'Şiddetin ve Acının Dokunaklı Bir Belgesi'
Kirkus Reviews
'Samimi, doğal, abartılmamış'
Chicago Tribune
15 Haziran 1943
'Uzun zamandır bu deftere hicbir şey yazmadım. Yazmak neyi değiştirir; benim gunluğumle kim ilgilenir ki? Pek cok kez onu yakıp yok etmeyi gecirdim aklımdan, ama icimin derinliklerinden gelen bir ses beni engelledi. Ve işte yine o ses, şimdi beni son gunlerde duyduğum tum korkunclukları yazmaya zorluyor.'
Mary Berg, Alman ordusunun Varşova'daki kıskacını biraz daha sıkılaştırdığı bir donemde, on beşinci doğum gununde karar verdi gunluk yazmaya. Varşova kuşatmasından son ana, Getto Ayaklanması'nın acımasızca bastırılışına kadar multecilerin durumunu, sonradan gormelerin yaşamını, zorunlu askerliği, surgunleri ve Alman baskısına karşı yurutulen savaşın on safında yaşanan kahramanlık ve direnişi oldukca canlı detaylarla kaydetti. Bir muttefik tutuklu takasında ailesiyle birlikte kurtarıldığında, birkac eşyasının arasında dikkatli bir şekilde saklanmış on iki kucuk defter vardı. Bir yıl gecmeden, yazılarının Amerika'da savaş donemine ait bir kitap olarak yayınlanması, gerceklerin acığa cıkmasında kilit rol oynadı.
Şimdi ilk kez dunya capındaki okuyucu kitlesi icin yayınlanan bu kitap, gercekliği, ayrıntıları ve dokunaklı yapısıyla dikkate değer bir yapıt. Fakat bu gunluk, sadece bir halkın yaşamı ve yok oluşu uzerine hazırlanan bir olay raporu değil, İkinci Dunya Savaşı'nın en onemli belgesi de sayılmaktadır - soykırım ve nefrete son verilmesi cağrısında bulunan mesajıyla sonsuz bir etkiye sahiptir. Bu, hayat dolu bir genc kızın eşi gorulmemiş acılarla karşılaşmasının ve tarihin en karanlık sayfalarından birine yonlendirdiği eşsiz ışığın ozel bir hikÂyesidir.
Sayfa Sayısı: 328
Baskı Yılı: 2008
Yayınevi: Profil Yayıncılık
ISBN: 9789759961060
Aranabilir PDF + 4.12 MB
Yandex