Behcet Kemal Cağlar - Malazgirt Zaferinden İstanbul Fethine
Edebiyat Eserleri1 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Kitap Forumları
- Edebiyat Eserleri
- Behcet Kemal Cağlar - Malazgirt Zaferinden İstanbul Fethine
-
17-07-2022, 22:42:25
Bu kitapta toplanan dort eserden ?Malazgirt Destanı? icin şairin şunları soylediği goruluyor: Sen, Battal Gazi Destanının
hayranısın.. Bana onu ?Turkluğun bir epopesi olacak? diye ısrarla tamamlatıp bastırttın. Fakat ben şimdi ondan daha guzel
bir destan yazdım sana. Malazgirt Destanı.. Bu munasebetle kitaplar karıştırdım, tarihler okudum. Alp Arslan buyuk adammış.
Esasen Turkler, Turkmenler Orta-asya?dan coktan taşmışlar, Selcuklar, Ramazanoğulları ve diğerleri Anadolu'dan, Pecenekler,
Gagavuzlar, Makedonya?dan gelmişler, Bizans?ı sarmışlardı. Asıl Alp Arslan, Bizans'a Malazgirt?te buyuk darbeyi indirmekle
esasen kılıcı ile Anadolu?nun Turkluğunu coktan imzalamıştı.
İkinci eser ?Boğac Han Masalı? Dedekorkut?tan alınmış manzum bir parca olup Turklerin Anadolu?da yerleşme sırasındaki tore
ve yaşayışlarını gosterme bakımından ayrıca onemi vardır.
?Akıncılardan bir akıncı: Mihaloğlu Âli Bey destanı" ise ilk defa 30.12.1956 da Turk Dili dergisinde yayınlanmış, bu kitaptaki
şekli şairin sonradan yaptığı eklemeleri ve değiştirmeleri icine alır.
?Deniz Abdal" İstanbul?un fetih gunlerini anlatan manzum radyofonik bir piyes olup şimdiye kadar yayımlanmamıştır.
Malazgirt Fethinin dokuzyuzuncu yıldonumu dolayısıyla yapılan bu toplamadaki dort eser Malazgirt Zaferini bir bakıma bir
başlangıcın sonu olarak İstanbul Fethine bağlamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı 1000 Temel Eser serisi 66. kitap
Basım yılı:1971. 85 sf. 0,4 MB.
Alıntıdır, OCR PDF olarak duzenledim.
Link: