• 17-07-2022, 23:25:24

Kapak resmi: Gustave Caillebotte "Paris'te Bir Sokak, Yağmurlu Bir Gun", 1877

Gustave Flaubert - Duygusal Eğitim; Ozgun Adı. L'Education sentimentale. Histoire d'un jeune homme; Ceviren: Cemal Sureya; İletişim:1231, Dunya Klasikleri: 36;ISBN-13:978-97505-0506-5; 491 sayfa; 1. Baskı 2007; İletişim Yayınları, İstanbul.

Flaubert, yirmi beş seneye yayılan bir calışma sonunda bitirip 1869?da yayımladığı Duygusal Eğitim?de, kendi genclik yıllarından hareketle bir ?nesil hikÂyesi? anlatır. Genc bir hukuk oğrencisi, Frédéric Moreau, kendinden yaşca buyuk bir kadına omur boyu surecek bir aşkla tutulur ve ona yakın olabilmek icin kocasıyla arkadaşlık kurar. Fonda butun Avrupa?yı calkalayan 1848 devrimleri, Fransa?da İkinci İmparatorluk yonetiminin kuruluşu ve butun kargaşasıyla Paris hayatı vardır. Ondokuzuncu yuzyıl Fransız edebiyatının cıkardığı en buyuk romanlardan biri sayılan Duygusal Eğitim, buyuk şair Cemal Sureya?nın cevirisiyle, İletişim Dunya Klasikleri?nde.

?Duygusal Eğitim?i, cocuklar gibi oyalanmak icin ya da hırslı tipler gibi bir şeyler oğrenmek icin okuma; yaşamak icin oku.?

Gustave Flaubert George Sand?e yazdığı bir mektuptan, Aralık 1869

?Duygusal Eğitim, benim icin hayatımda ancak iki-uc dostumun yakınlığıyla karşılaştırabileceğim derecede değerli bir kitap olmuştur; nerede, ne zaman sayfalarını cevirecek olsam, hep şaşkınlığa kapılır, teslim oluverir, hikÂyeye kapılır giderim ve kendimi hep Flaubert?in manevi oğluymuşum gibi hissetmişimdir ?zayıf ve beceriksiz oğlu.?

Franz Kafka Felice?e yazdığı bir mektuptan, 15 Kasım 1915, gece yarısı

?Dostoyevski?nin butun romanlarının ismi Suc ve Ceza olabileceği gibi, Flaubert?in butun romanlarının ?en başta Madame Bovary olmak uzere? ismi de pekÂl Duygusal Eğitim olabilirdi.?

Marcel Proust

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.