koyan veya sınırları tekrar ve tekrar yaratan veya yıkan siyasi bir olgudur. Hem ayrımcı ve ırkcı soylemlerin hem de birleştirici ve barışcıl soylemlerin bir aracı ve hatta yaratıcısıdır.
Ulusların temsilinde onemli bir aractır; milliyetciliği besleyen, tetikleyen ve bazen de bertaraf etmeye calışan bir mucadele alanıdır. Ayrıca yemek tarih yazar. Yemek, tarihi farklı bir dille, tatlarla ve kokularla anlatır; tarih egzotikleşir ve bizim olan, bizim tarihimiz, “otedeki coğrafya” oluverir.
Yemek aynı zamanda “sağlam,” “zinde” ve “sağlıklı” bir aile oluşmasına katkıda bulunan bir yonetim ve kontrol aracıdır. Boylece aileyi oluşturan bireyler ve bedenler devlet ve kurumlarınca siyasi bir strateji haline getirilip denetlenir. Mutfak teknolojileri ise hem mutfakta calışanı denetler hem de verimliliği arttırmak icin iş gucunu disipline eder. Bu kitap farklı coğrafyalardan ve farklı tarihlerden yarı-akademik ve disiplinler arası yemek hikÂyeleri anlatıyor.
Kitapta kuresellik ve yerellik, devlet politikaları ve ulusal temsiller, kimlik ve aktivizm, batılılaşma ve Osmanlılık/Turkiyelilik, teknoloji ve mutfak konuları farklı zamansal ve mekÂnsal bağlamlarda irdeleniyor. N. Defne Karaosmanoğlu doktorasını McGill Universitesi'nde tamamladı. Halen Kadir Has Universitesi İletişim Fakultesi’nde oğretim uyesi. Yemek, kultur ve iletişim alanında ceşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri var.
(Tanıtım Bulteninden)
Yayınevi: Kitap Yayınevi
Baskı Yılı: 2017
ISBN: 9786051051772
Aranabilir PDF + 2.3 MB
Mediafire