"Felsefe 2002", Galatasaray Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi Felsefe Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Tulin Bumin?in koordinatorluğunde gercekleştirilmiştir. Hazırlık calışmaları kitabın ceviri ve telif bolumlerinin planının oluşturulması aşamasından itibaren Ege Universitesi Edebiyat Fakultesi Felsefe Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Ahmet Arslan ile işbirliği icinde yurutulmuştur.
"Felsefe 2002" "I. Kitap" ve "II. Kitap" olarak iki ana bolumden oluşmaktadır. "Batı Felsefe Geleneği: Oğreti ve Kavramlar Acısından Yaklaşım" başlığını taşıyan "I. Kitap", André Verges ve Denis Huisman?ın "Cours de Philosophie" (Edition Nathan, Paris 1990) adlı kitabından, Turkiye?deki lise felsefe programı da goz onune alınarak secilmiş bolumlerin Prof. Dr. Ahmet Arslan tarafından yapılan cevirisinden oluşmaktadır.
"Osmanlı ve Turk Felsefe Geleneği: Donemsel Yaklaşım" başlığını taşıyan "II. Kitap" ise, bir Avrupa ulkesi icin duşunulen lise felsefe programlarında yer almayan ama Turkiye?de eğitim goren bir gencin kendi kulturunun onemli unsurlarını oluşturan konulara ayrılmıştır. Bu kitapta birincisinden farklı olarak donemsel bir yaklaşım benimsenmiş ve bu cercevede Turk ve İslam kulturunde yer alan Batı tarzı felsefeye yakın alanlara olduğu kadar, icinde felsefi boyutu da barındıran ya da en azından kendilerine felsefe ile bakılmasına ihtiyac gosteren, Turkiye?nin toplumsal tarihinde etkili olmuş duşunce akımlarına da yer verilmiştir. Daha cok siyaset felsefesine ait konular olan bu son bolumler, felsefenin genc bir
bireyin bir yurttaş olarak eğitilmesine yapacağı katkılar goz onune alarak belirlenmiştir.
"II. Kitap"ın ilk bolumu olan "Yunan tarzında felsefe veya saf felsefe geleneği" başlıklı bolumu Prof. Dr. Ahmet Arslan yazdı.
"Tanrıbilimsel duşunce (Kelam) geleneği" bolumunu Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi (Kelam Anabilim dalı) oğretim uyesi Doc. Dr. İlhami Guler?in kaleminden okuyacaksınız.
"Tasavvuf (mistik duşunce) geleneği" başlıklı bolumun yazarı Galatasaray Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi (Felsefe Bolumu) oğretim uyesi Prof.Dr. Kenan Gursoy?dur.
"Siyasal bilgelik edebiyatı geleneği" başlıklı bolumun yazımını Ege Universitesi Edebiyat
Fakultesi?nin (Felsefe Bolumu) oğretim uyelerinden Yard. Doc. Dr. Zerrin Kurtoğlu ustlendi.
"Cumhuriyet Donemi" oncesinin "Modernliğe Geciş Donemi / Tanzimat ve meşrutiyetler"
başlıklı son bolumunun yazarı Prof. Dr. Ahmet Arslan?dır.
Uludağ Universitesi Edebiyat Fakultesi (Felsefe Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Ahmet Cevizci, "Cumhuriyet Donemi"nin ilk yazısını, "Felsefenin kurumsallaşmasının başlangıcı" başlıklı bolumu yazdı.
"Duşunce akımları" başlığı altında "Aydınlanmacılık", "Milliyetcilik", "İslamcılık", "Liberalizm" ve "Solculuk"u değerlendirdik. Bu bolumlerin yazarları, sırasıyla, İstanbul Bilgi Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi (Karşılaştırmalı Edebiyat Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Murat Belge; Uludağ Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi ( Kamu Yonetimi Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Suleyman Seyfi Oğun; Uludağ Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi (Kamu Yonetimi Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Ali Yaşar Sarıbay; Hacettepe Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi (Kamu Yonetimi Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve İstanbul Bilgi Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi
(Tarih Bolumu) oğretim uyesi Prof. Dr. Mete Tuncay oldular.
II.Kitap?ın ve "Felsefe 2002"nin son bolumu "Sivil toplum hareketleri"nin değerlendirilmesine ayrıldı. Bu bolumu de Ege Universitesi Edebiyat Fakultesi (Felsefe Bolumu) oğretim uyelerinden Yard. Doc.Dr.Nilgun Toker Kılınc yazdı.
(6.62 mb)