Atilla Tokatlı - Cağdaş Diyalektiğin Kaynağı Hegel
Felsefe ve Sosyoloji Kitapları1 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Eğitim Kitapları
- Felsefe ve Sosyoloji Kitapları
- Atilla Tokatlı - Cağdaş Diyalektiğin Kaynağı Hegel
-
18-07-2022, 02:13:42
Benim diyalektik metodum, Hegel'in metodundan sadece temeli bakımından ayrılmaz; onun metodunun tam karşıtıdır, cunku ben maddeciyim, Hegel ise idealist. Hegel'in diyalektiği, her turlu diyalektiğin temel formudur, ama o mistik hÂlinden sıyrılıp kurtarılmak koşuluyla, işte benim metodumu onunkinden ayırt eden de budur... Hegel'de diyalektik, baş aşağı yurur; bu diyalektiğe akla uygun gorunuşunu kazandırmak icin, onu tutup ayakları uzerine oturtmak yeterlidir.
-Marx-
Hegel ve Marx'in yapıtını surdurmek, insan duşuncesinin, tarihinin, bilimin ve tekniklerin diyalektik acıdan işlenmesi olmalıdır.
-Lenin-
"Beni bilen, bundan tanır." Hegel, bu sozleri, Wilhelm Hensel'in yaptığı sert gorunumlu, alaycı bakışlı portresinin altına yazmıştı.
Hegel'i tanımak ne demektir?
Kuşkusuz, yaşamı konusunda hicbir şey bilmesek de, yayımlanmış yapıtlarında, onun sınırsız doğurganlık taşıyan duşuncesinin ozunu kavrayabiliriz. Hegel, daha sonraki kuşaklar uzerinde, bu yapıtlar aracılığıyla cok geniş, ceşitli ve kesin bir etki yapmıştır. Ama filozofun gercek kişiliğini ortaya cıkarmada da yarar vardır. Hegel'i bilmek, soylediğini daha iyi anlamamıza yarar kuşkusuz. Aynı bilgi, bazı sozlerine daha fazla onem vermemize, yankılarını artırmamıza ya da azaltmamıza, geleneksel yorumları ceşitlendirmemize yol acabilir.
Hegelciliğin cok onemli bir uğrağını oluşturan fikir tarihini kavramamız bakımından da onem taşır bu. Ayrıca, boylesine zengin bir duşunceyi icinden turediği somut koşullara bağlayan ilintileri de incelemeden gecmemek gerekir.
Silenen kitaplardan. Zayi olmasın.