• 18-07-2022, 02:19:00

Jean Baudrillard Uretimin Aynası'nda, kendini kapitalizmin radikal bir eleştirisi olarak sunan Marksist ekonomi politiği radikal bir şekilde eleştirmektedir. Ona gore Marksizm, modern toplumun merkezine uretimi koymakla aslında burjuvaziye hizmet etmektedir : Tarihi materyalizm, diyalektik, uretim bicimi, emek gucu gibi kavramlar Marksist kuramın, burjuva duşunurler tarafından uretilen doğa, gelişme, akıl, emek, değiş tokuş gibi evrensel kavramlara bir son vermek amacıyla yararlandığı kavramlar iken gunumuzde aynı tarihi materyalizm, urettiği butun bu kavramları en az burjuvazininki kadar acımasız bir "eleştirel" emperyalizmle evrenselleştirmeye calışmaktadır.

Baudrillard'a gore Marx'ın ortaya attığı uretim, uretim bicimi, değişim değeri gibi kavramlar evrenselleştikleri andan itibaren cozumleme yeteneklerini yitirip anlam dininin egemenliği altına girerek bir tur kutsal kurala donuşmekte ve genelleşmiş bir sistemi kuramsal acıdan yeniden uretmektedirler. Bu kavramlar gostergelere, yani "gercek" bir gosterilenin gosterenlerine donuşmekte ve varlıklarını ancak gostergelerden oluşan duşsel bir evrende, insanı baskı altına alan bir simulasyon evreninde sudurebilmektedirler.

"... ilkel toplumlarda ne uretim vardır ne de uretim bicimleri. İlkel toplumlarda bilincaltı da yoktur. Butun bu kavramlarla ancak bizim gibi ekonomi politiğe boyun eğen toplumları cozumleyebilirsiniz... ideologlarımızın kendi urettikleri kavramlardan yola cıkarak ilkel toplumlara bir ereklilik, akılcı bir yapı kazandırmaya ve kodlamaya kalkıştıklarında kendi kendimize onları ilkel toplumlarda boyle bir ereklilik, akılcı yapı ve boyle bir kod aramaya iten nedenin o her şeyi ellerine yuzlerine bulaştırma saplantısı olup olmadığını soralım. Marksizm ve psikanalizi (burjuva ideolojisinden soz etmeye bile gerek gormuyoruz cunku bu duzeyde ele alındıklarında Marksizm ve burjuva ideolojisi arasında hicbir fark yoktur) başka toplumlara ihrac etmek yerine ilkel toplumları sorgulayalım, onların Marksizm ve psikanaliz uzerindeki tum etkilerini tartışalım."
    (Tanıtım Bulteninden)

Eski paylaşımlardan...
    Alıntıdır. Dokuz Eylul Yayınları, 1998.
    Clearscan uygulanıp tek sayfaya donuşturulmuştur.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Tek sayfa:
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Yararlı olması dileğiyle.