• 17-07-2022, 22:59:12
    Latife Tekin - Berci Kristin Cop Masalları

Berci Kristin Cop Masalları, bir doğuş, bir kuruluş, bir tureyiş oykusudur. Kentin kıyısında, coplukte, fabrika atıklarının ortasında doğan bir hayatın oykusu. Kentin copunden, yabancı oldukları kulturun artıklarından, paslı tenekeden, kartondan, naylondan, muşambadan, plastikten, bir yandan da cenk hikÂyeleri, maniler, tekerlemeler ve ağıtların dilinden yaratılmış gecekondunun masalı.

Hep bir ses duyulur sayfalardan; ruzgÂrın uğultusu, martı cığlıkları, bağrışmalar, kufurler, fabrika gurultuleri ya da silah sesleri. Cicektepe'nin doğuşunun ve buyumesinin sesidir bu; anlatı da bu seslerin muzikal duzenlemesidir bir bakıma. Sesin ağır bastığı bu roman, geleneksel seslerden yararlanarak bestelenmiş bir senfoniye benzer.

Bir yanıyla da mimarinin parodisidir. Berci Kristin Cop Masalları. Bulabildikleri her şeyden kendilerine bir barınak yapmak isteyenlerin o şeyleri nasıl da kendilerinin kıldıkları, benzersiz bir mizah duygusuyla anlatılır: kara, ic burkucu, acıtıcı olduğu halde gulumseten...

İnsan, daima ilksel haliyle, başlangıcıyla kendini oluştururken vardır bu anlatı icinde. O yuzden mağara resimlerini andırır bu anlatım ozelliği. O resimlerin yalın olduğu kadar sarp, plastik olduğu kadar da doğal estetiğine ulaşmış, bu ozelliği modern edebiyatın ortamına cevirebilmiş bir yazarın başarısıdır. Yazarın kendisi ise asla belirlemez bu metinlerde; uzakta, her şeye aynı mesafede, ama zaten tem da icinde bir yerdedir hep...

Yunanca'dan Farsca'ya, Almanca'dan Hollandaca'ya kadar pek cok dile aktarılan Berci Kristin Cop Masalları, cevrildiği her dilde buyuk heyecanla karşılanmıştır.
    (Arka Kapak)

NOT: Tarama kutuphaneci tarafından yapılmıştır.Upload bana aittir.Keyifli okumalar dilerim.

Not: Kitabın epub versiyonu paylaşılmıştı.Ben de pdf formatlısını paylaşıyorum.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.