Esin Afşar Aral, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başladığı sanat hayatına profesyonel adımını Devlet Tiyatroları’nda attı. Muhsin Ertuğrul doneminde on yılı aşkın oyunculuk yaptı. Bir muzikalle muzik dunyasına adım attı. Başta hafif muzik soylerken, Ruhi Su ile calışarak folk muziğe yoneldi ve cağdaş folk akımının onculerinden oldu. Donemin dışişleri bakanı İhsan Sabri Cağlayangil’in onu “diplomatik sanatcı” sıfatıyla Macaristan’a yollamasıyla, yaşam boyu suren kultur elciliği başladı. 1969’da Jacques Brel ile Dario Moreno Odulu’nu aldı. O yıl 10. Monako Televizyon Festivali’nde unlu sanatcılarla sahne paylaştı. İzleyen yıllarda, uluslararası muzik yarışmalarında dereceler aldı. Eski Sovyetler Birliği’nde –gunumuzdeki Rusya, Azerbaycan, Turkmenistan ve Kırgızistan cumhuriyetlerinde–, İtalya, Japonya, Kore, Bulgaristan, İsrail, İngiltere, Belcika, Tunus, Avustralya, Fransa, İsvicre, ABD, Yunanistan ve Pakistan’da konserler verdi. Yurt icinde de pek cok konser ve etkinlik duzenledi, Kelaynaklar oyununda ve Neredesin Firuze filminde rol aldı. 1980 sonrasında, Aydınlar Dilekcesi başta olmak uzere, sosyal alanda da aktif oldu. Yunus Emre, Mevlana, NÂzım Hikmet, Aşık Veysel, Ahmet Yesevi’nin eserlerini besteledi ya da yeniden yorumladı.
Sonmesin soyleme calma hevesin;
Yayladan denize aksetsin sesin
Ankara, İstanbul, İzmir, butun yurt
Desin ki, “Gelecek senindir” Esin
Behcet Kemal Cağlar
Esin Hanım, sanatınızla her zaman insanları sevindirin.
Bu ses yalnız size ait değil.
Niyazi Tagizade, Azeri besteci ve orkestra şefi
Aferin Afşar, ağzına sağlık! Aman devam et
Aşık Veysel
Folku modernize ederek dunyaya tanıtmanız cok takdire değer bir iş. 20. asırda ceyrek sese saplanıp kalmak buyuk cinayettir. Doğunun muziği ustundur ama cok seslendirmek gerekir. Bu acıdan yaptığınız iş buyuktur. Dunyanın neresine gitseniz dinletirsiniz bu yolla muziği. Ne mutlu bana ki sizi tanıyabildim.
Fikret Emirov, Azeri besteci
Esin Afşar, couleure Bosphore. (Boğazici’nin rengi Esin Afşar)
Liberation, Fransız gazetesi
ISBN: 978-9944-88-492-1
Yayınevi: İş Bankası
Basım Yılı: 2008
Sayfa Sayısı: 394
Aranabilir PDF + 20.9 MB
Mediafire
Yandex