• 17-07-2022, 23:02:01
    Husnu Aksoy - Duşun ve Aşkın Gizemi

"Erkek aklının işleyip kodladığı, erkek dilinin saptayıp bireyden bireye, kuşaktan kuşağa aktardığı, altıbin yıllık gecmişi olan, kendini zaman icinde sonsuz ceşitlilikte ortaya koyan ataerkil değerler icinde yeraldığımız surece, oluşturacağımız her soylem, ataerkil ideolojisinin damgasını az ya da cok taşıyacaktır. Sadece bilincimizin iceriğini, bicimini ve doğrultusunu değil, bilincaltımızı da dolaylı bicimde kodlayıp yonlendiren ataerkil ideolojiden mutlak olarak arınmış bir soylemden bahsetmek olanaksızdır. Şu sıralar cağdaş gorunumlere sahip ?yeni? erkek tipler arasında revacta olan soylem bicimi, gorunurde feminal, ozunde ise ataerkil gibi! Bu soylemi kuran, geliştirip sunan erkekler, ilişkiye girdikleri kadınları, aynı haklara ve ozgurluklere sahip, benzer sorumlulukları ustlenmiş, kendi adına karar verebilen, kendisi icin anlamlı secenekler uretebilen, sozde eşit ve ozgur varlıklar olarak alıyorlar.
    Bu soylem tarzı, sozkonusu ?yeni? erkekleri oylesine rahatlatır ki, sonunda kadınlara ağırlık yapmasın, ek yuk getirmesin diye onlar adına iyiye, guzele ve doğruya ilişkin kararlar alırken, onların isteklerini karşılayacak, arzularına cevap verecek yeni hazlar ve doyumlar yaratmaya yonelirler. İlişki icine girdiği kadını iceriden kuşatan, yapay ortuşme goruntusu icinde kendisine bağımlı kılan bu erkekler, sevimsiz, cekilmez ve dayanılmaz bir tip olarak kadınların karşısına cıkarlar.
    Doğrusunu soylemek gerekirse, ataerkil gomleği sokup sırtımdan atma cabası icindeyken, bir donem ben de kendimi bu ?yeni? erkek tiplerin icinde bulmuştum. Biraz uzun surduğu icin de -doğrusu hÂl surup giden kesintisiz bir surec olarak alın siz- faturasını ağır odedim. Şimdilerde, kendi kendisini kurup yeniden yapılandıran, zengin, cok yonlu ve ozgur kadın tiplerini ?yaratmaktan?sa, bu surecin oznesi olan, kendi kendini yaratmaya calışan kadınlara golge olmamaya ozen gosteriyorum."

Onsoz'den

-------------------------------

İCİNDEKİLER

Orumcek Kadının Opucuğu 8
    Duşun Gizemi 16
    Gunduz Duşleri mi, Gece Duşleri mi? 21
    Ucukkacık Duşler mi, Yaratıcı Duşler mi? 25
    Duş, Sezgi ve Sanatsal Yaratma 30
    Duş, Başkaldırı ve Ozgurluk 39
    Duş, Yabancılaşma ve İntihar 43
    Hangisi Daha Cekici, Oblomov mu, Donkişot mu? 50
    Duşun Gizeminden Aşkın Gizemine 58
    Aşk, Sevgi ve Empati 64
    Cinsellik Aşkın Neresinde? 74
    Hangisi Daha Surukleyici,
    Tutkulu Aşk mı, Romantik Aşk mı? 83
    Hangisi Daha İtici, Don Juan mı? Kazanova mı?94
    Ataerkil Egemenlik ve Yabancılaşmış Aşk 99
    Kadınların Duşu De Yok, Aşkı Da 108
    Aşk, Uc Kişi Arasında Bir İlişki mi? 113
    Aşkın Gozu Kor mu Acaba?117
    Bilincaltının Ozgurleşmesi ve Aşk 122
    Aşkı Orgutleyemezsiniz ?Abiler?129
    Aşkın Tanımı Olanaklı mı? 134

epub
    Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.